Øk testosteron-nivået

Nei, rødt kjøtt øker ikke testosteronet i kroppen

Når menn blir eldre så forsvinner mer og mer av den naturlige testosteronproduksjonen. Ernæringsfysiolog gir deg dietten som kan holde testosteronnivået oppe.

Pluss ikon
<b>NEDGANG I TESTOSTERON:</b> Testosteronnivået til menn synker radig etter fylte 30 år, dette kan du gjøre for å holde testosteronet oppe.
NEDGANG I TESTOSTERON: Testosteronnivået til menn synker radig etter fylte 30 år, dette kan du gjøre for å holde testosteronet oppe. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Testosteronnivået til menn synker radig etter fylte 30 år, med hele 0,4 – 2 prosent hvert år. Det viser en studie fra 2016 gjennomført av Therapeutic Advances in Urology.

Nedgangen i testosteronnivå har ifølge studien vist at 35 prosent av menn i 70 årene har mindre testosteron enn de i yngre aldersklasser.

Bukfedme og lavere testosteron

<b>SPIS SUNT:</b> Professor i ernæringsfysiologi, Christine Henriksen ved UiO sier at det er en sammenheng mellom testosteron og fedme. Og at spesielt mye bukfedme, magefett, kan gi deg mindre testosteron.
SPIS SUNT: Professor i ernæringsfysiologi, Christine Henriksen ved UiO sier at det er en sammenheng mellom testosteron og fedme. Og at spesielt mye bukfedme, magefett, kan gi deg mindre testosteron. Foto: UiO

Førsteamanuensis i ernæring, Christine Henriksen ved UiO sier at det er en sammenheng mellom testosteron og fedme. Og at spesielt mye bukfedme, magefett, kan gi deg lavere testosteron.

– Studiene finner at det er en sammenheng mellom sukker, alkohol og mettet fett, og bukfedme som igjen er knyttet til lavere testosteronverdier. Fedmen vil også føre til økning i østrogennivået, sier Henriksen.

Det er derimot ikke slik at testosteronnivå blir høyre jo tynnere man er.

– Hvis man er underernært så kan det svekke testosteronproduksjonen. Det er mange kjønnshormoner som blir nedjustert når man blir tynnere. Dette gjelder både kvinner og menn, og er for at kroppen skal spare på energien, sier Henriksen.

Ernæringsfysiologen forteller at det finnes studier som antyder at hjemmelaget middagsmat er forbundet med høyere testosteronnivå. Det kan derfor være en fordel å holde seg unna mye usunn hurtig mat.

Testosteron

  • Testosteron dannes i spesialiserte celler i testiklene.
  • Hvis du er en mann som sliter med for lave mengder testosteron, vil det heller anbefales å dra til fastlegen for å finne ut av de underliggende årsakene til det lave testosteronnivået.
  • Ifølge Norsk Helseinstitutt så har forskere konkludert med at mengden av testosteron som kreves for å opprettholde blant annet styrke og seksuell funksjon varierer mye mellom menn.
  • For høyt testosteron kan føre til aggressivitet og blodpropp.

Kilde: Store Medisinske Leksikon, medicalnewstoday.com, NHI, forskning.no

Henriksen anbefaler å begrense inntaket av disse typene matvarer og at de spesielt i kombinasjon øker sannsynligheten for bukfedme:

<b>ØLMAGE:</b> Et for stort inntak av enkle karbohydrater kan føre til mer bukfedme, som igjen kan gi deg den klassiske ølmagen.
ØLMAGE: Et for stort inntak av enkle karbohydrater kan føre til mer bukfedme, som igjen kan gi deg den klassiske ølmagen. Foto: Getty Images
  • Potetgull
  • Øl
  • Mat laget av hvitt mel og/eller sukker (bakervarer, brus med sukker, godteri)
  • Hurtigmat (for eksempel pommes frites og hamburgere)

LES OGSÅ: Maten du bør holde deg unna om du vil ned i vekt

Den maten ernæringsfysiologen kan anbefale å spise for å opprettholde testosteronnivået er det som utgjør et normalt sunt og variert kosthold og anbefales også av Helsedirektoratet slik:

  • Mye grønne grønnsaker
  • Frukt og bær
  • Grove kornprodukter
  • Fisk
  • Begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt og salt.

Mytene

<b>VIKTIG MED GRØNT:</b> Henriksen forteller at det er viktig med et plantebasert kosthold, hvor kjøttet spiller en mindre rolle.
VIKTIG MED GRØNT: Henriksen forteller at det er viktig med et plantebasert kosthold, hvor kjøttet spiller en mindre rolle. Foto: Getty Images

Henriksen sier at kanskje den største myten knyttet til testosteron og mat er når det gjelder å spise mye kjøtt.

– Å spise mye rødt kjøtt for å heve testosteronnivået, det stemmer ikke. Det er en myte at man kan spise seg til mer testosteron ved å bare spise mye rødt kjøtt. Det er heller grovt brød, grønnsaker og fisk som er lurt å spise for å holde testosteronnivået oppe, sier Henriken.

Soya inneholder noe som heter planteøstrogen og flere har vært bekymret for at å spise mye soya og andre produkter med planteøstrogen vil gi deg mer østrogen.

<b>MYTE:</b> Det er en myte at å bare spise mye kjøtt vil gi deg mer testosteron.
MYTE: Det er en myte at å bare spise mye kjøtt vil gi deg mer testosteron. Foto: Getty Images

– Det også er en myte at soya kan øke østrogennivået. Forskere tror ikke at soya er skadelig. I Asia spiser de for eksempel mye mat med soya og har god helse, sier Henriksen.

LES OGSÅ: 12 tips som får deg i form og ned i vekt

MYE TESTOSTERON I ETT BILDE: Testosterronnivået i kroppen synker etter passerte 30 år. Holder man seg godt trent og passer på kostholdet, kan man motvirke dette.
MYE TESTOSTERON I ETT BILDE: Testosterronnivået i kroppen synker etter passerte 30 år. Holder man seg godt trent og passer på kostholdet, kan man motvirke dette. Foto: Getty Images

Flere menn har kanskje også hørt at for mye østrogen svekker testosteronnivået i kroppen. Men, ifølge Medical News Today, så er dette kun en myte. Årsaken til det er fordi østrogen og testosteron ikke kjemper mot hverandre. Det betyr at testosteronnivået kan være like høyt, og at østrogennivået samtidig kan være høyere eller lavere for eksempel.

Trening vil også hjelpe

Landsforeningen for hjerte og lungesyke, LHL, skriver at trening, og spesielt kondisjonstrening har god effekt på dem som er overvektige med mye bukfett.

Studier av overvektige personer har vist at kondisjonstrening reduserer bukfettet like mye som det å gå på lavkaloridiett, selv om dietter fører til større vektreduksjon enn trening alene.

Dette kan skyldes at trening opprettholder mer av muskelmassen, skriver LHL.

<b>TRENING:</b> Kondisjonstrening er med på å øke testosteronnivået fordi det bidrar til å fjerne bukfettet.
TRENING: Kondisjonstrening er med på å øke testosteronnivået fordi det bidrar til å fjerne bukfettet. Foto: Robin Skjoldborg (Getty Images)

Redusér stresset

Stress kan også være en mulig årsak til et lavere testosteronnivå, det har endokrinolog ved Universitetet i Oslo, Anders Palmstrøm Jørgensen, uttalt i et intervju for Institutt for klinisk medisin ved UiO.

Det vil derfor også være lurt å tenke på måter å redusere stress i hverdagen. Mye forskning tyder blant annet på at meditasjon skal redusere stress.

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2019, og sist oppdatert 05/12 2019.

Les også