hvilken vei skal glasset plasseres i skapet? Hva er det som skjer med kroppen når foten sover? Her får du svarene på livets små spørsmål.

Først ut er plassering av bestikk i oppvaskmaskinen.

Noen foretrekker å gjøre det oppover, mens andre utelukkende gjør det nedover. Finnes det egentlig en fasit på hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen?

På samme måte som vi har gitt deg svaret på hvor de rampete sokkene som velger å forlate partneren sin forsvinner, og hvordan du faktisk kan brette lakenet ditt, har vi forsøkt å komme til bunns også i dette mysteriet.

Oppover av renslighetsgrunner

Jan Thore Engen er grunder og står blant annet bak selskapet Kokk.no. Han forklarer til Bonytt.no at den delen av bestikket som er i kontakt med munnen skal stå opp.

- Dette er det flere årsaker til, blant annet at spylesystemet i maskinen kommer fritt til. (Nede i kurven blir vannstrålen hindret av plastkurven, samt trykket blir også borte).

- Eventuelle matrester legger seg også nødvendigvis i bunnen av kurven. Også kan vann og skyllemiddel legge igjen noen striper på bestikket, og da er det greit at det renner nedover på skaftet og ikke på spisedelen.

Engen utdyper med at servitørene alltid pusser bestikket for å få bort akkurat dette, samt eventuelle fingermerker etter at bestikket er sortert i kurver/oppbevaringsskuffer eller lignende.

Også nettstedet espares.co.uk anbefaler å la bestikket stå med skaftet ned. De understreker også at bestikket bør stå så separert som mulig, slik at vannet kommer til over alt.

Nedover av sikkerhetsmessige grunner

Men ikke alle er av den oppfatning av at oppover nødvendigvis er best.

Miele råder i sine bruksanvisninger til å sette bestikket ned. "Av sikkerhetsgrunner bør bestikket settes usortert i rommene i bestikkurven, med knivbladene og gaffelspissene ned", skriver de.

Men de innrømmer at bestikket likevel blir lettere rent dersom det står andre veien.

PR/Marketing Manager i BSH Husholdningsapparater, Katrin Ohlander, forklarer til bonytt.no at for å unngå skader, bør lange, spisse deler og kniver legges på hyller.

Hjemme kontra storhusholdning

- Nå skal det også nevnes at man behandler bestikket litt annerledes i storhusholdning kontra hjemme. Hjemme legger man ofte bestikket på plass med fingrene, mens i storhusholdning tar man ofte ikke i bestikket før man dekker opp, siden det "helles"på plass i rett oppbevaringsenhet, forklarer Engen.

- Du har sikkert sett disse grå boksene som bestikk ligger i på enkelte spisesteder. De har ingen tatt i etter at de ble vasket, men lagt rett ut fra maskinen og over i denne.

Han understreker at det for øvrig ikke er spesielt hygienisk å plukke bestikk fra oppvaskkurven som bestikket står i, slik enkelte spisesteder praktiserer.

- Alle kommer jo borti flere enn akkurat den ene gaffelen eller skjeen som man løfter ut.

- Æsj, merkelig at dette ikke er forbudt.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!