sixpack på rekordtid?

Dette gjør testosterontilskudd med kroppen din

Det høres ut som en mirakelkur, men lovlig er det ikke. Det har sine årsaker.

Pluss ikon
ADVARER: Ekspertene advarer mot bivirkningene av kjemisk fremstilt testosteron.
ADVARER: Ekspertene advarer mot bivirkningene av kjemisk fremstilt testosteron. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Sixpack, bredere skuldre, mer markant kropp – og testikler på størrelse med rosiner. Det kan virke fristende å begi seg ut på en aldri så liten «quick fix» for å få kroppen i form på rekordtid, men er det egentlig verdt det?

– Anabole steroider er fellesnavnet på kjemisk fremstilt testosteron, som har omtrent den samme virkningen i kroppen som naturlig fremstilt testosteron, forteller Christine Wisløff. Hun er prosjektleder for Steroideprosjektet ved Nasjonal kompetansetjeneste TSB, ved Oslo Universitetssykehus.

Større muskler og strammere kropp

– De fleste som starter med steroider, som stort sett består av testosteron, ønsker en endring på kroppen. Da gjerne større muskler, strammere kropp, «sixpack» og å få mer ut av treningen, sier Wisløff.

PROSJEKTLEDER: Christine Wisløff.
PROSJEKTLEDER: Christine Wisløff. Foto: Oslo universitetssykehus

Hun forklarer at man deler virkningen inn i de androgene og de anabole virkningene:

– Den androgene virkningen er det som gir et maskulint utseende, for eksempel skjeggvekst og mørk stemme. Den anabole virkningen er den brukeren er ute etter; den gir en muskel- og vevsbyggende effekt. Bruk av steroider kan i starten gi økt energi, raskere restitusjon etter trening, økt matlyst, bedre selvfølelse, økt vekt og mer muskelmasse.

– Når man inntar steroider og dermed får forhøyet nivå av testosteron i kroppen, kan det også gi økt selvfølelse, et mindre behov for hvile og søvn og muligheten til å trene oftere og tyngre, legger Wisløff til.

Det høres ut som en mirakelkur, men lovlig er det ikke. Det har sine årsaker.

Les også: Dette skjer i kroppen til menn i overgangsalderen

Bivirkninger av anabole steroider og tilskudd av testosteron

Til tross for at anabole steroider har, ifølge eksperten, lik virkning som naturlig testosteron som du produserer i kroppen, er det flere grunner til at stoffet er ulovlig. De negative konsekvensene kan være mange, og gå på både det fysiske, psykiske og sosiale. Wisløff never noen eksempler:

– Hjerte- og karproblemer, hudproblemer, utvikling av brystkjertler, potensproblemer, dårlig seksuallyst, hormonelle forstyrrelser, angst, depresjon, søvnproblem, energiløshet, økt sexlyst, fare for infertilitet, relasjonsproblemer, muskel- og senefesteproblemer, hårtap og økt kroppsbehåring.

Anders Palmstrøm Jørgensen, spesialist i endokrinologi og indremedisin ved Institutt for klinisk medisin i Universitetet i Oslo, forteller at bivirkninger er et spørsmål om doser og varighet av behandlingen.

– Mange vil slite med redusert egenproduksjon av testosteron etter bruk av androgene anabole steroider. Det medfører at det kan være vanskelig å slutte dersom du har holdt på lenge, forteller Jørgensen.

Han forteller også at bruken kan føre til midlertidig sterilitet.

– Høye doser kan dessuten gi aggresjon og føre til voldshandlinger, spesielt i kombinasjon med rusmidler. Det kan også føre til akutt hjerteinfarkt, også hos pasienter som ikke har trange årer til hjertet. Ellers kan bruken gi ugunstig høy blodprosent, som igjen kan gi blodpropp, hevelse i kroppen, høyt blodtrykk, brystutvikling og brystkreft, legger Jørgensen til.

Les også: Da Amund så bildene av seg selv, skjønte han at noe måtte gjøres

Lovlige tilskudd av testosteron

– Det som finnes på markedet og som kan kjøpes lovlig her i Norge, er ikke testosteron. Dette er såkalte «tilskudd» som skal bidra til økt produksjon av testosteron. Effekten av disse preparatene er veldig omdiskutert, og har i utgangspunktet lite medisinsk dokumentasjon på effekt, sier Wisløff.

Dersom du skal få forskrevet testosteron i Norge, skal det være en medisinsk årsaksforklaring og kreve medisinsk oppfølging. Testosteron kan altså foreskrives på resept.

– Har man sykdom i testikkel eller hypofyse som gir sviktende testosteronproduksjon, kan man få hormonet på blå resept som en ren erstatningsbehandling. Testosteronbehandling til eldre menn, spesielt de som er noe overvektig, er «i vinden», men helseeffekten på dette er ikke dokumentert, sier Jørgensen.

Les også: Denne maten kan øke testosteronnivået ditt

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2021, og sist oppdatert 16/04 2021.

Les også