Slik gjør du grandisen sunnere
Se hvordan ernæringsfysiologene vil «pimpe» frossenpizzaen.

En hel pizza Grandiosa inneholder 1287 kcal, av dette er 7,5 prosent fett og 1,1 prosent salt.
Næringsinnholdet i en hjemmelagd pizza styrer du langt på vei selv, og her finner du sju pizzaoppskrifter du må prøve.
Spis variert
Stabburets egen ernæringsfysiolog Aina Marie Lien anbefaler å spise variert, og mener den populære pizzaen fint kan inngå i et sunt kosthold.
Se hvilke frossenpizzaer som er sunnest og hvilke som smaker best , ifølge tester Klikk har gjort.
Stabburet anbefaler salat ved siden av
- Det er få matprodukter som alene er perfekte ernæringsmessig, og dette gjelder også dypfryst pizza. For å få et fullverdig måltid bør pizza alltid få fast følge med salat eller grønnsaker, sier Stabburets ernæringsfysiolog.
Spiser du en halv Grandiosa, får du i deg ca 600 kcal, noe som ifølge pizzaprodusenten er en passende mengde til et hovedmåltid for en kvinne. Menn kan spise litt mer.
700 pizzaer gir erfaring
Klikks egen matekspert, Christopher Sjuve, har ikke spist frossenpizza på 14 år, men har lagd mer enn 700 pizzaer selv. Her er noen av hans favorittingredienser.
Ikke mett av frossenpizza
Camilla Andersen er også ernæringsfysiolog, og daglig leder av SomeBody.no . Hun mener problemet med frossenpizza er at den ikke gir tilstrekkelig metthetsfølelse sammenlignet med kalorimengden.
- Det er en matvare med masse kalorier i forhold til den mettheten den gir. Du kan spise og spise uten å bli mett, og så resulterer det i at du er fort sulten igjen og må spise enda mer. Sånn sett er det ganke bortkastet. Men så er det jo godt i blant, da!
Ikke sleng på ekstra ost

Camilla Andersen anbefaler derfor følgende «pimping» av frossenpizzaen, for å gjøre den sunnere:
- For å få pizzaen mer mettende er det lurt å ha på kjøtt, helst rent kjøtt for å redusere mettet fett, eller annen proteinkilde som passer på pizza. Ost er ikke så lurt å fylle på ekstra med, selv om det er en god proteinkilde. Fordi det er en av våre største kilder til mettet fett.
- For å få mer næring er det en ide å spise salat til. Noen liker også å ha grønn salat, for eksempel ruccola, oppå pizzaen. Fyll gjerne på med ekstra grønnsaker før du steker også.
- Prøv å lage rømmedressing eller hvitløksdressing av kesam istedet for rømme. Så sparer du både kalorier og mettet fett.
Om du foretrekker kjøtt eller grønnsaker kommer kanskje an på ditt kjønn? Ifølge Bedre Helse spiser i hvert fall menn mer kjøtt og kvinner mer grønnsaker.
Spis grandisen til kvelds
Ernæringsfysiolog Aase B.B. Aanstad har fire forslag til å gjøre frossenpizzaen sunnere.

- Ja, hvordan gjøre Grandiosaen sunnere? Et godt spørsmål. Dette slår meg i farta:
- Putte på ekstra løk, tomater, paprika, frisk ananas.
- Servere med rød eller grønn pesto, melkesyregjærede grønnsaker, pickles eller andre grønnsakssauser.
- Hva med en hjemmelaget smoothie til?
- Eller så kan du også bruke Grandiosaen som kveldsmat i stedet for som middag.
Grønnsaker er viktigst
Også klinisk ernæringsfysiolog cand.scient. Oddveig Fossdal Drøpping mener ekstra grønnsaker gjør susen.
- Det er først og fremst grønnsaker man kan putte på for å gjøre den sunnere. Det er litt vanskelig å få til grov bunn og redusere saltinnhold når den allerede ligger der foran deg!
Grov bunn er sunnere, men denne oppskriften på en perfekt pizzabunn inneholder ikke grovt mel.
Her er rådene fra Oddveig Fossdal Drøpping:
- Ha på ekstra løk, paprika, tomat, oliven - for å nevne noe.
- Man kan også ha på ekstra skinke eller kylling for å øke proteininnholdet noe.
- En stor god salat ved siden vil øke sunnhetsgraden betraktelig!!
- Legger du til en dessert i form av oppkuttet frukt eller smoothies, eller lune bær med kesam, kan du komme opp i to porsjoner av de «5 om dagen». Det er ikke så verst.
Fossdal Drøpping fremhever også viktigheten av å variere kostholdet.

- Jeg kan nok ikke anbefale en pimpet gradiosa hver dag uansett.
Les også: