Aminosyrer

Du kan ikke leve uten disse syrene

Aminosyrer er kroppens byggeklosser.

KLOSS PÅ KLOSS: Vi er bygget opp av 21 aminosyrer. Disse kan settes sammen i uendelig mange kombinasjoner, akkurat som legoklosser. De ulike kombinasjonene danner proteiner.
KLOSS PÅ KLOSS: Vi er bygget opp av 21 aminosyrer. Disse kan settes sammen i uendelig mange kombinasjoner, akkurat som legoklosser. De ulike kombinasjonene danner proteiner. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Grunnlaget for alt liv

  • Alt levende på jorden inneholder proteiner som er bygget opp av de samme 21 aminosyrene. Disse aminosyrene har igjen sidegrupper, slik at disse «legoklossene » kan settes sammen i en uendelighet av variasjoner.
  • Det finnes mange andre typer aminosyrer, i tillegg til de 21 typene som alt biologisk liv er avhengig av.
  • Syv av aminosyrene er essensielle (må tilføres via kosten). Det er fenylalanin, lysin, valin, treonin, leucin, isoleucin, tryptofan og metionin.

(Kilde: Anne Bergljot Falck-Ytter, overingeniør)

Du tenker kanskje på kylling og cottage cheese når du hører om proteiner. Sannheten er at du selv er bygget opp av proteiner som igjen består av de livsnødvendige aminosyrene.

- Aminosyrene er byggestenene i proteinet som vi selv er bygget opp av, sier Anne Bergljot Falck-Ytter, overingeniør ved Høgskolen i Hedmark til Bedre Helse.

Proteinet vi er bygget opp av er igjen bygget opp av 21 ulike aminosyrer, som kan settes sammen i det uendelige og kan danne stadig nye varianter, på samme måte som legoklosser, ifølge Falck-Ytter.

 

Skapelsens grunnstoff

Negler er én type protein, hår en annen, muskler en tredje og så videre.

- Sagt litt billedlig kan man kanskje si at aminosyrene er skapelsens grunnstoff som gjør at alle slekter på alt, sier Falck-Ytter.

Derfor er det heller ikke store forskjellen på ullen til sauen og håret på vårt eget hode, eller mellom klovene til kua og våre negler.

- Vi kan si at DNA er bruksanvisningen som forteller hvordan «aminosyrelegoen» skal bygges sammen. Små forskjeller i DNA-koden hos sau og mennesker, gjør at det likevel aldri vil vokse ull på oss og hår på sauen, sier Falck-Ytter.

 

Trenger sjelden tilskudd

- Når vi spiser kylling, for eksempel, spaltes proteinene i kyllingkjøttet opp til aminosyrer i tarmen, suges opp i tarmtottene og går over i blodbaner og celler. I cellene finnes en fiks ferdig programmering. Du kan nesten si en innebygd «kokebok», der oppskriften er lagret i DNA. Ifølge disse oppskriftene brukes aminosyrene til å konstruere nytt byggemateriale i kroppen vår, sier Jan Olav Aaseth, professor i medisin og folkehelse ved Høgskolen i Hedmark til Bedre Helse.

- Vanligvis trenger du ikke ekstra tilskudd av aminosyrer eller proteiner. I vår del av verden dekker et normalt sunt kosthold det daglige behovet, som er ca. ett-to gram protein pr. kilo kroppsvekt. Er du kroppsbygger er behovet litt større. Muligens er det et par av syrene (leucin og arginin) som virker bedre enn de øvrige når det gjelder å bygge muskler. Det viktigste vil alltid være maten du spiser og treningen, sier Aaseth.

 

Medisinsk effekt

Eldre mennesker med dårlig muskulatur kan imidlertid ha litt nytte av kosttilskudd med aminosyrer fordi pulveret tas enkelt opp i tarmene.

Hvis muskulaturen skal bli styrket av disse tilskuddene, forutsetter det at man er fysisk aktiv. Pøser man på med muskeloppbyggende pulver uten å være i bevegelse, kan det gå ut over nyrene.

- Derimot kan enkelte aminosyrer ha en medisinsk effekt, sier Aaseth.

Aminosyren cystein er kjent for å bedre lungefunksjonen hos kolspasienter fordi den virker slimløsende.

- Det beste slimløsende middel er et cysteinderivat som selges under navnet Bronkyl eller Mucomyst. Det samme middelet fungerer som en reparatør, eller en motgift, i kroppen. Cystein som tilføres kroppen på denne måten, bygges inn i kroppens viktigste antioksidant som kalles glutation. Cystein er derfor en aminosyre med potensial, mener Aaseth som understreker at vi får i oss samme aminosyre ved å spise et par egg om dagen.

- Bortsett fra egg, er de beste proteinkildene i hverdagen grovt brød, belgfrukter og bønner, egg og alt kjøtt som svømmer, flyr i luften, eller går i skogen: Fisk, fugl og vilt med andre ord. De representerer de sunneste, magreste og beste aminosyrene vi kan få, sier Aaseth.

- Spiser vi sunt og variert, vil vi alltid få i oss de proteinene kroppen trenger for å bygge opp og vedlikeholde seg selv. Da trenger vi ikke ekstra aminosyretilskudd, sier han.

 

Livsviktige prosesser

Aminosyrene er livsviktige på flere måter i kroppen. For eksempel er også enzymer en type proteiner, som altså igjen er bygget opp av aminosyrer. Enzymene kan bestå av et enkelt protein eller av flere, og de setter i gang kjemiske prosesser i kroppen. Uten dem hadde livet stått stille!

- De er katalysatorer som får i gang alle store og små fysiologiske prosesser som holder oss gående, sier Falck-Ytter.

Enzymene er spesialiserte, men samarbeider perfekt. Blir du skremt og trenger å flykte fra en fare, kan du takke dette samarbeidet for at du er i stand til å løpe din vei. Noen enzymer spalter stivelse til sukker, andre sørger for at cellene omsetter sukkeret til energi, en tredje for at muskulaturen trekker seg sammen, en fjerde for at du løper, og så videre.

Men selv om enzymene gjør en formidabel innsats i organismen, har de imidlertid ingen selvstendig intelligens.

- Spiser du for eksempel mye grønt, dannes det mer enzymer som fordøyer grønnsaker bedre. Det samme skjer om du spiser kjøtt. Da øker mengden kjøttfordøyende enzymer. Er du lite i bevegelse, samtidig som du spiser mye, utvikles enzymer som sørger for lagring av fett. Enzymene er kroppens slaver, både på godt og ondt, sier Falck-Ytter.

 

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også