Hvor ofte bør man ha sex?

Den egentlige grunnen til at vi har sex

Niks, det handler ikke mest om reproduksjon.

HOLD SEXEN VARM: Jo mindre sex man har, jo mer forsvinner lysten - og man vil ikke savne den.
HOLD SEXEN VARM: Jo mindre sex man har, jo mer forsvinner lysten - og man vil ikke savne den. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

Kåtere om sommeren

 • Det er en biologisk forklaring på hvorfor mennesker er kåtere om sommeren.
 • Vi har alle et tredje øye i midten av hjernen som utskiller melatonin, et kjemikalie som hjelper oss å sove og blokkerer våre sexhormoner.
 • De lange, lyse sommerdagene minsker produksjonen av melatonin, dermed går sexlysten oppover.
 • Den biologiske fordelen er at man da kan bli gravid og føde barnet den neste våren. På denne måten kan han eller hun vokse litt før barnet må tåle påkjenningene en vinter kan by på.

(Kilde: Forskning.no)

Joda, grunnen til at en mann og kvinne kan ha sex med hverandre er for å kunne føre menneskeheten videre.

Men hvorfor fortsetter vi da å ha sex selv om vi ikke ønsker barn, selv om vi er gravide, og selv om vi allerede har fått barn?

Det må da finnes en enda større grunn til at vi velger å nyte sex med partneren vår?

Kvinner kan velge å ha sex til og med når de fysisk sett ikke kan få barn.

Dessuten er det slett ikke et faktum at sexlysten forsvinner med alderen slik mange tror.

Null sex er skilsmissegrunn

Thomas J. Winther, familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, er klar og tydelig i sin forklaring på hva årsaken til at vi har sex er:

- Jeg tror absolutt at det handler om tilknytning og bekreftelse fra partneren. Uten sex får man ikke den nære tilknytningen som man trenger i et kjæresteforhold, sier Winther til Kvinneguiden.

Han mener at sex så og si er det viktigste når det gjelder å styrke parrelasjonen og bekrefte hverandre.

Winther var blant dem som utførte en undersøkelse i 2009 hvor man blant annet spurte respondentene som var skilte om hva hovedgrunnen til at de valgte å forlate partneren var.

Svaret fra svært mange var mangel på sex.

Null sex kan altså være begynnelsen på slutten.

- Hele 44 prosent av kvinnene svarte at de valgte å gå på grunn av mangel på sex. Det spesielle er at færre menn svarte det samme, 36 prosent, sier Winther videre.

- Et godt sexliv er svært viktig, og det kan faktisk bety så mye for forholdet at det kan briste eller bære uten. For, så lenge sexen fungerer i et forhold, klarer man som oftest å se mellom fingrene på andre ting som kan være plagsomt i forholdet.

Flere pattedyr onanerer

EKSPERT: Thomas J. Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.
EKSPERT: Thomas J. Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret. Foto: Foto: PRIVAT.

Vedlikehold

 • Sexen i forholdet må vedlikeholdes. Så lenge man har god sex som skaper gode følelser, er dette bra.
 • Legger man sexen på hylla, vil også lysten forsvinne etter hvert uten at man savner det.
 • Det hjelper derimot ikke å mase på partner om sex. Dette vil skyve partneren mer bort og forhindre ham/henne i å ville ha mer lyst.
 • Gjør kjæresteting som å gå på date, oppsøk hjelp dersom dere ikke klarer å løse problemet.
 • En løsning kan være å kose med hverandre, ha forspill og la sexen komme naturlig selv om man ikke kjenner lysten i utgangspunktet. Sexlysten kan komme etter hvert.
 • Man trenger ikke være kåt 24 timer i døgnet for å sex.
 • Men, man må aldri presse kvinnen om hun ikke har lyst. Er hun tørr i underlivet, vil dette føre til store smerter i underlivet.

(Kilde: Thomas J. Winther, familieterapeut og sexolog.)

Sexologen forteller videre at mennesker er blant pattedyrene i verden som bruker sex og utløsning som egenterapi:

- Vi vet at dvergsjimpansere og delfiner, i likhet med mennesker, har sex med hverandre selv om de ikke mener å produsere et avkom. Dvergsjimpansene onanerer støtt og stadig, og får utløsning. Blant annet gjør de dette for avspenning og for å dempe aggresjon de kan kjenne på i en gruppe, sier Winther.

Og mennesker har også sex fordi aktiviteten gir både menn og kvinner flere helsefordeler:

- Et høyt antall sædavganger for menn er med på å forebygge prostatakreft, man føler seg glad og til og med mer avslappende enn om man tar en valiumtablett, sier sexologen.

- Sex vil også kunne forebygge brystkreft både hos kvinner og menn. Og kvinner som har ubeskyttet sex har mindre risiko for å bli depremert eller få selvmordstanker. Så handler det selvsagt om biten med fysisk aktivitet som også vil forebygge hjerte-og karsykdommer.

- Limet i forholdet

Haakon Aars har som lege, samfunnsmedisineren og psykiater jobbet i en årrekke innen feltet sexologi.

Han mener at sex først og fremst handler om nærhet, intimitet, kos og hudkontakt. Men også begjær og lyst.

Dette strekker seg mye lenger enn kun et behov for reproduksjon:

- Dette gjør at sex er uttrykk for et meneskelig behov på linje med mat, drikke, søvn og så videre, sier Aars til Kvinneguiden.

Legen mener at sex er selve limet i et forhold:

- Skranter sexen, så skranter forholdet snart, sier Aars mens han understreker:

- Men sex er mye mer enn bare samleie. Man kan ha god nærhet og seksualietet uten nødvendigvis å ha samleie. Men uten den intimiteten god sex innebærer, vil et forhold ofte ta slutt, mener han.

Også Aars nevner flere helsefordeler ved å ha sex med partneren:

- Det fører til avslappethet og følelse av psykisk velvære som igjen tar bort anspenthet og negative følelser. Forskning har også vist at god seksuell helse er en viktig faktor i helhetlig opplevelse av helse; også fysisk helse i tillegg til psykisk god helse, sier han.

Nyter sex uten behov for å få barn

Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for Cpunktet.no, samt innehaver av nettbutikken Ceciliekjensli.no, stod nylig frem i media og fortalte om hvorfor hun ikke ønsker seg barn og hvorfor hun er lykkelig uten.

LEGE: Haakon Aars, lege, samfunnsmedisineren og psykiater.
LEGE: Haakon Aars, lege, samfunnsmedisineren og psykiater. Foto: Foto: PRIVAT.

- Fra naturens side må vi jo ligge med hverandre for å formere oss, og det instinktet ligger nok dypt i oss, selv om jeg selv ikke har merket noe særlig til det i og med at jeg selv lever fint uten barn. Men jeg holder fremdeles en knapp på at sengekosen i hovedsak handler om nærhet og kåthet. Det er de dyriske driftene våre som må bli tilfredstilt, sier Kjensli til Kvinneguiden.

Hun mener at vi onanerer og har sex fordi det er deilig og gjør noe godt med oss.

- I tillegg er det jo en fin måte å være sammen på. Vise at man bryr seg, elsker hverandre, få nærhet og omtanke på. Men det er ikke alltid varme følelser innblandet heller, og vi har forskjellig appetitt, sier hun videre.

Kjensli mener helt klart at det er viktig å ha et godt sexliv sammen, men hvor ofte er opp til hver og en:

- Det er jo kjedelig om man ikke er kompatible når det gjelder lyst. I begynnelsen av forholdet holder man jo som regel på som kaniner, men det avtar jo dessverre vil jeg si, selv om noen er flinkere enn andre til å holde temperaturen oppe, sier hun og understreker:

- Det blir jo hva man gjør det til, og livet går i sykluser, men det er aldri for sent å ta seg sammen hvis man ikke er fornøyd, og da må man starte med seg selv.

SEXPIRATOR: Og lykkelig som barnløs - Cecilie Kjensli.
SEXPIRATOR: Og lykkelig som barnløs - Cecilie Kjensli. Foto: Foto: CPUNKTET.NO

Det føles godt

Det er ikke vanskelig å liste opp mange fordeler ved sex.

Nettsiden Youbeauty. com lister opp følgende eksempler:

 • Sex kan føre til et skikkelig "nirvana-øyeblikk" mellom par; et tidspunkt hvor du kan føle fullstendig lykke og intimitet mens man uttrykker kjærlighet sammen med partneren sin.
 • Menn som har sex minst tre ganger i uken kan minske risikoen for å få hjerteinfart og slag med hele 50 prosent.
 • Kvinner som nyter sex lever i gjennomsnitt lengre enn kvinner som ikke nyter sex. God sex får dessuten kroppen din til å føle seg fra to til åtte år yngre. Dette gjelder også for menn som har 150 til 350 orgasmer per år.
 • Orgasme virker smertelindrende på generell smerte og ubehag i kroppen.
 • Om du øker sexen fra en gang i måneden til en gang i uken, vil lykken du føler tilsvare den samme lykkefølelsen som om du skulle fått 300.000 i lønnspålegg.

Gode fordeler:

- Det er vel ingen tvil om at et behagelig sexliv, alene eller i sammen, gir økt trivsel generelt, og at livet blir hyggeligere å leve.

- Man får brukt kroppen og hjertepumpa, og særlig orgasmer nullstiller kroppen og løser opp floker.

- En orgasme kan mer enn fordoble kvinners toleranse for smerter, i følge en ny studie. Det virker troverdig, ettersom vi fra før vet at orgasmer mer enn fordobler din toleranse for sure sjefer, og rot som ligger og slenger.

- Det høres kanskje drøyt ut, men forskere hevder at evnen til å aktivere hjernens lyst-senter bare ved å stimulere brystvortene, har heldige konsekvenser utover det åpenbare: det å kunne frembringe vellyst ved å ta på seg selv kan erstatte det å søke dopaminrush på andre og mindre heldige måter, som å bruke dop eller spise snop.

(Kilde: Cecilie Kjensli, 5 måter orgasme kan redde liv)

Les også:

Disse har et bedre forhold enn andre

- Menn synes det er flaut å mangle lyst

Triksene dere ikke har testa i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning