Budsjett julegave

- Ikke rart at julegaven blir dyr

Hvor stor sum er egentlig normalt å bruke på julegave til partneren?

UNNGÅ PINLIG STEMNING: Avtaler dere en sum dere i mellom, vil dere unngå overraskelsen ved at den ene gir for mye mer enn den andre.
UNNGÅ PINLIG STEMNING: Avtaler dere en sum dere i mellom, vil dere unngå overraskelsen ved at den ene gir for mye mer enn den andre. Foto: Foto: CRESTOCK.
Sist oppdatert
PINLIG: - Kjøper du en så dyr gave til partneren din at du ikke har råd til gaver til andre familiemedlemmer og lignende som forventer gave fra deg, har du vel prioritert temmelig feil, sier Magne Gundersen (bilde).
PINLIG: - Kjøper du en så dyr gave til partneren din at du ikke har råd til gaver til andre familiemedlemmer og lignende som forventer gave fra deg, har du vel prioritert temmelig feil, sier Magne Gundersen (bilde). Foto: Foto: SPAREBANK 1

Da er det snart jul igjen, og atter en gang sitter man gjerne og lurer på hva man skal kjøpe til sin kjære.

Kanskje har man fått konkrete ønsker, kanskje må man bruke fantasien ekstra godt, kanskje har partneren alt han trenger, eller kanskje budsjettet er vel stramt dette året.

For hvor stor sum er egentlig "normalt" å bruke på på julegave til sin partner?

- Bruk etter evne

Christine Warloe, forbrukerøkonom ved Nordea, mener at dette avhenger veldig av hvilke økonomiske forutsetninger man har.

- Men pluss/minus 1000 kroner er vel et nivå som passer inn i et typisk gjennomsnittsøkonomi. Men jeg vil tro mange bruker langt mer enn det. Vi lever i en tid der vi stort sett kjøper oss det vi trenger når behovet oppstår, så jeg ser ikke det helt store poenget med å bruke enorme summer på dette. Et annet element er at jo dyrere presanger, jo mer står på spill hvis man ikke treffer innertier på hva partneren liker. Mindre, og kanskje mer personlige gaver, minsker fallhøyden, sier Warloe til Kvinneguiden.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom ved DNB, forteller at en god regel er å bruke etter evne.

- Og selv om det høres klisjé ut så er det faktisk tanken som teller. Å kjøpe noe som du har sett partneren mangler, eller å gi en opplevelse, eller noe du selv har laget, faller i god smak. Og det trenger ikke koste all verden. Hva med å lage et fotoalbum med de beste minnene, en spilleliste med minnerike låter, en opplevelseskalender hvor du har satt av datoer hvor dere skal gjøre ting gjennom året, kino, teater, konserter, turer og så videre, foreslår Sandmæl til Kvinneguiden.

- Kan bli pinlig for partneren

Magne Gundersen, forbrukerøkonom ved Sparebank 1 understreker at man ikke bør blakke seg helt - du skal tross alt være sammen med partneren din 364 andre dager i året, som også koster penger:

- Det betyr at det verken er kult å få eller gi julegaver på kreditt. Hvem kan vel oppriktig nyte en gave som du vet at partneren din har satt seg i dyp gjeld for eller som skaffer partneren økonomisk trøbbel?, sier Gundersen til KVinneguiden.

Han mener samtidig at om du vil imponere, og har råd til det, er det for så vidt bare å kjøre på.

- Men jeg tror kanskje det finnes en grense for når det blir too much. Det kan jo bli nærmest pinlig for mottakeren om gaven er alt for kostbar. Kjøper du en så dyr gave til partneren din at du ikke har råd til gaver til andre familiemedlemmer og lignende som forventer gave fra deg, har du vel prioritert temmelig feil, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomen mener at det av unge ikke bør forventes særlig dyre kjærestegaver. Heller ikke av unge voksne i etableringsfasen. De har gjerne så mange andre ting å bruke pengene på at det blir feil med overdrevent dyre gaver til jul.

- Er økonomien i familien presset eller inntekten usikker grunnet for eksempel nedbemanninger på jobben, permisjon, stor gjeldsbelastning og så videre, er det også grunn til å holde igjen. Det er ingen vits i å gamble med familieøkonomien for å imponere partneren, sier Gundersen videre.

Mannen kjøper dyrest, kvinner kjøper til flere

MANNEN BRUKER MEST: Silje Sandmæl (bilde) hevder at det ofte er mannen som gir gass når han skal kjøpe gave til partneren.
MANNEN BRUKER MEST: Silje Sandmæl (bilde) hevder at det ofte er mannen som gir gass når han skal kjøpe gave til partneren. Foto: Foto: DNB

Warloe understreker at man selvsagt skal ta hensyn til tilstanden i egen økonomi før man kjøper julegave.

- For mange blir desember en økonomisk unntaksperiode, og man kan fort bli litt fartsblind i jaget etter den perfekte gaven. Men det er viktig at man har et øye for januar og unngår å dra forbruket i desember med seg inn i det nye året, sier hun.

Sandmæl hevder at det ofte er mannen som gir gass når han skal kjøpe gave til partneren.

- Det er nok flere årsaker til det. En er at menn ofte kjøper færre gaver enn kvinner. De har altså færre å konsentrere seg om og kan da bruke mer penger på den ene gaven de faktisk må kjøpe, sier Sandmæl og fortsetter:

- En annen årsak er at menn ofte venter til siste liten med å kjøpe gave. Det er jul hvert eneste år, på samme dato, men allikevel løper det menn rundt i butikkene på lille- og selve julaften, ville i blikket. Det er ikke rart det blir dyrt! Så ligger det nok noen knallharde forventninger i bunn. Vi kvinner har gjerne høyere forventninger til gaver enn det menn har. Det skal gjerne være personlig, glitre og bety noe. Til tross for store krav hos kvinnen trenger ikke gaven å koste mye for det, mener hun.

- Partneren kan bli mistenksom

Gundersen synes ikke det er noen fasit på hva som er greit eller normalt å bruke på julegave til partneren.

- Det kommer an på både inntekt og formue. Og så handler det om å balansere hensynet om ikke å være for kjip eller ikke å overdrive. Overdriver du kan jo partneren bli mistenkelig: Hvorfor kjøper han plutselig en diger diamantring? Har han vært utro?, eksemplifiserer Gundersen og fortsetter:

- Men like viktig som beløp er tross alt omtanken og kreativiteten som ligger i gaven. Det er ikke alltid at en dyrere gave automatisk betyr en bedre gave. Å gi en overraskende eller annerledes gave kan være minst like vellykket som en dyr gave.

- Gi det du føler for

Det kan føles kjipt hvis du gir en gave for 700 kroner til din partner, og så kommer han med en gave til deg for 3000 kroner.

DISKUTER: - Jeg synes man rett og slett må kunne diskutere gavebudsjettet. Så har man også de riktige forventningene når gaveåpningen skal skje, sier Christine Warloe (bilde).
DISKUTER: - Jeg synes man rett og slett må kunne diskutere gavebudsjettet. Så har man også de riktige forventningene når gaveåpningen skal skje, sier Christine Warloe (bilde). Foto: Foto: JOHNNY SYVERSEN

Warloe mener at dette bør diskuteres på forhånd.

- Hvis gavebeløpet har eskalert litt de siste årene, så er mitt råd å bli enig med partneren om en lavere sum. Dette er spesielt aktuelt for unge mennesker som gjerne har andre og mer fornuftige ting å bruke pengene på. For dem er det viktigere å eksempelvis få fullspart BSU-en, enn å overraske kjæresten med tidenes julegave, mener Warloe og fortsetter:

- Jeg synes man rett og slett må kunne diskutere gavebudsjettet. Så har man også de riktige forventningene når gaveåpningen skal skje.

Hun får støtte fra Sandmæl som synes det er greit å avtale en pris på forhånd.

- Noen ganger kan man føle seg litt ubekvem hvis gaven man får er mye dyrere enn den gaven man har gitt. Selv om ikke gaver skal måles i kroner og øre kan det være greit å avtale en makspris, sier Sandmæl.

Og for å spare penger gjelder det å være ute i god tid. Du finner mange gode tilbud gjennom året, særlig rett etter jul og nyttår er det mye salg.

UNNGÅ BLAKK JANUAR

Du kan enkelt unngå å starte på januar måned med tynn lommebok, mener Magne Gundersen og tipser:

  • La være å blakke deg i desember. Det betyr blant annet å sette av penger til utgiftene man vet kommer i januar - både regninger som kommer og dagelige utgifter til mat og så videre.
  • Et godt hjelpemiddel er budsjett, selv om jeg tror bare et fåtall bruker det til jul.
  • Men det må ikke være så vanskelig: Sett opp en oversikt over hva du pleier å bruke av ekstra penger til jul. Så ser du hva du får av ekstra penger til jul (typisk halv skatt og eventuelt julebonus) samt hva du har spart eller lagt til side. Og så må du følge budsjettet du har satt opp. Det er egentlig enkelt.
  • Tenk julegaver tidlig. Kjøp gjerne de første allerede på våren eller sommeren. Når du fordeler gavekjøpene utover året blir den økonomiske belastningen i desember mindre. Og du slipper blåmandagen i januar.
  • Og ikke nok med det: Desember blir en mye mindre stressende måned og du kan nyte juleforberedelsen i lengre og dypere drag enn de andre som er ute i siste liten.

(Kilde: Magne Gundersen, forbrukerøkonom ved Sparebank 1)

- Da er det bare å hamstre julegaver til neste jul. Ha en pappeske stående hjemme og fyll opp hver gang det er salg. Ikke vent til rett før jul. Det blir bare stress. I tillegg vil du ikke bruke hele desemberlønnen på julegaver, men fordele det utover året, tipser Sandmæl.

Gundersen mener derimot ikke at par må avtale i forveien:

- Partnere må ikke gi hverandre gaver av samme verdi. Det blir feil når fokuset er på gavenes verdi. Man gir det man føler er riktig og som er innenfor rammen av hva man har råd til, sier Gundersen og proklamerer:

- Hvis kjæresten synes det er for lite, da bør du vurdere kjæresten på ny.

Han tror at mange venner og venninner gir gaver til hverandre med en felles forståelse for hvilket prisnivå man kan legge seg på.

- Dette kan man godt snakke med vennene om - enten direkte om kroner og øre eller ved å lufte ulike gaveideer og på den måten få en fornemmelse av hvilket nivå som er passende, mener Gundersen.

Rimelig og fin gave

Å gi partneren en fin og personlig gave behøver ikke koste deg en halv månedslønn, mener Warloe.

- De fleste er rike på materielle goder, men vi har lite tid til hverandre. Så en gave som innebærer at man skal tilbringe tid sammen, synes jeg er både flott og personlig. Og det gir en følelse av at man får noe mer enn akkurat hva gaven kostet i kroner og øre. Det kan være konsertbilletter, middag på restaurant, en tur i operaen eller lignende, foreslår forbrukerøkonomen.

I tillegg er det lurt å hele tiden ha resten av måneden i bakhodet når du kjøper julegaver.

Gundersen sier at flotte gaver er ikke det samme som dyre gaver.

- Hva med en opplevelse? En konsert? En utflukt? En bedre hjemmemiddag? Et hyggelig vennelag? En hyttetur? Og så er det sånn at hvis du gir en opplevelse som gave, men som først skal gjennomføres/oppleves/nytes/høres senere, så får du tid til å spare opp til for eksempel vennemiddagen i mars eller til hytteturen i påsken. Du gir altså gaven til jul men betaler den ikke før om noen måneder, foreslår Gundersen.

Det er veldig hardt å starte på det nye året med tynn lommebok og samtidig vite at det er to uker til neste lønning kommer.

Her vet Warloe råd og tipser deg:

  • Sett opp en liste over alle du skal kjøpe gaver til og hvor mye du skal bruke på hver enkelt.
  • Bli gjerne enig om et lavere gavebeløp enn vanlig mellom voksne venner og familie.
  • Starter man jakten på gavene tidlig, så er det mer sannsynlig at du klarer å holde deg til budsjettet ditt, enn om du venter til siste liten.
  • Unngå bruk av kredittkort med mindre du vet at du har penger i bakhånd når regningen skal betales.

Les også:

Så mye skal du klare deg med hver måned

Slik forhandler du deg til høyere lønn

Du bør begynne med denne sparingen nå

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også