HELSE

Gjør du dette hver dag, forebygger du 30 sykdommer

- Det er ikke viktig å gå med en bestemt teknikk eller å være opptatt av verken sko eller pust, sier fysioterapeut Andreas Lycke.

GÅ FOR BEDRE HELSE: – De største helsegevinstene har den som er lite aktiv gjennom å sitte mindre og bevege seg mer og oftere, sier professor Ulf Ekelund.
GÅ FOR BEDRE HELSE: – De største helsegevinstene har den som er lite aktiv gjennom å sitte mindre og bevege seg mer og oftere, sier professor Ulf Ekelund. Foto: Getty Images (illustrasjonsbilde)
Publisert

- Den store fordelen med å gå tur er at det er noe vi alle vet hvordan vi gjør, og det er lett tilgjengelig uansett hvor vi befinner oss, sier fysioterapeut Andreas Lycke.

En ny studie publisert i British Medical Journal viser at all fysisk aktivitet, uansett intensitet, er relatert til redusert risiko for tidlig død. Selv de som bare gikk 15 minutter daglig, reduserte risikoen for tidlig død.

– Det betyr at aktivitet med lav intensitet, som for eksempel en rolig gåtur kan bidra til bedre helse for middelaldrende og eldre, sier professor ved Norges idrettshøgskole og en av forfatterne av studien, Ulf Ekelund.

Han forteller at sammenhengen mellom fysisk aktivitet og redusert risiko for tidlig død er betydelig sterkere enn tidligere vist.

– De største helsegevinstene har den som er lite aktiv gjennom å sitte mindre og bevege seg mer og oftere. Fysisk aktivitet, som for eksempel en gåtur, reduserer blant annet risikoen for tidlig død, hjerte-karsykdom, type 2 diabetes og ulike former for kreft, forteller professoren.

Vil du bli med i Norsk Ukeblads gå-gruppe på Facebook? Meld deg på her!

Beskytter mot 30 sykdommer

Fysioterapeut Andreas Lycke mener den nye studien er godt nytt for oss alle.

Professor Ulf Ekelund forteller at moderat fysisk aktivitet reduserer risikoen for tidlig død.
Professor Ulf Ekelund forteller at moderat fysisk aktivitet reduserer risikoen for tidlig død. Foto: Norges Idrettshøgskole.

Lycke har bakgrunn som fysioterapeut, og videreutdanning innen trening, ernæring og atferdsendring. Han er særlig opptatt av hvordan folk flest kan skape gode vaner for å spise sunnere og bevege seg mer.

– Helsefordeler får du selv ved å gå lette og korte turer, det er altså mindre fysisk aktivitet som skal til enn vi har trodd tidligere.

Allikevel bekrefter studien at virkelig god helseeffekt oppnås ved 150 minutter moderat aktivitet i uken, legger han til.

Et eksempel på moderat aktivitet er rask gange. Og aktiviteten kan deles opp i bolker på helt ned til 10 minutter av gangen.

– Denne typen aktivitet beskytter mot over 30 ulike sykdommer. Så helsegevinsten ved å bevege seg bare noen få minutter er formidabel!

Les også: Lena (49) vet at hun ikke kommer til å bli gammel

Derfor er gåturen bra for helsa

Gåing forebygger mot over 30 ulike sykdommer.

Vil du gå mer?

1. Sett deg et realistisk mål
Finn ut hvor mye du vil gå, enten hver dag eller i løpet av uken. Gjør det så konkret at du vet sikkert om du når målet. For eksempel 15 minutter et visst antall ganger i løpet av uken, eller 2000 skritt mer enn du gjør dag.

2. Lag en plan
Hvilke muligheter har du til og gå mer i ditt liv? Kan du bruke beina som transport? Vil du gå en fast morgentur, ettermiddagstur eller kveldstur?

3. Finn ut hvorfor det er viktig
Husk at de umiddelbare gevinstene er viktigst for motivasjonen. Kanskje gir det egentid eller avkobling? Eller kanskje frisk luft og bevegelse gjør at du føler deg bedre i kroppen og friskere i toppen?

Kun 5-10 minutter per dag gir god helseeffekt.

En kort spasertur gjør underverker også for hjernen – du blir gladere og mer fokusert.

Frisk luft er bonus - så lite som 5 minutter utendørs løfter humøret og gir bedre selvfølelse.

Øker forbrenningen – når du går forbrenner du 3-5 ganger flere kalorier enn når du sitter.

Les også: Dette øker risikoen for prolaps

Gå slik du selv vil

– Det er ikke viktig å gå med en bestemt teknikk eller å være veldig opptatt av verken sko eller pust, sier Lycke.

Du kan altså gå akkurat på den måten som føles naturlig for deg.

– Bruk sko som kjennes behagelige å gå i. Og la kroppen din puste slik den selv velger – den sørger automatisk for at du puster passe tungt til at musklene dine får tilstrekkelig oksygen.

TRENINGSTUR: Vil du bruke gåturen som trening, fins det mange gode tips for maksimalt utbytte.
TRENINGSTUR: Vil du bruke gåturen som trening, fins det mange gode tips for maksimalt utbytte. Foto: Scanpix

Effektiviser gåturen

Hvis du ønsker å få bedre kondisjon, så er det en fordel om du får opp pulsen og blir mer andpusten på deler av turen.

– Slik at du kjenner at du sliter med å synge en sang uten å puste innimellom. Da gir du kroppen sterkere signaler om å bli i bedre form, enn du gjør ved å gå lett og uanstrengt, sier Lycke.

Den enkleste måten å få til dette på, er å gå et sted med motbakker. Da puster du tyngre når det går oppover, og får igjen pusten når det går nedover eller bortover.

- Å komme deg ut på tur er noe av det enkleste du kan gjøre for kroppen din, sier fysioterapeut Andreas Lycke.
- Å komme deg ut på tur er noe av det enkleste du kan gjøre for kroppen din, sier fysioterapeut Andreas Lycke. Foto: Privat

Dette gjør du:

Finn en bakke
Høyere puls gir enda bedre effekt på både formen og helsa.

Gå i skogen
Ujevnt underlag er bra for balansen og grønne omgivelser gir ekstra velvære.

Lek deg med intervaller
Gå fortere i to minutter og roligere i ett minutt. Det gir både variasjon og ekstra god treningseffekt.

Hør på musikk
Musikk gir energi og løfter humøret. Det gjør det lettere å gå fortere.

Sett deg et mål
Tenk på hvor mye du vil gå hver uke, og før oversikt over hva du får til! Det gir fokus, mestring og motivasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning