Bh kan gi smerter i hode, nakke og rygg

Se hva som skjer når vi løsner bh-en

En lekker blonde-bh med spiler kan gi uante konsekvenser. Se video.

MUSKELPLAGER: Kiropraktor Øistein Holm Haagensen mener å se en klar sammenheng mellom trange spile-bh-er og rygg- og nakkesmerter.

MUSKELPLAGER: Kiropraktor Øistein Holm Haagensen mener å se en klar sammenheng mellom trange spile-bh-er og rygg- og nakkesmerter. Foto: FOTO: Anders Rasch

Publisert Oppdatert

Trange BH-er med spiler, særlig push-up-modeller, kan gi smerter og plager, advarer kiropraktor Øistein Holm Haagensen ved NEMUS Bjølsen i Oslo.

Han mener å se en klar sammenheng mellom bruk av trange spile-BH-er og enkelte rygg- og nakkesmerter blant kvinnelige pasienter.

Treffer triggerpunkt

- Spilene i BH-en skaper et uheldig trykk mot muskulaturen Serratus anterior. Denne muskelgruppen er festet på de sju til ti øverste ribbeina og går videre mot skulderbladene. På de fleste BH-er vil enden på spilene treffe triggerpunktet til Serratus anterior og skape irritasjon og smerter, sier Haagensen.

Vondt i hodet

Den aktuelle muskelgruppen under armen er blant annet viktig for å kunne stabilisere og rotere skulderbladet.

- Hvis muskulaturen hemmes av BH-spiler, vil man automatisk kompensere ved å heve skuldrene. Denne holdningsendringen kan gi økt belastning på nakkemuskulaturen og medføre smerter i nakke og hode. Særlig kvinner som har statiske arbeidsstillinger, løft med armene foran seg, eller pc-arbeid med armen liggende fremover på pulten, får lettere denne typen plager. Stram spile-BH og push-up kan indirekte gi hodepine, hevder Haagensen.

Forveksles med hjertetrøbbel

Verkende smerte ved skulderbladene, smerter ut i armene og fram i brystkassen er de mest typiske symptomene hos " push-up-pasientene" hans.

- Enkelte har vondt når de trekker pusten og oppsøker lege i frykt for hjertesykdom. I stedet blir de henvist videre til fysioterapeut eller kiropraktor, og da finner vi ofte låsninger eller feilfunksjoner i ribbeinfestene. Når denne typen plager blir et tilbakevendende problem, er push-up og lange spiler i BH-en det verste man kan bruke, mener Haagensen.

Tester muskelkraften

Haagensen har testet svært mange pasienter med skulder- og nakkesmerter som til daglig bruker bh med spiler. I løpet av få minutter kan han demonstrere hvordan denne BH-typen setter skuldermuskelkraften ut av spill.

Del

Se video av hvordan Haagensen tester muskelkraft på kvinne med og uten spile-BH her:

Vi har fått tilbakemeldinger på at videoen over ikke viser nøyaktig samme bevegelse i de to testene, og har derfor laget en ny video her: