dette lurer menn på om sex, sex og samliv, vanlige spørsmål om sex, ereksjonsproblemer, får ikke orgasme, er penis stor nok

EKSPERTER: Sexologene Tore Holte Follestad og Dagfinn Sørensen har svarene på det han lurer på om sex og samliv. © FOTO: Privat

- Menn lurer fælt på hva damer egentlig mener eller vil at vi skal gjøre eller være, sier sexolog Dagfinn Sørensen til Kvinneguiden.

Han utga tidligere i år boka Om menn og mus, hvor han tar opp alle slags vanlige og uvanlige spørsmål som menn har stilt ham i årenes løp. Han har jobbet som sexolog i nær 20 år og har i tillegg egen spalte i mannebladet Vi Menn.

Er det en mann som har hørt det meste, er det nettopp Sørensen.

- Er den stor nok, stiv nok? Er jeg utholdende nok? Kommer jeg for fort? Dette er spørsmål som går igjen, sier sexologen.

Han påpeker at voksne menn har en lei tendens til å streve uten å snakke om det. Når han får et nytt par i terapi, er mannen ofte blitt stilt et ultimatum: parterapi eller brudd.

Du er ikke alene

- Unge menn er blitt flinkere til å ta opp vanskelig temaer og sette ord på problemer. Gjennomgående er det tre ting menn lurer på, - og de er stort sett penisrelaterte, sier Tore Holte Follestad, daglig leder og sexologisk rådgiver på Sex og samfunn, til Kvinneguiden.

dette lurer menn på om sex, sex og samliv, vanlige spørsmål om sex, ereksjonsproblemer, får ikke orgasme, er penis stor nok

KOMMUNIKASJON: - God sex handler om å bli bevisst egen kropp, handlingsmønstre og hvordan du er som seksuell person. Og ikke minst – hvordan kommunisere dette til partneren, sier Tore Holte Follestad. © FOTO: Getty Images

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne.

I fjor hadde de over 25 000 konsultasjoner, i tillegg til seksualundervisning med alle 10.klassingene i Oslo-skolene.

- Ofte knyttes seksuelle utfordringer til følelsen av å være den eneste i verden med problemet. Da er det en lettelse å høre at de fleste menn opplever noe av det samme minst én eller flere ganger, sier Follestad, som har jobbet på senteret i 14 år.

Follestad understreker at i en sak som denne, som forutsetter heterofil seksualitet, så er det verdt å huske på at kvinner kan ha andre partnere enn menn, eller begge kjønn.

En undersøkelse fra England viste faktisk at forbausende få ungdommer definerer seg selv som rent heteroseksuelle. Langt flere opplever seg som skeive, ikke rent hetereofile.

Vanskelig å snakke om følelser

Dagfinn Sørensen poengterer at selv om de fleste klarer å beskrive et kroppslig problem, så sliter mange voksne menn med å kommunisere følelser. For hva gjør det med ham å føle at han ikke strekker til i senga?

- Sex og samliv henger sammen. Vansker i sexlivet har også med de grunnleggende kommunikasjonsvanskene menn og kvinner gjennomgående har. Menn får ofte følelsen "er jeg egentlig ikke god nok for deg? Siden du stadig sier at jeg burde gjøre slik og sånn?"

- Noe usikkerhet og utrygghet tror jeg menn har i forhold til kvinner.

Dette er spørsmålene menn oftest lurer på om sex:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!