Hva er vel mer motiverende enn å merke at kiloene blir borte? Prøv disse suppene som en start på dine nye matvaner.

- Du kan gå ned to kilo per uke, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Her får du syv oppskrifter på smakfulle, sunne og slankende supper.

Superstart

Glem begrepet slanking, tenk varige endringer og gi deg selv en superstart. Kiloene vil forsvinne, motivasjonen vil komme. Og den bør du bruke til å forberede deg på å innføre nye matvaner.

Still deg selv følgende spørsmål:

Hva er mitt helsemål? Hvor lang tid trenger jeg dit? Har jeg kaloribomber som jeg «glemmer»? Hva bør være hverdagsmat? Festmat?

Ikke minst: Hvordan kan jeg flette gode matvaner inn i min hverdag? Du klarer det neppe uten planlegging. Suppekurer finnes i mange varianter.

Ukeplan

Velg en porsjon suppe til hvert måltid. Varier med å erstatte/supplere de andre matvarene med suppen.

Dag 1: Suppe og all slags frukt utenom banan.

Dag 2: Suppe og grønnsaker, rå eller kokt. Ikke erter, mais, bønner.

Dag 3: Suppe, frukt og grønnsaker. Ikke banan og potet.

Dag 4: Suppe og banan. Skummet melk.

Dag 5: Suppe, 280-560 gram kylling/fisk/ biff, 4 tomater.

Dag 6: Suppe samt biff/kylling/fisk og grønnsaker.

Dag 7: Suppe, grønnsaker, brun ris, usukret juice. Biff/ kylling/grillet fisk.

Gjenta uken om du føler for å fortsette kuren.

Vi har bedt ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky anbefale noen sunne supper som kan passe i en suppediett.

- Fordelene ved en slik kur er at du ser resultater fort om du holder deg til planen. Dessuten fungerer kuren som en mental oppvekker. Du vil få litt avstand til ditt vanlige kosthold, og kan lettere gjøre endringer, påpeker Arsky.

Maks to uker

Men selv med gode, mettende supper bør du ikke holde på i mer enn to uker.

- En suppekur er gjerne bygd opp rundt noen få matvarer, og er ikke nødvendigvis balansert. Du kan gå glipp av mineraler, vitaminer og proteiner, og over tid kan en slik ubalanse gå ut over musklene.

- Ikke forvent å gå ned åtte kilo i uken. Én eller to per uke er realistisk, litt avhengig av hvor fettet ditt sitter.

Fort opp igjen

Magefettet er heldigvis det enkleste å bli kvitt, og godt er det. Dette fettet er nemlig det mest hjertefarlige, fordi det også legger seg rundt innvollene.

Ernæringsfysiologen anslår altså to kilo ned per uke på en suppekur, men minner om at noe av tapet er vann. Du vil derfor gå fort opp igjen dersom du havner i gamle matvaner med mye raske karbohydrater etter kuren.

Når to ukers suppekur er over og du står der på vekten og smiler, tenker du nok på det gode resultat. Men det er nå det begynner: Din nye livsstil!

- De kiloene du ble kvitt, og flere til, vil smette på igjen hvis du går tilbake til gamle vaner, minner Arsky oss om.

Det er nå du skal innføre endringer du kan leve med - en ny kurs som forener deilig smak og praktisk hverdag.

Velkommen som sjef i ditt nye liv!

ERNÆRINGSFYSIOLOG: ¿ Spis lite og ofte, råder Gunn Helene Arsky. © FOTO: Petter Berg, HM Foto

Mental trening underveis

  • Tenk over kaloribombene! Kaffe latte, for eksempel. Drikker du flere gjennom dagen på helmelk kommer du fort opp i 200 kalorier. Med sukker og sirup enda flere...
  • Hvor mye sukker er det i frokostblandingen din? Hvor mye karbohydrater? Kanskje er den ikke så sunn likevel? Hva med yoghurten, er den full av sukker?
  • Hvor ærlig er du om dine vaner? Teller du med snadder mellom måltidene som boller, potetgull, is, peanøtter og kaker? Husker du vinen i regnskapet?
  • Drikk nok! Du kan trenge væske selv om du ikke er tørst. Riktig væskebalanse hjelper de kjemiske prosessene i kroppen. Dessuten din mentale balanse. Urinen skal være lysegul til helt klar, ikke mørk.
  • Kunnskap er eneste varige vei mot bedre helse: Hvordan fungerer kroppen din? Det finnes utallige bøker og nettsider om mat og helse, lær deg hva sukker gjør med oss, hva karbohydrater er, hva kroppen din trenger. Bare med kunnskap kan du vurdere og nyansere havet av informasjon.
  • Treningsambisjoner? Vent med hardtreningen til du er ferdig med suppekuren. Bruk kuren til en mental mobilisering: Hva slags trening liker jeg? Når på døgnet kan jeg få det til? Hvor ofte? Ikke glem styrketreningen, det er ikke bare gutta som trenger muskler! Trening styrker skjelettet og hjelper kroppen mot riktig syrebase-balanse ved at du svetter. Det er ikke bare hudkremen som skal ha riktig pH, og de fleste av oss er for sure, har altså for lav pH-verdi i kroppen.

Etter kuren

  • Bruk erfaringene fra suppekuren videre: Hva fungerte? Kanskje skal jeg bytte ut en middag eller to per uke med suppe fremover?
  • Ikke shop mellom kurer og påstander! Tro ikke at du kan plukke det beste fra forskjellige retninger. Lavkarbo tillater for eksempel en del fett. Men om du reduserer litt på karbohydratene og spiser mye mer fett, vil du legge på deg.
  • Vær kritisk til strømmen av såkalte lavkarboprodukter. Om «lavkarbobrødet» er erstattet med masse gluten, har kroppen bedre av ditt gamle «høykarbobrød».
  • Invitert bort i helgen? Tenk igjennom hva du kan gjøre for ikke å falle for fristelser. Kanskje snakke med vertskapet på forhånd? Ha med et bidrag fra din sunne meny? Takk nei til fristelsene, selv de hjemmebakte?
  • Lær deg å lese varedeklarasjonen: Hvor mye er for mye sukker? Karbohydrater? Fett?
  • Et effektivt tips fra kostholdsrådgiver Ulrika Davidsson (40): Når du står der ved fristelsen, så hold tanken i to minutter før du eventuelt forsyner deg. Impulsen er det sunnes fiende.
  • Du er sjefen! Og du må ta et valg: Hvordan vil jeg leve, hva bør jeg veie? Vi har det med å skylde på samboeren, sjefen, mamma eller den slitsomme hverdagen, og slik havne i passivitetens felle. Vær aktiv, ta grep, bestem deg! Slik går kiloene ned og selvtilliten opp.
  • Få med deg en partner - samboeren, naboen, venninnen, kollegaen! Både matendringer og trening går mye lettere når en er flere.
  • Fortsett å spise masse frukt og grønt, gjerne dobbelt så mye som du pleide før kuren.
  • Bruk rene fileter av fisk, kjøtt og kylling i stedet for pølser og farsemat.
  • Velg brød med lite karbohydrater og mye kostfiber. Spis én skive mindre enn du pleier.
  • Spis usaltede nøtter som snacks i stedet for chips, sjokolade og godteri.

Her er oppskriftene. Matstyling: Camilla Agerup.

ITALIENSK SUPPE: Med paprika, hvitløk, tomater og oregano. © FOTO: Anders Martinsen

Italiensk suppe

  • 4 porsjoner
  • 4 store røde paprika
  • 4 fedd hvitløk, uskrelte
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts tørket oregano
  • 6 store plommetomater, flådde
  • 1 stor rødløk, skrelt og finkuttet
  • 8,5 dl grønnsakkraft
  • 1 ts sukker
  • ¼ potte basilikum
  • sort pepper etter smak

Forvarm ovnen til 200 °. Legg paprikaene og hvitløken på et stekebrett, ringle over 1 ss olje og oreganoen. Rist grønnsakene i ca. 30-35 minutter til paprikaskinnet er litt blemmete. Spar på hvitløken.

Legg de varme paprikaene i en plastpose. Når de er avkjølt, kan du gni av skinnet, hakke paprikakjøttet og kaste vekk frøene. Flå tomatene ved å lage et lite kryss i skinnet på bunnen av tomatene. Ha dem i kokende vann til skinnet begynner å krølle seg. Ta dem opp og flå av skinnet så fort de er håndterbare.

Fjern geleen og frøene fra tomatene. Varm 2 ss olje i en stor gryte og fres løken på middels varme til den er myk og blank. Tilsett tomatene, paprikaene, kraften, sukkeret og noen få basilikumblader. Press ut innholdet av hvitløkfeddene (nesten som en tykk pasta) oppi suppen. Kast skinnene. La småkoke i 30 minutter.

Kjør suppen jevn i en blender (gjerne porsjonsvis, så det ikke spruter) og varm så opp igjen i gryten. Server suppen toppet med basilikumblader og sort pepper.

BYGGRYNSUPPE: Med gulrot, kylling og grønnsaker. © FOTO: Anders Martinsen

Byggrynssuppe med grønnsaker

4 porsjoner

  • 1 ss olje
  • 450 g gulrot, skrelt og skivet
  • 1 purre, renset og skivet
  • 12 dl kyllingbuljong
  • 75 g byggryn
  • 1 potet, skrelt og i terninger
  • salt og pepper
  • 150 g stekt kylling, uten skinn, i små terninger
  • 100 g blandede grønnsaker (sukkererter, brokkoli eller blomkål) i terninger

Varm oljen i en stor gryte. Tilsett gulrot og purre og fres på middels varme i 4 min. Tilsett buljong, byggryn og poteter. Salte og pepre etter smak. Kok opp, la småkoke i 15 min.

Ha i de blandede grønnsakene, kok videre i 10 minutter. Til slutt har du i kyllingen og lar den varme seg med suppen, til byggrynene og grønnsakene er møre.

MAROKKANSK SUPPE: Med fisk, krydder, vårløk og plommetomater. © FOTO: Anders Martinsen

Marokkansk fiskesuppe

4 porsjoner

  • 10 dl fiskekraft
  • En stor klype safrantråder
  • 1 boks hermetiske kikerter, skylt og avrent
  • 1 strøken ss Ras El Hanout marokkansk krydder (se i eksotiskhyllen i butikken, eller bland sammen malt koriander, malt spisskummen, malt kardemomme, fennikelfrø, malt gurkemeie, malt kanel og litt malt paprika)
  • 400 g torske- eller seifilet, i store terninger
  • 4 stilker vårløk, renset og hakket
  • 2 store plommetomater, flådd, renset for frø og kuttet i strimler
  • En håndfull frisk koriander per person

Ha kraft, safran og kikerter i en stor gryte. Kok opp og la småkoke noen minutter. Ha Ras El Hanout på en tallerken og rull fiskebitene i krydderet så det dekker godt.

Ha vårløken i kraften før du bruker en hullsleiv til å senke fiskebitene ned i suppen. La fisken trekke i ca. 3 min.

Tilsett tomatstrimlene (du kan lære å flå tomatene i oppskriften på italiensk suppe på neste side), varm litt til og server suppen i varme skåler, toppet med koriander.

TOMATSUPPE: Med løk, hvitløk og urter. © FOTO: Anders Martinsen

Tomat- og løksuppe

3 porsjoner

  • 4 store tomater, delt i to
  • 1 løk, skrelt og skåret i tynne ringer
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 1 sprut formfett
  • 6 dl tomatjuice
  • 3 dl grønnsakkraft
  • 1 ss tørkede urter (timian, oregano, basilikum, rosmarin e.l.)
  • 1 neve friske basilikumblader, revet, pluss litt til pynt
  • 1 sprut tabascosaus
  • 4 ss yoghurt naturell

Forvarm stekeovnen til 200°. Legg tomatene, løken og hvitløken i en ildfast form. Spray med formfett og stek i 20- 25 minutter.

Vend grønnsakene én gang i løpet av steketiden. Avkjøl, fjern tomatskinnet og kutt tomatene. Ha tomatjuice og kraft i en stor gryte.

Tilsett de grillede grønnsakene, urtene, basilikumbladene og tabascoen. Kok opp, slå ned varmen og la suppen småkoke delvis tildekket i 5-10 minutter. Server suppen toppet med en spiseskje yoghurt pr. porsjon, og noen friske basilikumblader.

VÅRSUPPE: Med mynte og grønnsaker. © FOTO: Anders Martinsen

Vårsuppe med mynte

4 porsjoner

  • 1 l grønnsakkraft
  • 1 liten løk, skrelt og finhakket
  • 100 g minigulrøtter, renset og delt på langs
  • 1 stilk stangselleri, tynt skivet
  • 4 vårløk, renset og kuttet
  • 2 fedd hvitløk, skrelt og finskivet
  • 150 g små nypoteter, delt i fire med skallet på
  • 100 g sukkererter, renset
  • ¼ hode kinakål, finsnittet
  • Ca. 12 friske mynteblader, grovhakket

Kok opp kraften i en stor gryte. Ha i løk, gulrøtter, stangselleri, vårløk og hvitløk. Kok opp på nytt, tilsett potetene.

Småkok i 12-15 min, til potetene er møre. Tilsett sukkerertene, topp så med kinakålen og la suppen småkoke i ytterligere 5 minutter, til kålen har falt sammen noe. Fordel i suppeskåler og topp med mynten.

SOPPSUPPE: Med vårløk, kyllingkraft og bladpersille. © FOTO: Anders Martinsen

Signe Narvesen

Minus 40 kilo med vanlig mat

- I dag blir jeg kvalm med tanke på alt jeg dyttet i meg av usunn mat, sier Vibeke.

Soppsuppe

2 porsjoner

  • 1 ss olivenolje
  • 3 vårløk, kuttet
  • 250 g aromasopp, renset og grovkuttet
  • 3 dl kyllingkraft
  • 2 dl helmelk
  • pepper etter smak
  • en håndfull frisk, hakket bladpersille

Varm oljen i en gryte. Fres vårløken sakte på middels varme til den er myk. Tilsett soppen og kyllingkraften.

Kok sakte på lav varme til soppen er myk. Ha dette i en blender og kjør til suppen er jevn. Spe med melk og krydre med pepper. Varm opp. Server suppen med persille over.

BLOMKÅLSUPPE: Med løk, rosmarin og revet ost. © FOTO: Anders Martinsen

Grillet blomkålsuppe

4 porsjoner

  • 2 ss olivenolje
  • 350 g løk, skrelt og finhakket
  • 1 blomkål (ca. 850 g), renset og delt i små buketter
  • 2 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
  • 12 cm frisk rosmaringren
  • 1 ss fint sammalt hvetemel
  • 9 dl melk, ekstra lett
  • 5 dl grønnsakkraft
  • 100 g gulost, ekstra lett, finrevet
  • 1 ts paprikapulver
  • pepper etter smak

Varm oljen i en stor gryte. Ha i løk, blomkål, hvitløk og rosmarin. Fres grønnsakene i ca. 10 minutter mens du rører regelmessig, til løken er blank og myk. Rør inn mel, melk og kraft. Smak til med pepper og la suppen småkoke i 30-35 minutter eller til blomkålen er veldig mør. Gi suppen et raskt oppkok før du kjører den jevn i blender, gjerne porsjonsvis.

Ha suppen tilbake i gryten og varm forsiktig. Spe ev. med litt mer kraft. Skru grillen på full effekt i stekeovnen. Ha suppen i grunne, ildfaste porsjonsboller.

Kok opp vann til vannbad. Sett bollene i langpannen, fyll på med vann i pannen. Fordel ost og paprika på suppen og sett langpannen under grillen i 5-10 minutter til suppen er gyllen på toppen. Server rykende varm.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sjekk din BMI med vår BMI-kalkulator

Derfor skal du måle midjen i tillegg til BMI

Spis deg fri fra stressfettet

De 5 verste slankekurene

Derfor går du ikke ned i vekt

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!