TJENER PÅ KORONAKRISEN

Etter at Carl-Marcus (21) la ut den første benken på Finn, har det tatt helt av

Få dager etter at alle Norges treningssentre ble stengt som følge av COVID-19, hadde anleggsgartneren, Carl-Marcus Høntorp (21) fra Askim, fått idéen om å lage en hjemmesnekret treningsbenk. Lite ante han om at ideen ville være starten på et landsomspennende salg av hans hjemmesnekrede treningsutstyr.

Pluss ikon
<b>BYGGER TRENINGSSTATIV HJEMME: </b>Carl-Marcus Høntorp (21) fra Askim selger hjemmesnekrede treningsstativ på finn.no nå som treningssentrene over hele landet er stengt.
BYGGER TRENINGSSTATIV HJEMME: Carl-Marcus Høntorp (21) fra Askim selger hjemmesnekrede treningsstativ på finn.no nå som treningssentrene over hele landet er stengt. Foto: Privat
Sist oppdatert

irek– Jeg kjøpte inn litt plank og lagde den første benken, som da egentlig skulle være til meg selv. Det var kjæresten min som kom med idéen om å legge ut treningsbenken på Finn. Jeg gjorde det mest for gøy og for å se om det ble noe respons, sier Carl-Marcus Høntorp.

Og allerede samme kvelden var benken solgt.

– Jeg glemte å markere Finn-annonsen som solgt. Derfor tikket det inn et par forespørsler til om å kjøpe benken, sier Høntorp.

Med slik god respons tenkte Høntorp at han like godt kunne lage nye benker til de som hadde sendt ham meldinger om å kjøpe treningsbenken.

Dermed var han i gang.

<b>BEGYNTE MED BENK:</b> Ideen begynte med at Høntorp lagde en treningsbenk som han selv trengte for å trene.
BEGYNTE MED BENK: Ideen begynte med at Høntorp lagde en treningsbenk som han selv trengte for å trene. Foto: Privat

– En av de som var interessert i treningsbenken, spurte om jeg kunne lage et stativ også. Han ønsket en vanlig squat-rack. Det tenkte jeg at jeg kunne klare, og gikk jeg i gang med å prøve ut ulike varianter av et slikt stativ. Til slutt hadde jeg laget et stativ som fungerte bra, og som jeg var fornøyd med, sier Høntorp.

Større etterspørsel enn forventet

Det har vært en lur avgjørelse å selge treningsstativene mens koronaen holder på, mener Høntorp.

Han forteller at det har vært andre som har hatt lyst til å samarbeide med ham, men som han har takket pent nei til, fordi anleggsgartneren kun anser det hele som en hobby.

– Etterspørselen har vært større enn hva jeg så for meg når jeg la ut den første benken på Finn. Men det er egentlig ikke så rart, når treningssentrene er stengt og det er mangel på vanlig treningsutstyr, sier han..

– I tillegg er stativene og benkene mine gode og mye billigere enn mange alternativer du finner ellers på nettet. Om man i det hele tatt finner noe på nett. Det er nemlig mye treningsutstyr som er utsolgt rundt omkring, og da er det mange som tar en titt innom Finn for å se om andre selger noe, sier Høntorp.

– Det billigste jeg selger er separate dipsstativ til 500,- og det dyreste er såkalte «fulle stativer» til 2000,- hvor man får trent nesten alt man vanligvis gjør på et treningssenter, sier Høntorp.

Han anslår at han bruker rundt to timer på snekre sammen stativene, og litt mindre på å lage en benk.

Les også: Sju ting du alltid har lurt på om løpetrening

<b>LÆRTE MENS HAN BYGGET: </b>Høntorp lærte å lage stativene mens han bygget, men å jobbe som anleggsgartner har gitt han mye erfaring som kommer godt med når han bygger stativene.
LÆRTE MENS HAN BYGGET: Høntorp lærte å lage stativene mens han bygget, men å jobbe som anleggsgartner har gitt han mye erfaring som kommer godt med når han bygger stativene. Foto: privat

Lærte å lage mens han bygget

Høntorp forteller at han har lært å lage stativene mens han bygget dem, og at jobben som anleggsgartner på fulltid har gitt han mye erfaring og egenskaper som kommer godt med når han lager den typen treningsutstyr.

– Da jeg fikk forespørsel om å bygge en squat-rack, tegnet jeg opp litt forskjellige muligheter for konstruksjoner og endte opp med å bygge den varianten jeg var mest fornøyd med, og som jeg trodde ville være mest solid. Etter hvert som jeg har laget flere stativer og benker, har utformingen endret seg noe ettersom jeg har kommet på flere og bedre idéer, sier Høntorp.

Anleggsgartneren lager også annet treningsutstyr, ved etterspørsel, blant annet CrossFit-bokser og vektstativ.

Les også: – Treningsutstyret som ikke er verdt pengene

<b>TRENINGSSTATIV I TRE:</b> Slik ser et helt treningsstativ ut som Høntorp selger for 2000 kroner på finn.no.
TRENINGSSTATIV I TRE: Slik ser et helt treningsstativ ut som Høntorp selger for 2000 kroner på finn.no. Foto: Privat

Kun en hobby

Han sier tilbakemeldingene på treningsstativene har vært overveldende positive.

– Det var en kunde som kom fra Oslo, som var så fornøyd med skråbenken sin, at han dagen etter ønsket at jeg skulle komme med et treningsstativ til ham så fort som mulig. Jeg frakter utstyret til de som har vansker for å få med seg stativene selv, for eksempel på grunn av mangel på henger, sier Høntorp.

– Jeg vil kalle dette en hobby, og jeg kommer til å fortsette så lenge etterspørselen er der. Når treningssentrene åpner igjen så vil nok interessen falle betraktelig.

Kostnaden på materialene han kjøper inn for å lage enten en benk eller et stativ har han ikke regnet på, men sier at det ikke er der hovedfokuset hans ligger.

– Jeg gjør ikke dette med mål om å bare tjene penger, men heller fordi jeg synes det er gøy, spesielt når de som kjøper av meg er fornøyde, sier Høntorp.

Les også: Gjør du dette hver dag, forebygger du 30 sykdommer

Ekspert: Genial idé, men sjekk dette

<b>GENIAL IDÉ: </b>Steinar Ekren synes de hjemmesnekrede stativene er gode alternativer til treningssentre. Hån råder kjøpere til å høre med selgere hvor mye vekt apparatene tåler før man kjøper.
GENIAL IDÉ: Steinar Ekren synes de hjemmesnekrede stativene er gode alternativer til treningssentre. Hån råder kjøpere til å høre med selgere hvor mye vekt apparatene tåler før man kjøper. Foto: Fotograf Eidsmo

Steinar Ekren er personlig trener og fitnessblogger.

Han har merket seg trenden med hjemmesnekrede treningsstativer til salgs på nettet og ser på trenden som noe positivt.

– Jeg tenker at det er genialt. Det er flott at man finner alternativer i en tid hvor treningssenterne er stengt og forhandlere av hjemmetreningsutstyr har tomme lagre, sier han.

– Man kan jo trene alskens øvelser uten spesifikt treningsutstyr om man er kreativ nok, men det vil jo være vanskelig å trene knebøy, markløft og benkpress tilsvarende som på ditt vanlige treningssenter, sier Ekren.

– Jeg kunne absolutt tatt i bruk et slikt stativ selv. Hvorvidt stativet kommer fra en kreativ tømrer i Fredrikstad eller en fabrikk i Kina spiller liten rolle så lenge funksjonaliteten er den samme, sier han.

Ekren råder imidlertid kjøperne til å forhøre seg med selger om hvor mye belastning stativet tåler før man går til innkjøp.

– Det er viktig at selger har en viss formening om kapasiteten til byggverket sitt. Jeg håper og tror de fleste som selger hjemmesnekrede apparater vet noenlunde hva de gjør. Godt håndverk vil jo lett kunne tåle normale vekter de fleste trener med. De prisene jeg har sett er upåklagelige. Kanskje jeg skal kjøpe meg et slikt selv, sier Ekren.

Må forholde seg til regelverk

Utredningsleder Sverre Limtun fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser om at kort sagt så er det ikke noe forbud mot å tilby slike produkter.

– Man må imidlertid være klar over at det er et regelverk man må forholde seg til dersom man velger å produsere og selge slikt treningsutstyr, sier Limtun.

Limtun henviser til produktkontrolloven, som omhandler kontroll med produkter og forbrukertjenester, og til internkontrollforskriften - forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter.

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2020, og sist oppdatert 19/05 2020.

Les også