Gir daglig sex et bedre samliv?

De hadde sex hver dag i ett år

Slik påvirket det samlivet.

EKTEPARET GIBBONS: Hun tok initiativ til daglig sex for å få bedre selvtillit. FOTO: Privat.
EKTEPARET GIBBONS: Hun tok initiativ til daglig sex for å få bedre selvtillit. FOTO: Privat. Foto: FOTO: Privat.
Publisert Oppdatert
Jeg har en idé. Du. Jeg. Sex hver dag i en måned. Hva synes du?
Megan Conley

Burde ha sex, men nå begynner den siste episoden av Homeland . Tre kvarter senere....er så trøtt. Høres det kjent ut? Det er lett å glemme hvor fantastisk sex er i hverdagens mange gjøremål. For er det ikke rart, at det der og da kan være mer fristende å se på tv enn å ha sex med den du elsker?

Kanskje er en utfordring det som skal til?

I USA har lederen av The Relevant Church oppfordret menigheten til å delta i det de kaller The 30- Day Sex Challenge. For noen år siden ble det utgitt flere bøker om erfaringene med seksuelle, tidsbestemte utfordringer. For eksempel bestemte Charla Muller seg for å gi ektemannen en uforglemmelig 40-års gave. Hun gikk for gull og insisterte på daglige samleier i et helt år. I ettertid skrev hun boka 365 days.

Megan Conley er verken medlem av en sekt eller forfatter, men bestemte seg på egenhånd for å gjøre noe med et sånn-passe-sexliv. Hun er amerikansk småbarnsmor og blogger på Meg in Process.

Hun og ektemannen Riley giftet seg i 2006. Jobb, barn og studier hadde ført til at de begge var utslitte. Megan fryktet at gnisten var borte fra forholdet og at hun og Riley begynte å gli fra hverandre. Litt desperat bestemte hun seg for at noe drastisk måtte skje. Så en ettermiddag da Riley kom hjem fra jobb, møtte hun ham på kjøkkenet med følgende forslag: "Jeg har en idé. Du. Jeg. Sex hver dag i en måned. Hva synes du?"

MEGAN CONLEY: Foreslo sex hver dag i ett år for å styrke ekteskapet. FOTO: Privat.
MEGAN CONLEY: Foreslo sex hver dag i ett år for å styrke ekteskapet. FOTO: Privat.

Ingen juks

Riley var henrykt. Og litt skeptisk. Hver dag?! På det tidspunktet hadde de samleie to ganger i måneden. Så han var slett ikke overbevist om at dette kom til å bli noe av.

SKRIVER OM DET: To av bøkene som har blitt skrevet om sex-hver-dag-prosjekter. FOTO: Forlagene.
SKRIVER OM DET: To av bøkene som har blitt skrevet om sex-hver-dag-prosjekter. FOTO: Forlagene.

Så ofte har vi sex

  • Norske par har gjennomsnittlig sex 98 ganger i året.
  • Ett av tre par oppgir at de vanligvis har sex sammen én gang i måneden.
  • Rundt ti prosent har aldri sex sammen.

Kilde: Frode Thuen, Amagasinet.

- Men på dag ti begynte han å skjønne alvoret, forteller Megan muntert til Kvinneguiden.

Etter en lang prat hvor Megan fikk forklart hvorfor hun ville at de skulle ha dette noe uvanlige målet, ble også Riley bokstavelig tent på ideen. De følte at prosjektet forpliktet, så det var uaktuelt å hoppe over en dag, uansett hvor slitne de var. De hadde bestemt seg: De ville se hva daglige samleier gjorde for forholdet.

Hyller kjappisen

Men paret hadde to små barn. Hallo?! Småunger våkner, følger etter deg, vil sove i dobbeltsenga og så videre.

- Jeg tenker som følger: Jeg får til å lese litt hver dag, spise lunsj, trene og dusje. Å sette av tid til sex er ikke annerledes enn å sette av tid til alt annet jeg anser som en nødvendig del av hverdagen. Du må bare bestemme deg for å prioritere det, forklarer Megan.

- Kjappisen har et dårlig rykte, men for å være ærlig: Du kan presse inn ganske mye gøy i løpet av kort tid! Ha-ha! Var vi helt utslitt en dag, ble det en kjappis om morgenen eller om ettermiddagen, og så håpet vi på bedre tid og mer energi dagen etter.  Og, dette var en aha-opplevelse for meg: Sex fører til meg sex. Jeg begynte å glede meg til de fysiske stundene Riley og jeg hadde sammen og flyttet rundt på gjøremål så vi kunne få den tiden sammen.

Sex kan være så mangt. Megan og ektemannen bestemte seg for å ta'n helt ut og kjøre fullt samleie hver gang.

- Det gjorde at det ble lett å definere og tvang oss til å være mer åpne og kreative rundt det å ha samleie, noe som kan være utfordrende for par som oss, som har vært sammen en stund.

FAMILIEN CONLEY: Megan mener sex er et spørsmål om prioritering, på lik linje med alt annet i hverdagen. Her med Riley og døtrenel Margaret Zuzu og Viola Honey. FOTO: Privat.
FAMILIEN CONLEY: Megan mener sex er et spørsmål om prioritering, på lik linje med alt annet i hverdagen. Her med Riley og døtrenel Margaret Zuzu og Viola Honey. FOTO: Privat.

Aha-opplevelse

Megan innrømmer lett at de to første ukene var krevende. Hun måtte gjenoppdage seg selv som seksuelt vesen og troen på at hun faktisk fortjente god sex. Hver gang og hver dag.

Jeg forelsket meg i tanken på å la ham uttrykke kjærlighet.
Megan Conley

- Så falt brikkene falt på plass. Som kvinne var det en åpenbaring å se hvordan fysisk nærhet stryket vår mentale og åndelige tilknytning, sier Megan.

Hun beskriver det som om lynet slo ned da hun skjønte at ektemannen uttrykte kjærlighet gjennom sex. Han ville ikke bare ha henne fordi han var kåt, men fordi han elsket henne.

- Riley og jeg er partnere i ett og alt. Fordi vi deler så likt på det meste, hadde det ikke slått meg at han oftere trengte å uttrykke sin kjærlighet fysisk. Da jeg skjønte at for ham var det å ta meg i sine armer like mye et uttrykk for kjærlighet som å legge sammen tøy eller støtte mine drømmer, så forelsket jeg meg i tanken på å la ham uttrykke den kjærligheten. Og jeg hadde stor glede av å lære å uttrykke min kjærlighet på samme vis.

- Det er et afrodisiakum å innse at sex også er et uttrykk for kjærlighet. Jeg tror visstheten om det kan fjerne usikkerhet mange kvinner føler om sex og egen kropp.

Mer enn kåthet

Én måned ble til to. To ble til tre. Til slutt hadde de hatt samleie hver dag i et helt år. Venner snøftelo når hun fortalte om utfordringen, men var kjempenysgjerrige. Flere satte seg selv som mål å gjøre det samme, men kun i én måned.

- Alle fortalte henrykt at de i ettertid hadde bedre sex og orgasmer, kommuniserte bedre som par, var mer romantiske ellers og fikk et bedre partnerskap totalt sett - som ikke hadde med fysisk intimitet å gjøre.

DU OG JEG: God sex gjør deg glad. FOTO: Thinkstock.
DU OG JEG: God sex gjør deg glad. FOTO: Thinkstock. Foto: Purestock

- Hvordan påvirket året forholdet deres?

- Vi forelsket oss igjen. Vi begynte å kline og leie hverandre igjen. Vi lærte å skape rom for det som er viktig. Ikke bare fysisk intimitet, men alt vi prioriterer. Det styrket beslutningen om å dele livet. Vi ble kvitt frykt knyttet til det å være sårbar, og sex ble noe viktig, noe morsomt. Det ble en del av ekteskapet vårt som noen ganger er bra og for det meste fantastisk.

- Har dere fremdeles samleie hver dag?

- Vi har mer enn før, men ikke hver dag. Rundt fire til fem ganger i uka er vanlig, men vi passer på å ha intime stunder hver dag. Det kan bety alt fra å holde hender mens vi ser en film, til å ta oss tid til en ordentlig prat, til å kline i reklamepausene.

Sex for bedre selvtilitt

Brittany Gibbons blogger på Brittany, Herself og skriver særlig om kropp, humor og selvtillit. Også hun satte seg fore å ha sex i et helt år. Men av litt andre grunner enn Megan.

- Jeg har slitt med komplekser hele livet. Jeg har alltid vært overvektig og strevde med dårlig selvtillit, forteller hun til Kvinneguiden.

De negative tankene gjorde at hun verken prioriterte sex eller syntes det var noe særlig. Hun fant ofte på halvdårlige unnskyldninger for å slippe.

KJAPPIS PÅ KJØKKENET: Kanskje mer behagelig om sommeren enn på et vinterkaldt gulv? FOTO: Thinkstock.
KJAPPIS PÅ KJØKKENET: Kanskje mer behagelig om sommeren enn på et vinterkaldt gulv? FOTO: Thinkstock. Foto: Jupiterimages

En dag påpekte Andy at han ikke hadde sett henne helt naken på flere år. Brittany bestemte seg for å ta tyren ved hornet og ha masse sex i håp om at det ville hjelpe.

NÆRHET: Sex kan være så mangt. Å være nær og øm, som dette paret, er i hvert fall en god start. FOTO: Thinkstock.
NÆRHET: Sex kan være så mangt. Å være nær og øm, som dette paret, er i hvert fall en god start. FOTO: Thinkstock. Foto: Creatas
Seksuell tilfredsstillelse starter med meg selv.
Brittany Gibbons

- Mannen min var spent, men i tvil, for det hadde alltid vært lett for meg å si ja til sex, men så finne på unnskyldninger når jeg ble for nervøs eller selvbevisst.

EKTEPARET GIBBONS: Hun tok initiativ til daglig sex for å få bedre selvtillit. FOTO: Privat.
EKTEPARET GIBBONS: Hun tok initiativ til daglig sex for å få bedre selvtillit. FOTO: Privat. Foto: FOTO: Privat.
Det hadde alltid vært lett for meg å si ja til sex, men så finne på unnskyldninger når jeg ble for nervøs eller selvbevisst.
Brittany Gibbons

"For meg handlet året mindre om å ha masse sex og mer om å få hjernen min til å slutte å være en drittsekk når jeg tok av meg klærne", skriver Brittany så fint på bloggen.

I begynnelsen føltes samleiene mest som en plikt. Men etter et par måneder var det som om noe løsnet og det ble i stedet ren glede.

- Når vi var intime, ble det en stund hvor vi ble knyttet sammen og hvor jeg følte fred i en travel hverdag fylt med deadlines og hylende unger, forteller hun.

I likhet med Megan slår Brittany et slag for kjappisene.

- Foreldre må være kreative. Vaskerommet, boden og badet ble jevnlig brukt til det formålet av oss.

Endret alt

FORNØYDE ETTER SEXMARATHON:     
Britanny Gibbons (32) er gift med Andy (32). De har tre barn som er fem, sju og åtte år. FOTO: Privat.
FORNØYDE ETTER SEXMARATHON: Britanny Gibbons (32) er gift med Andy (32). De har tre barn som er fem, sju og åtte år. FOTO: Privat.

I begynnelsen skjulte Brittany kroppen sin i en topp. Og ville ha lyset slukket. Men når noe gjøres jevnlig, blir det også lettere å føles vant og trygt. Det største hinderet var å forklare ektemannen hvorfor hun selv ikke syntes hun var sexy, og at det ikke hjalp hva han syntes eller sa så lenge hun ikke følte det selv.

- Det tok lang tid for å få ham til å forstå at den følelsen ikke hadde noe med ham å gjøre. Og at det at han ble såret når jeg avviste komplimenter, fikk det meg til å føle meg enda verre. Jeg ville også nyte sex, men for å klare det måtte jeg føle meg selvsikker og skjønn. Den reisen måtte jeg ta selv, men det var et stort pluss at Andy heiet på meg fra sidelinjen, forteller hun.

EKSPERT: Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) FOTO: Privat.
EKSPERT: Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) FOTO: Privat.

Sexologens råd til par

  • Sex er lett å nedprioritere. Sett av tid kun til dere voksne. Prøv å få barnevakt en gang iblant.
  • Ha én kveld i uka uten sosiale medier, men hvor dere heller sitter og prater.
  • Legg dere tidlig av og til. Å se på tv til dere er grønne i ansiktet av trøtthet - og så skulle ha het, dampende sex? Det fungerer sjeldent.
  • Grip tak i sexen før forholdet skranter.

Kilde: Margrete Wiede Aasland

Ble hun våt og kåt hvis det var snakk om fem minutter i et kott?
Margrete Wiede Aasland

Brittany forteller at sex ble fantastisk etter den morgenen da hun klarte å slippe alle negative tanker og bare nyte.

- Det var utrolig å klare å være åpen og ærlig med Andy i stedet for å være forlegen og nervøs fordi jeg var naken. Jeg innså at nøkkelen til god sex er å elske min egen kropp og at seksuell tilfredsstillelse starter med meg selv. Det å vite hva jeg liker og å ha selvtillit til å si det.

- Hvordan påvirket året forholdet deres?

- Andy hadde sagt utallige ganger hvor vakker jeg var uten at jeg tok det til meg. Å lære at det må komme fra meg, ikke fra ham, endret alt. Jeg skjønte at jeg har ansvar for egen lykke, seksualitet og kjærlighet til meg selv. Jeg fikk også mye bedre selvtillit. Og ja, vi har fremdeles masse sex!

Sexologens kommentar

- Jeg har aldri før hørt om par som har bestemt seg for å ha samleie hver dag i et helt år. Og har aldri, i alle mine år som parterapeut, møtt par jeg kunne tenke meg å foreslå dette for. Men vi er kanskje litt for forsiktige, her i Norge? Min første tanke var: Hva med ham? Har han hatt reisning hver dag i ett år eller brukte han noe? Men det går kanskje, hvis du er sammen med drømmedama og er kjempeforelsket?  Og hva med henne - ble hun våt og kåt hvis det var snakk om fem minutter i et kott? Var det nytelse eller bare for å ha gjort det? Det høres litt ut som en tvangsnevrose - å absolutt måtte ha samleie hver dag.

Brittany hadde en original måte å bli glad i kroppen sin på. Jeg synes det er en litt spesiell måte å få bedre selvtillit på, samtidig som det er interessant. Det er sant det hun sier, om at en må jobbe med ting selv. Å ha mye sex funket for henne, så det er flott at hun har en kjæreste som orket å være med på prosjektet.

Megan snakker om aha-opplevelse da hun skjønte at for mannen hennes er sex en kjærlighetserklæring. Hvis en mann får reising og har lyst på deg - klart det er en kjærlighetserklæring! Her snakker vi altså om samleier i parforhold, ikke one-night-stands. Mange kvinner klager over at mannen deres ikke er flink til å gi komplimenter. Når en mann får reisning gir han så å si jernet. Han er ikke kun kåt, han forteller deg seksuelt at han liker deg. Andre ganger er han bare kåt. Og det må også være greit.

Viktige 10 prosent

HVERDAGSSEX: Det viktigste er nytelsen, ikke antall ganger eller lengden på samleiet, mener sexologen. FOTO: Thinkstock.
HVERDAGSSEX: Det viktigste er nytelsen, ikke antall ganger eller lengden på samleiet, mener sexologen. FOTO: Thinkstock. Foto: Eyecandy Images

- Å ha samleie én, to eller tre ganger i uka er ikke uvanlig etter å ha vært sammen en stund. Noen vektlegger antall ganger og måler forholdet etter hvor ofte de har samleie. Det viktigste er at sex skal nytes, men det kan også være nytelse i et kjapt knull. Åpenhet og kommunikasjon er viktig. Det å snakke om hva en liker eller misliker.

Det er når sex ikke fungerer i et forhold at det øker i betydning. For par som sliter seksuelt kan det prege forholdet opp mot 90 prosent. Har et par et godt sexliv, betyr den delen kanskje ti prosent av forholdet. Men det er viktige ti prosent. Ære være de to parene som har gjort dette. Det blir spennende å se om flere hiver seg på slike prosjekter. Jeg tror ikke det passer alle. Noen ganger er det deilig å bare ligge og se på en dårlig film. Det er en del av livet, det også.

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS)

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning