Å spise lavkarbo har blitt stadig mer populært de siste årene.

Det finnes ulike retninger innenfor lavkarbo. Mens den svenske lavkarbo-dronningen Annika Dahlqvist spiser en tykk skive smør til lunsj hver dag, er andre mer opptatt av å bytte ut raske karbohydrater som sukker og hvitt mel med grønnsaker og produkter av fullkorn.

Leger som Sofie Hexeberg og Fedon Lindberg har behandlet pasienter med ekstrem overvekt ved hjelp av dietter med lite karbohydrater i flere år, og i januar i fjor sa også Helsedirektoratet ja til lavkarbo om du vil ned i vekt.

Behandlingen til Hexeberg og Fedon er tilpasset den enkelte pasient, men baserer seg på lavkarbo-mat.

- Dette kostholdet kan få deg til å gå ned fra to til ti kilo i måneden, lover dr. Hexeberg, mens Fedon gir oss sin 14-dagersmeny for å gå ned i vekt.

Brødmat

For noen kan det være vanskelig å holde seg unna brødmaten. Tidligere har vi presentert oppskrifter på lavkarbo pølsebrød og pizzabunn, nå gir vi deg oppskrift på lavkarbo rundstykker og muffins. Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas har beregnet næringsinnholdet i bakverkene.

Det er stort sett bare å røre sammen ingrediensene, helle deigen i former og sette det hele i ovnen.

Ønsker du flere lavkarbo-oppskrifter, finner du mange muligheter på DinLavkarbo.

Lavkarbo muffins

Dette er kanskje det nærmeste man kommer grove rundstykker med lavkarbobakst.

Nøtte-, oste- og klimuffins (12 store muffinsformer)

DETTE TRENGER DU:

110 g malte mandler

80 g malte valnøtter

30 g hvetekli

80 g smør

110 g revet ost

4 egg (middels/store)

1 ts bakepulver

FREMGANGSMÅTE:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Pensle formene med rapsolje. Mal mandler og valnøtter, miks alle ingrediensene.

Hvis miksen blir tørr, bland litt vann i, eller tilsett et ekstra egg.

Fordel røren på 12 former, og stek i ovnen i 15 minutter.

Bruker du papirformer, ta dem av når muffinsene er blitt kalde.

Næringsinnhold pr. 100 g deig:

Kcal: 392

Protein: 15,2 g

Fett: 35,3 g

Karbohydrat: 2,6 g

Kostfiber: 3,7 g

lavkarbo

MUFFINS: Hvorfor ikke prøve lavkarbo-muffins som et alternativ til frokosten. Disse inneholder nøtter, ost og kli. © FOTO: Hot Chocolate media

lavkarbo

RUNDSTYKKER: Disse inneholder både creme fraiche og cottage cheese. © FOTO: Hot Chocolate media

Lavkarbo rundstykker

Disse kan du spise med god samvittighet!

DETTE TRENGER DU:

50 g mandler

60 g linfrø

ca. 100-150 g

soyaproteinpulver

5 ss crème fraîche

150 g cottage cheese

3 ss kruskakli ca.

3-5 ss olivenolje

4 egg

1 ss bakepulver

FREMGANGSMÅTE:

Knus mandler og linfrø til de er mos. Ha i resten av ingrediensene og rør om. For en jevnere røre sørg for at cottage cheesen også er most, for å unngå klumper i deigen.

Dette skal bli en seig deig (tilpass mengden av proteinpulver så den blir seig).

Bruk en spiseskje til å forme rundstykker på en plate med bakepapir. Stekes på 175 grader i ca. 20 minutter.

Næringsinnhold pr. 100 g deig:

Kcal: 279

Protein: 23,8

Fett: 19 g

Karbohydrat: 1,8 g

Kostfiber: 4,2 g

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!