Sjalu på venner

- Det er naturlig å være redd for at en god venn skal like noen andre bedre

- I bunnen ligger frykten for å bli forlatt.

BESTEVENNINNE: Det er naturlig å være redd for at bestevenninnen skal like noen andre bedre enn deg.
BESTEVENNINNE: Det er naturlig å være redd for at bestevenninnen skal like noen andre bedre enn deg. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
BERIKER LIVET: Psykolog Kari Wierød mener det er viktig å bevare gode vennskap, fordi det gir gode psykiske effekter.
BERIKER LIVET: Psykolog Kari Wierød mener det er viktig å bevare gode vennskap, fordi det gir gode psykiske effekter. Foto: FOTO: sentrumpsykologen.no

– Det er lov å kjenne på det å være sjalu. Sjalusi er en naturlig følelse som de fleste av oss av og til vil oppleve. Som psykolog vil jeg si at alle følelser er akseptable, men det er ikke all type atferd som er akseptabel, sier psykolog Kari Wierød til Kvinneguiden.

Wierød har 12 års erfaring som psykolog og driver egen privatpraksis i Stavanger.

Som bestevenner bruker du og vennen din gjerne mye tid på hverandre. Dere har en felles historie, forteller hverandre hemmeligheter og deler viktige følelser og viser hverandre sårbare sider. Hun er den du kan gråte hos når du er lei deg, og som alltid ringer deg når hun vil finne på noe gøy. Derfor er det ikke unaturlig å bli sjalu når bestevennen får super kjemi med en ny venn fra skolen, jobben eller nærmiljøet. 

Wierød forteller at når du blir sjalu på grunn av en venn kan følelsen sammenliknes med å være sjalu på kjæreste. Det er naturlig å være redd for at en god venn skal like noen andre bedre. I bunn ligger frykten for å bli forlatt. 

Positive følelser

Når du ringer bestevennen for å høre om hun vil finne på noe, er hun allerede på kino med den nye makkeren. De to ler av opplevelser bare de har delt, kanskje planlegger de også en ferie sammen? Veien til den vonde klumpen i magen er ikke lang. Men det finnes håp.

Selv om det er lov å være sjalu, understreker Wierød at det er viktig å tenke gjennom hvordan du agerer på følelsen.

- Ingen kan tvinge noen til å være vennen sin, på samme måte som at man ikke kan tvinge noen til å være kjæresten sin, påpeker hun.

Et vennskap kan bestå av flere nivåer av intimitet, og vi skiller mellom å kjenne noen, å være venner, gode venner og bestevenner.

Bestevennskap inneholder høy grad av intimitet, og det er kanskje i slike vennskap sjalusi oftest oppstår.

 - De fleste teoretikere definerer vennskap som en frivillig relasjon, hvor partene har en overveiende positiv følelse for hverandre, og der relasjonen varer over tid, sier Wierød. 

Sterkere på lag

- I min koreografi, Unique, viser jeg kontrastene rundt hvor ufyselige jenter kan være mot hverandre, med utestenging, press og manipulering, sier dansepedagog Anita Vilenica til Kvinneguiden. Hun er en av fire koreografer som har skapt danseforestillingen 5me, under KompaniKontra, som handler om nettopp kvinnerollen, vennskap og sjalusi.

MOT UTESTENGING: Danser, koreograf og dansepedagog Anita Vilenica synes det burde være rom for alle.
MOT UTESTENGING: Danser, koreograf og dansepedagog Anita Vilenica synes det burde være rom for alle. Foto: FOTO: Privat
DANS OM KVINNER: Danseforestillingen 5me av KompaniKonta. På bildet er danserne Anita Vilenica, Malene Aarseth, Marit Gjølme Dalva, Matilda Bosson og Anne Sjøbakken Fleiner.
DANS OM KVINNER: Danseforestillingen 5me av KompaniKonta. På bildet er danserne Anita Vilenica, Malene Aarseth, Marit Gjølme Dalva, Matilda Bosson og Anne Sjøbakken Fleiner. Foto: FOTO: Lenise Llewellyn

- Vi damer kan være ufine mot hverandre, men jeg ville vise hvor sterke vi kan være når vi spiller på lag, sier Vilenica.

Hennes del av koreografien består av fem jenter, hvor fire er i samme gjeng og den siste prøver å få bli med de andre. Hun manipuleres og utestenges, men får bli med til slutt.

- Flere i publikum fortalte meg at tårene trillet fordi de kjente seg sånn igjen.

Anita ønsker å vise hvor smertefullt det føles å være utenfor.

- Mobbing og utestengning har alltid engasjert meg, for jeg har både sett og opplevd det selv. Jeg håper koreografien min kan motivere flere til å gripe inn dersom de ser at noen har det vondt.

Mange årsaker

Grunnleggende utrygghet, dårlige erfaringer fra tidligere vennskapsforhold eller en frykt for å bli forlatt, kan være årsaker som gjør følelsen av sjalusi ekstra sterk.

Psykologen Wierød forteller at hvis du kjenner på sterke følelser av sjalusi, kan det være lurt å lete i dybden etter hva du egentlig er redd for at skal skje.

 - Legg frem det du føler til venninnen din uten å klandre henne. Det er viktig å understreke at dette er din følelse, for ingen liker å føle seg anklaget. Ved å tørre å dele kan vi finne ut om det vi tenker virkelig stemmer. Husk at ikke alt vi tenker nødvendigvis er det som egentlig er sant, poengterer psykologen.

Diskuteres på forum

Kvinneguidens forum har mange tråder om vennskap. I denne tråden skriver en anonym bruker at hun er sjalu på bestevenninnens nye venner:

«Hva skal jeg gjøre? Hvordan kan jeg komme over denne følelsen? Venninnen min har mange venner som jeg ikke er venner med, men akkurat disse to gjør meg sjalu.»

Hvordan takle sjalusi

  • Aksepter at du er sjalu. Det er en menneskelig følelse vi alle vil møte i løpet av livet.
  • Snakk med vennen din. Snakk med henne når du er rolig, og har tenkt gjennom hva du vil si, og unngå anklager Husk at vennskap skal være frivillig.
  • Bli kjent med den nye vennen. Kanskje finner du ut at du synes hun er akkurat så morsom og fantastisk som venninnen din tydeligvis synes?
  • Finn nye venner selv. Du er mindre sårbar om du har flere venner du kan stole på selv.
  • Få deg en hobby. En måte å bli kjent med nye venner på er gjennom en hobby, enten du begynner med curling eller melder deg på dansekurs.
  • Endre fokus. Istedet for å overdrive frykten og bli overbevist om at "Hun ikke liker meg lenger", så fortell deg selv at det er helt greit at venner henger ut med andre venner. Det trenger ikke bety at du er byttet ut.

Kilder: Ung.no, Classroom.com og WikiHow.

 

Brukeren «sophiaM» råder henne til å heve seg over situasjonen. Hun skriver:

« Du er bedre enn som så og prøv å glem de. Du har ikke tapt noe på å ikke være venner med de uansett, har du vel? Finn deg nye venninner der vennskapet blir gjensidig.»

Men den nye vennens trenger ikke "true" det tette båndet du har til bestevennen. Kanskje synes hun det er herlig å ha funnet en som deler entusiasmen hennes for klatring eller musikk, mens hun setter pris på de gode rådene hun alltid får fra deg. Det er helt vanlig å få nye venner ettersom livsfasene endrer seg og folk begynner på ny skole, bytter jobb eller flytter til et nytt sted. Gamle venner er likevel gull verdt. Det er plass til flere vennskap i et menneskes liv.

Vær konkret

Enten det er du som er sjalu på venninnen din sin nye venninne eller omvendt, er det viktig å snakke om det som foregår.

Dersom det er du som mistenker at venninnen din er sjalu, bør du sjekke ut om antakelsen din stemmer. Husk at det kan være andre grunner til at venninnen din oppfører seg annerledes enn hun pleier, og at det er du som feiltolker.  

- Legg frem konkrete hendelser. Husk også her å si at dette er dine følelser, slik at du ikke anklager henne. Dersom det stemmer, snakk om hva som kan hjelpe, sier Wierød.

Det viktigste du kan gjøre er å være betryggende. Fortell vennen din hvor mye du setter pris på vennskapet deres, og kom gjerne med konkrete eksempler. Det kan være at hun alltid får deg til å le, at du elsker hvor gøy dere har det når dere går på byen og danser, eller at du setter pris på lojaliteten hennes. Sjalusi er en følelse som kan overkommes, men det er gi-og-ta. Hvis du vil beholde vennskapet er det viktig at du ikke glemmer den gamle vennen helt i rusen over det nye, spennende vennskapet, men faktisk setter av tid til å være sammen.

Gi og ta

Har du fått en ny venninne, og bestevenninnen din vil at du skal velge mellom dem, er det viktig å tenke på hva du selv føler.

- Det er viktig at du ikke gir mer inn i relasjonen enn det du kjenner at er greit. Hvis du går på kompromiss med deg selv vil sannsynligheten øke for at vennskapet går i stykker. En av de viktigste ingrediensene i et vennskap er at det skal være frivillig.

Psykologen forteller at det er viktig å jobbe med og forsøke å bevare gode vennskap, og at gode vennskap beriker livet. 

- Vennskap preges av varme for hverandre, engasjement i hverandres liv, et bredt positivt følelsesregister og rikelig og variert sosial støtte. Dette er faktorer som bidrar til god psykisk helse gjennom hele livet.

Vil du lese flere saker om vennskap og relasjoner?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også