Nå er den lyse, varme årstiden her, og du har kanskje tenkt å nyte den til fulle?

Da gjelder det å unngå å bli brent, bitt eller syk ... Men er uhellet først ute, er det hjelp å få!

Sommeren er mer enn varme, lange solskinnsdager. Med på kjøpet må vi ta alt som stikker, svir, biter, hugger og brenner.

Turistdiaré

De aller fleste nordmenn som reiser til sydligere strøk, reiser til middelhavsland som Spania, Italia og Hellas. Her er det relativt få som blir syke med turistdiaré. I Tyrkia, India, Mexico, Egypt og andre land i Nord-Afrika er risikoen langt høyere.

- Det er viktig å drikke rikelig. I 90 prosent av tilfellene går diaréen over av seg selv i løpet av mindre enn én uke. Et fåtall blir syke så lenge at de trenger lege, sier lege Kjell Vaage.

Slik holder du deg frisk i sommer

Det er lurt å ha med et reiseapotek i beredskap som er tilpasset reisemål og reisefølge.

Et reiseapotek bør inneholde et utvalg av utstyr og legemidler for å kunne gi førstehjelp og behandle små sår og vanlige plager. Husk at barn kan trenge andre legemiddelformer og styrker enn voksne.

Her er farmasøyt Gunhild Kile Sandviks forslag til et basisutvalg:

Sårrenseservietter, diverse plaster/selvheftende bandasjer i ulike størrelser, kjølende gel til brannsår, saltvann til øyeskylling, sårvask eller lignende, desinfiserende våtservietter, gnagsårplaster, smertestillende og febernedsettende tabletter for voksne og større barn.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!