Annonse

Gulrotkake

Gulrøtter har blitt brukt i søte kaker siden middelalderen. Da var søte ting dyre og vanskelig å få tak i. Gulrøtter inneholder mer sukker enn noen annen grønnsak utenom sukkerroer. (Kilde: Oxford Companion to Food av Allan Davidson)

Alle har smakt gulrotkake, og veldig mange har laget gulrotkake. Alle ivrige gulrotkakebakere har sin favorittoppskrift.

De aller fleste oppskriftene på gulrotkake ser ut til å inneholde gulrøtter (surprise!), egg og mel. Alt annet ser vi ut til å være uenig om.

Skal det ikke være sukker i gulrotkake?

Ikke nødvendigvis. Noen liker nemlig å bruke sirup. De som er enig i at man skal bruke sukker i gulrotkaken er allikevel ikke enig om man skal bruke brunt eller hvitt sukker.

Share

Hvordan heve gulrotkake?

Og uenighetene stopper ikke der.

Hva skal man bruke til å heve gulrotkaka?

En klikk av gulrotkakebakerne hevder at natron er best. Mainstream gulrotkakebakere tviholder på bakepulver.

Dersom du kommer over en oppskrift på gulrotkake med natron kan du bytte det ut med bakepulver. MEN: Ifølge wikipedia kan du ikke bruke natron istedenfor bakepulver fordi natron ikke gir nok hevingseffekt på gulrotkaken.

Les også: Slik får du barnet til å spise

Les også: Fast leggetid gir bedre helse

Krydder i gulrotkake

Som om ikke det var nok gulrotkake-uenighet, så har vi ikke engang begynt å snakke om krydderne.

De fleste bakere av gulrotkake mener at kanel burde være obligatorisk (selv om det også her finnes enkelte gulrotkakebakekretser som divergerer også i dette spørsmålet.)

Så er det mange som vil hevde at gulrotkake ikke blir gulrotkake om man ikke bruker litt kardemomme.

Om man tilhører kardemomme-entouragen gir det ingen føringer på hvordan man stiller seg til bruk av andre krydder i gulrotkaken.

Vi kan nøye oss med at ingefær og muskat er de vanligste (utenom kanel og kardemomme).

Nye gulrotkaker?

De nevnte skillelinjene tatt i betraktning er gulrotkakemiljøet sett under ett likevel temmelig homogent.

For å splitte det store miljøet som baker gulrotkaker måtte vi antakelig se et oppsving i et avant-garde gulrotkakebakesegment som for eksempel ville introdusere chili, koriander, andre krydderiet eller kanskje gjær som hevemiddel til gulrotkakene.

Personlig synes jeg det er rart at appelsin (appelsinskall, kanskje) ikke er mer vanlig.

Det er veldig godt sammen med gulrot.

Med det utspillet håper vi at jakten på nye varianter av gulrotkake er i gang. Skriv gjerne inn dine ideer i kommentarfeltet nedenfor.

Her er min oppskrift på gulrotkake!

Les også:

Bedre sjokoladekake finnes ikke

Endelig: Den perfekte vaffeloppskriften

Slik banker du smak inn i kyllingen

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Erik Hannemann

Gulrotkake

Gulrotkake har sjelden vært bedre enn den blir med denne oppskriften.

60 min

4 stk egg

3 dl sukker

3 dl hvetemel, siktet

skallet fra en halvappelsin(bare det gule! Ikke det hvite)

2 ts bakepulver

1 ss kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker(eller frøene fra en vaniljestang)

5 ss oljeeller smeltet smør

5 dl revet gulrot

Glasur

250 g smøreost(f. eks Snøfrisk eller Philadelphia)

1 ts vaniljesukker

3 ss smør, smeltet

300 g melis

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pisk egg og sukker luftig, nesten til det blir hvitt. Ha i mel, kanel, salt, vaniljesukker og bakepulver. Rør det godt inn (bruk gjerne kjøkkenmaskin). Ha i smør eller olje, revne gulrøtter og revet appelsinskall. Rør det godt inn.

Smør en rund kakeform, ca 25 cm. Hell i røra. Stek i ovnen i 45-55 minutter midt i ovnen. Sjekk underveis om den blir for brun (legg eventuelt bakepapir over om du er redd den blir for brent). Ta den ut av ovnen og løsne den fra formen. Avkjøl på rist. Legg en kjøkkenhånkle over. La kaka avkjøle seg helt før du begynner med glasuren. 

Glasur

Rør sammen alle ingrediensene. Kaka må være helt avkjølt. Del kaka i to (på langs!). Smør på et lag med glassuren på bunnen. Ha på lokket og smør et nytt lag på toppen. Pynt med litt revet gulrot.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Se flere saker fra: Søtsaker til søndagskosen

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!