Plassering av bestikk i oppvaskmaskinen

Hvordan skal bestikket plasseres i oppvaskmaskinen?

Opp eller ned? Dette er et tema rundt i de mange hjem. Og iallefall et tema mellom de mange hjem.

FORSKJELLIGE PREFERANSER: Noen liker det oppover, mens andre foretrekker det nedover. Hva er egentlig best når det kommer til plassering av bestikk i oppvaskmaskinen? FOTO: <a href='http://www.flickr.com/photos/66992990@N00/4819555022/sizes/o/in/photostream/'>Joanna Bourne</a>
FORSKJELLIGE PREFERANSER: Noen liker det oppover, mens andre foretrekker det nedover. Hva er egentlig best når det kommer til plassering av bestikk i oppvaskmaskinen? FOTO: Joanna Bourne
Sist oppdatert

Noen foretrekker å gjøre det oppover, mens andre utelukkende gjør det nedover. Finnes det egentlig en fasit på hvilken vei bestikket skal settes i oppvaskmaskinen?

På samme måte som vi har gitt deg svaret på hvor de rampete sokkene som velger å forlate partneren sin forsvinner, og hvordan du faktisk kan brette lakenet ditt, har vi forsøkt å komme til bunns også i dette mysteriet.

Oppover av renslighetsgrunner

Jan Thore Engen er grunder og står blant annet bak selskapet Kokk.no. Han forklarer til Bonytt.no at den delen av bestikket som er i kontakt med munnen skal stå opp.

- Dette er det flere årsaker til, blant annet at spylesystemet i maskinen kommer fritt til. (Nede i kurven blir vannstrålen hindret av plastkurven, samt trykket blir også borte).

- Eventuelle matrester legger seg også nødvendigvis i bunnen av kurven. Også kan vann og skyllemiddel legge igjen noen striper på bestikket, og da er det greit at det renner nedover på skaftet og ikke på spisedelen.

Engen utdyper med at servitørene alltid pusser bestikket for å få bort akkurat dette, samt eventuelle fingermerker etter at bestikket er sortert i kurver/oppbevaringsskuffer eller lignende.

Også nettstedet espares.co.uk anbefaler å la bestikket stå med skaftet ned. De understreker også at bestikket bør stå så separert som mulig, slik at vannet kommer til over alt.

Nedover av sikkerhetsmessige grunner

Men ikke alle er av den oppfatning av at oppover nødvendigvis er best.

Miele råder i sine bruksanvisninger til å sette bestikket ned. "Av sikkerhetsgrunner bør bestikket settes usortert i rommene i bestikkurven, med knivbladene og gaffelspissene ned", skriver de.

Men de innrømmer at bestikket likevel blir lettere rent dersom det står andre veien.

PR/Marketing Manager i BSH Husholdningsapparater, Katrin Ohlander, forklarer til bonytt.no at for å unngå skader, bør lange, spisse deler og kniver legges på hyller.

Hjemme kontra storhusholdning

- Nå skal det også nevnes at man behandler bestikket litt annerledes i storhusholdning kontra hjemme. Hjemme legger man ofte bestikket på plass med fingrene, mens i storhusholdning tar man ofte ikke i bestikket før man dekker opp, siden det "helles"på plass i rett oppbevaringsenhet, forklarer Engen.

- Du har sikkert sett disse grå boksene som bestikk ligger i på enkelte spisesteder. De har ingen tatt i etter at de ble vasket, men lagt rett ut fra maskinen og over i denne.

Han understreker at det for øvrig ikke er spesielt hygienisk å plukke bestikk fra oppvaskkurven som bestikket står i, slik enkelte spisesteder praktiserer.

- Alle kommer jo borti flere enn akkurat den ene gaffelen eller skjeen som man løfter ut.

- Æsj, merkelig at dette ikke er forbudt.

Falt på bestikket og døde

Så er det kanskje mer hygienisk å la bestikket stå pekende oppover, men som Miele påpeker kan det av sikkerhetsmessige grunner være best å sette bestikket med knivblad og gaffelspisser ned. Det omvendte viste seg i 2003 imidlertid å bli fatalt for en kvinne fra Lanarkshire i Skottland.

Ifølge BBC falt kvinnen over sin egen oppvaskmaskin, med bestikket vendt oppover. Kort tid etter sykehusinnleggelse døde hun.

Denne saken er fra 2012, men vi har lagt den ut igjen til glede for nye lesere.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Disse rengjøringsfeilene gjør alle

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også