Kroppen sier fra om noe er galt, men ikke alle signalene er like enkle å oppdage og tolke. Allmennlege Afzal Innstrand ved Oslo Medisinske Senter anbefaler å bruke sunn fornuft.

- Vær bevisst din egen kropp, og oppmerksom på uregelmessigheter som oppstår. Gå til legen så tidlig som mulig ved forandringer, sier han til DinKropp.no .

Har du uvaner, som for eksempel høyt alkoholforbruk eller usunt kosthold, kan det også være verdt å ta en ekstra sjekk hos legen. Forskere oppdager stadig flere fysiske «hint» som kan være tidlige signaler på sykdom som diabetes og til og med kreft.

Allmennlege May-Brith Lund ved Langnes Legesenter i Tromsø har også erfaring med at kvinner generelt er flinkere til å oppsøke legen enn menn.

- Jeg tror det skyldes at kvinner har mere kontakt med helsevesenet gjennom behov for prevensjon/familieplanlegging, svangerskap og fødsel, samt barns sykdom. Terskelen blir dermed kanskje lavere for kontakt, spekulerer hun.

- Men, min erfaring er at menn i større grad enn tidligere kommer hyppigere til konsultasjoner i dag enn for 10 år siden, legger hun til.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Fingrene avslører deg

Slik oppdager du kjønnssykdom

Så ofte bør du bytte håndklær

Under følger 8 fysiske forandringer du bør være ekstra oppmerksom på:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!