ERNÆRINGSFYSIOLOGENE: Inge Lindseth og Vibeke Landaas.

ERNÆRINGSFYSIOLOGENE: Inge Lindseth og Vibeke Landaas. © Foto: Privat/Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Om menyen:

- Ved å droppe sukker, og redusere inntaket av stivelsesholdige matvarer som for eksempel brød og poteter, vil du holde blodsukkeret ditt stabilt. Og et stabilt blodsukker har alt å si for en god vektkontroll. Det bidrar til at du blir kvitt magefettet og dermed reduseres også risikoen for livsstilssykdommer som diabetes type 2 og hjerte-karsykdom, sier Inge Lindseth.

- Du trenger ikke å endevende kostholdet ditt for å gå ned i vekt. Ofte trenger du bare å bytte ut enkelte matvarer med andre som smaker godt og som er bedre for deg, sier klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth.

Han har satt sammen ukemenyen vår med mettende og velsmakende lavkarbo-mat

Del

Mindre fristet

Lindseth er varm tilhenger av et lavkarbohydrat-kosthold og er overbevist om at vi, ved å spise mindre karbohydrater, får kroppen til å fungere som den skal, og at vi dermed blir mindre fristet til å spise mat vi ikke burde spise.

I tillegg har vi bedt ernæringsfysiolog Vibeke Landaas om å beregne næringsinnhold for de ulike dagsmenyene.

Menyen har et lavt kaloriinnhold, og kan derfor også brukes av deg som vil kutte inntak av kalorier

Spis grønnsaker

De beste karbohydratkildene er de som er næringsrike og gir liten stigning i blodsukkeret.

Eksempler på slike karbohydrater er grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn.

Det finnes en rekke matvarer som er karbohydrat-feller, så følg menyen.

1500 kalorier daglig

- Karbohydratinntaket er svært lavt i forhold til hva man får i seg ved et vanlig kosthold. Nå er jo også energiinntaket meget lavt, gjennomsnittlig 1500 kcal per dag, men til tross for dette er også andelen som kommer fra karbohydrater lavt. 12-22 prosent av energiinntaket kommer altså fra karbohydrat med denne dietten, noe som avviker ganske mye fra de 50-55 energiprosentene som myndighetene anbefaler, sier Vibeke Landaas.

Les også:

Slank med lavkarbo, dag 1

Slank med lavkarbo, dag 2

Slank med lavkarbo, dag 3

DAG 4

Frokost

Avokado med reker

½ avokado, 1-2 dl reker i lake (skylles) m/noen dråper presset sitron over, 2 ss rømme og biter av friske grønnsaker.

FROKOST: Avocado med reker er dagens frokost.

FROKOST: Avocado med tilbehør er dagens frokost. © Svein Brimi

Lunsj

Kyllinglår med brokkoligrateng

1 kyllinglår, sammen med resten av gårsdagens brokkoligrateng. Oppskrift finner du her

ENIGE: Frukt og grønnsaker må vi spise mer av for å bedre helsa, sier ekspertene.

ENIGE: Frukt og grønnsaker må vi spise mer av for å bedre helsa, sier ekspertene. © www.colourbox.com

Dette er ekspertene enige om:

Selv om ulike helseeksperter har ulike syn på hvilken mat som er best for helsen vår, hersker det også enighet på noen viktige områder: Økt fysisk aktivitet, økt forbruk av grønnsaker og frukt, samt mindre sukker er rådene de aller fleste slutter opp om. I helsemyndighetenes forslag til nye, offentlige kostråd har også poteten fått en mindre fremtredende plass, i og med at den er fjernet fra 5 om dagen-listen.

Middag

Laksefilét med dampede grønnsaker og rømme

(én porsjon)

1 stor,150 g, laksefilét

1 dl blomkål i små bunter

1 dl brokkoli i små bunter

1 dl grønne bønner

2 ss lettrømme

2 ss gressløk

saften av ¼ sitron

Damp/ trekk fiskefiléten i 10-15 minutter (til fiskekjøttet er ferdig)

Damp/kok grønnsakene i lettsaltet vann til de er passe møre, men ikke for myke.

Bland sammen rømme, gressløk og sitron og server blandingen som dressing.

KVELDS: Smoothie med banan og jordbær er en sunn favoritt hos både store og små.

KVELDS: Smoothie med banan og jordbær er en sunn favoritt hos både store og små. © Svein Brimi

Kvelds

Smoothie

(én porsjon, men lag dobbel så du har til en annen dag)

½ banan, 100 gram bær (frosne), 1 dl mager kesam/cottage cheese, saft fra lime/sitron.

Spe med melk/vann hvis den er for tykk. 2 ss knuste linfrø/ 1 neve nøtter (strøs på toppen eller spises ved siden av)

MELLOMMÅLTID: En liten håndfull nøtter kan fungere godt som et mellommåltid.

MELLOMMÅLTID: En liten håndfull nøtter kan fungere godt som et mellommåltid. © www.colourbox.com

Mellommåltider

En neve nøtter eller mandler (ca 30 gram), en appelsin eller et eple, et beger lettyoghurt, friske bær eller minigulrøtter kan fungerer som mellommåltid til denne menyen.

Inneholder

Mengde: 1316, 3 gram

Energi: 1429 kcal

Protein: 113,4 gram

Fett: 87,7 gram

Karbohydrat: 38 gram

Kostfiber: 19,6 gram

Les også:

Alt om lavkarbo

Flottere og flatere mage på fire uker

Treningen som forbrenner mest fett

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!