Staten har i litt over ett år sagt ja til lavkarbo om du vil ned i vekt, fordi det i en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket.

Et lavkarbo-kosthold innebærer ifølge Wikipedia at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett. Lavkarbo-kost andvendes for vektnedgang eller vektstabilisering. I Norge regner man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er mellom tilnærmet null og 150 gram pr dag.

Før Staten satte døren på gløtt for lavkarbo, hadde leger som Sofie Hexeberg og Fedon Lindberg allerede behandlet pasienter med ekstrem overvekt ved hjelp av dietter med lite karbohydrater.

Behandlingen er tilpasset den enkelte pasient, men baserer seg på lavkarbo-mat.

- Dette kostholdet kan få deg til å gå ned fra to til ti kilo i måneden, lover dr. Hexeberg, mens Fedon gir oss sin 14-dagersmeny for å gå ned i vekt.

Men du behøver ikke å gå på slankekurs eller kokkekurs. Det kan faktisk holde å gjøre smarte valg i nærbutikken - eller lage mat med lavkarbo-oppskrifter som du finner på DinLavkarbo.

Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.

Lavkarbo hamburgerbrød eller pølsebrød

LAVKARBOBRØD

LAVKARBO-PØLSEBRØD: En sunn erstatning for de vanlige pølsebrødene fra butikken. Kan også formes ut som hamburgerbrød. © Foto: Hot Chocolate Media

En sunn erstatning for de vanlige pølsebrødene fra butikken.

DETTE TRENGER DU:

  • 2 ½ dl glutenmel
  • 2 ½ dl kruskakli
  • 2 ½ dl proteinpulver, myse- eller soyabasert
  • 1 pk. gjær
  • 1 ts sukker (blir spist opp av gjæret)
  • 1 bs jbk-mel (johannesbrødkjernemel, kan varieres fra 1 ts til 1 ss alt etter behov)
  • 3 ss oliven - eller rapsolje
  • 2 ts salt
  • ca. 4 ½ dl lunkent vann (kan trenge fra 4,0 til 5,0 dl vann alt etter ingrediensene)

Næringsinnhold

pr. 100 g deig:

Kcal: 174

Protein: 24,3 g

Fett: 5,4 g

Karbohydrat: 5,5 g

Kostfiber: 2,8 g

Næringstabell ved klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas

FREMGANGSMÅTE:

Løs opp sukker og gjær i ca. 4 ½ dl håndlunkent vann, og la det stå og utvikle seg i ca. 5 minutter. Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.

Tilsett gjærblandingen, og elt det hele sammen til en deig. Om Hamburgereller pølsebrød deigen synes for tørr, tilsetter du ½ dl mer vann eller mer. Den skal bli en glatt, elastisk deig.

Kna deigen sammen i ca. 10 minutter.

Du kan også bruke en eltemaskin til dette, om du har det.

Etter eltingen deler du opp deigen i 8 til 10 leiver, som du så enten former til pølsebrød eller hamburgerbrød, alt etter hva du ønsker å lage.

La dem heve på en lun plass under klede i ca. 1 ½-2 timer. De vil ikke heve til dobbelt størrelse, men de vil heve en del.

Stekes på 200 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl, og del opp hamburgerbrødene, eller skjær snitt i pølsebrødene. Deretter er de klare til bruk. Kan godt fryses.

Lavkarbo-deig til pizza, loff eller focaccia

LAVKARBODEIG: Denne deigen kan du bruke til ulikt lavkarbobakverk, som pizzabunn og focaccia. © Foto: Hot Chocolate Media

Deig med bakemiks - til pizza, loff eller focaccia

Denne deigen kan du bruke til ulikt lavkarbobakverk.

Her er det brukt bakemiks som er laget av melkeprotein og glutenprotein fra hvete. Det har noe bedre bakeegenskaper enn soyaproteinet på grunn av litt høyere stivelses-innhold.

Mengden av karbohydrat er i underkant av 8 gram pr. 100 gram bakemiks. Med miksen kan du lage brød, lapper, vafler, bløtkakebunn, pizzabunn, muffins m.m.

DETTE TRENGER DU:

  • 3 dl glutenmel
  • 2 dl bakemiks av melkeprotein og glutenprotein
  • ½ ts salt
  • 12½ g gjær
  • ½ ss fiberhusk
  • 2 ½ dl vann
  • 1-2 ss smør

FREMGANGSMÅTE:

Bland det tørre (bruker du tørrgjær kan du ha det i på dette stadiet). Smelt smøret og tilsett vann og smør, rør kjapt sammen. Deigen bør heve i ovnen på 40 grader, varmluft. Du har nå en ganske løs og seig deig som ser liten ut.

Ha den i en smurt brødform eller trykk den ut på en smurt bakeplate til en pizzabunn.

For å få den helt ut må deigen hvile litt. Ta det etappevis, ellers vil den bare «sprekke». Sett i ovnen til heving.

Loff steker du på 200 grader i anslagsvis 30 minutter.

Pizza steker du på 225-250 grader i ca. 20 minutter.

Karbohydrat: 8 g pr. 100 g bakemiks

Tips! Has deigen i en liten langpanne kan det bli focaccia uten problemer.




Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!