SYKDOM

KROPPEN SIER FRA: Ta kroppens signaler på alvor og gå til legen om det oppstår forandringer du ikke forstår. © Foto: iStockphoto

Symptomer

8 tegn på at du har et helseproblem

Skjer det rare ting med kroppen din? Her er noen av signalene du bør være obs på.

Kroppen sier fra om noe er galt, men ikke alle signalene er like enkle å oppdage og tolke. Allmennlege Afzal Innstrand ved Oslo Medisinske Senter anbefaler å bruke sunn fornuft.

- Vær bevisst din egen kropp, og oppmerksom på uregelmessigheter som oppstår. Gå til legen så tidlig som mulig ved forandringer, sier han til DinKropp.no .

Har du uvaner, som for eksempel høyt alkoholforbruk eller usunt kosthold, kan det også være verdt å ta en ekstra sjekk hos legen. Forskere oppdager stadig flere fysiske «hint» som kan være tidlige signaler på sykdom som diabetes og til og med kreft.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Fingrene avslører deg

Slik oppdager du kjønnssykdom

Så ofte bør du bytte håndklær

Under følger 8 fysiske forandringer du bør være ekstra oppmerksom på:

Øynene kan gi deg en indikasjon på kolesterolnivået ditt.

Høyt kolesterolnivå i blodet er ikke i seg selv en sykdom, men en risikofaktor for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Høyt kolesterol kan føre til at det dannes fettavleiringer i blodårene (åreforkalking).

Ved svært høye kolesterolverdier kan man se hevelser rundt senene på håndryggen, eller gule avleiringer i huden rundt øynene og en hvit, matt ring langs kanten av iris i øyet.

Iris, eller regnbuehinnen, er den fargede delen av øyet.

Må livsstilsendringer til

Allmennlege Afzal Innstrand ved Oslo Medisinske Senter bekrefter at en hvit ring kan være tegn på høyt kolesterol.

- Ja, det er kjent at en hvit ring langs iris i øyet gjerne skyldes kolesterolavleiringer, sier legen til Din Kropp.

Har du dette, anbefaler Innstrand at du går til legen og får tatt en blodprøve.

Hvis kolesterolet er svært høyt, finnes det medisin som senker konsentrasjonen av det usunne LDL-kolesterolet.

Sørg også for at kostholdet ditt inneholder rikelig med frukt, grønnsaker og havre, som senker kolesterolet.

Sammen med trening, røykestopp, vektreduksjon og å få i seg mer umettet fett kan faktisk det å nyte et par alkoholenheter om dagen bidra til å øke nivået av det gode HDL-kolesterolet.

Pass på magefettet.

Livvidden er en indikator på hvordan det ligger an med helsen. Er tallet høyt, kan det være fare på ferde.

Ifølge verdens helseorganisasjon bør livvidden ikke overstige 102 centimeter hos menn eller 88 centimeter hos kvinner.

- Det er en kjent sak at en stor kulemage eller mye bukfett betyr økt risiko for blant annet diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer, bekrefter allmennlege Afzal Innstrand ved Oslo Medisinske Senter.

- Jo mer fett man har i kroppen, jo større er risikoen for å utvikle slike livsstilssykdommer, sier han til Din Kropp.

Og magefettet er verstingen.

Midje-hofte-ratioen bedre enn BMI

Den ideelle livvidden, sett ut fra et helsemessig perspektiv, er under 80 centimeter for kvinner og under 94 centimeter for menn.

Mange, også slanke personer, vil trolig finne at de måler mer rundt livet. Da kan det være bra å vite at forholdet mellom midje og hofter — den såkalte midje-hofte-ratioen — også gir en god pekepinn om du er i faresonen for å utvikle sykdom.

Du finner denne ratioen ved å dele midjemålet ditt på hoftemålet.

Det ideelle målet ligger på mellom 0,75-0,85 for kvinner og mellom 0,8 og 0,9 for menn.

Midjen måles midt mellom hoftekammen og den nederste kanten på ribbena. Hoftene måler du der de er bredest.

Om du er rund og epleformet eller om profilen din minner mer om en pære med lavt tyngdepunkt, kan du finne ut ved hjelp av Doktor Onlines fedmekalkulator.

Helsefarlig med korte ben?

Menn med korte ben har større risiko for å få hjerteproblemer og diabetes. Dette ifølge et forskerteam fra Bristol universitet som gjennom 15 år studerte 2512 menn fra den walisiske byen Caerphilly.

De mener at benlengden er knyttet til sannsynligheten for å få sukkersyke og hjerteproblemer, skriver VG Nett.

Ifølge studierapporten har menn med kortere ben en markant økt risiko for å utvikle isulinresistens, som fører til en nedsatt evne til å omsette sukkerstoffet i blodet og diabetes.

- Vi fant ut at for hver halve tomme kortere bena dine er sammenlignet med bena til andre menn som har samme lengde på overkroppen, har du en 10 prosent høyere sjanse for hjerte-/karsykdommer, sier George Davey Smith, doktor ved Universitetet i Bristol til Men´s Health.

I tillegg viste studien at det var mer sannsynlig at kortbente menn hadde for høye nivåer av fett og koaguleringsproteinet fibrinogen, som begge er blitt knyttet til økt fare for hjertesykdom.

Bristol-forskerne spekulerer i om korte ben er et tegn på dårlig ernæring i barndommen.

Rynker på øreflippen være grunn god nok til å sjekke hjertet.

Noen studier har vist at mennesker som har en lang linje eller rynke på den ene eller begge øreflippene, har høyere risiko for hjerte- og karsykdommer.

På Doktor Online har allmennlege Satish Arora fått spørsmål om dette bare er tull, eller om det faktisk finnes en slik sammenheng:

"Min utkårede har hørt følgende: Har du en "linje" (eller rynke) fra nederst i øregropa og nedover øreflippen, er det tegn på at du lider av en hjertesykdom. Og jeg har det, fra nederst i øregropa og på skrå over øreflippen.

Jeg går ut fra at dette er tull og ukeblad-diagnostisering, men i og med at jeg har en familiehistorie der hele far-siden bakover har gått bort grunnet hjerterelaterte sykdommer (min far var knapt 60), er det greit å la slike baller bli lagt døde", skriver Gary C.

Allmennlege Satish Arora mener det er grunn til å være skeptisk:

[Det har vært] noen tidligere studier som viste en sammenheng mellom en lengre linje på øreflippen og høyere risiko for hjertesykdom.

Dette "kliniske tegnet" er også beskrevet i noen medisinske fagbøker, men betydningen av dette funnet er omstridt og de fleste hjertespesialister legger ikke noe særlig vekt på dette.

Dette har særlig sammenheng med nyere studier som påpeker at en slik linje ofte kommer etterhvert med alderen, og det er velkjent at det er mer hjertesykdom hos de som eldre. Dette kan eventuelt forklare hvorfor man tidligere har trodd at en slik linje har sammenheng med hjertesykdom, svarer han.

Uansett hva du selv måtte tro, er det et godt råd å holde hjertet sunt.

Tap av luktesans kan være tidlige tegn på Alzheimer eller Parkinsons sykdom.

Problemer med å gjenkjenne vanlige lukter som sitron, banan eller løk hos godt voksne kan være det første tegnet på Alzheimer, mener amerikanske forskere.

Lukt-tester som forskerne har gjennomført, viste at det var 50 prosent mer sannsynlig at de som hadde flere enn fire feil på luktetesten utviklet Alzheimer, enn de som hadde en feil.

Blant de som hadde mange feil i luktetesten var også sannsynligheten for å gå fra mild senilitet til Alzheimer større, ifølge VG Nett.

Også svenske forskere mener at det er en sammenheng mellom dårlig luktesans og svekkelser i hjernen.

- Personer med demens eller Alzheimers sykdom har nedsatt luktesans. Vi mener studier av denne sansen kan gi oss viktig informasjon om utviklingen av Alzheimer på et tidlig stadium, har Maria Larsson, psykolog ved Stockholms Universitet og en Europas fremste forskere på lukt, tidligere uttalt til NRK.no.

Er du glad i kaffe? En annen nordisk studie viser at tre til fem kopper kaffe per dag smer enn halverer risikoen for å få Alzheimer senere i livet.

Tegn på Parkinsons

Tap av luktesans skal også kunne være et signal om Parkinsons sykdom.

Godt voksne mennesker som ikke kan identifisere bananer, sitroner, kanel og andre varer ved hjelp av luktesansen har fem ganger så høy risiko for å utvikle Parkinsons sykdom innen de neste fire årene, ifølge en studie fra i fjor som stod på trykk i Annals of Neurology.

Forskerne tror at det er området i hjernen som er ansvarlig for luktesansen vår som er det første som blir påvirket av sykdommen som bruker alt fra to til syv år på å bli diagnostisert, skriver KK.no.

Cirka 70 prosent av parkinsonpasientene har svekket luktesans, ifølge NHI.no.

Doktor Innstrand ved ved Oslo Medisinske Senter kjenner ikke til denne sammenhengen, men mener det kan være grunn til å oppsøke nevrolog om man opplever uforklarlige endringer i luktesansen.

For den som rammes av Parkinson i dag fins det en rekke nye behandlingsmetoder som gir grunn til optimisme.

Kan avsløre alt fra feil kosthold til alvorlig sykdom, som kreft.

Avføringen kan avsløre hvordan det står til med kroppen din, og kan også gi signaler på sykdom.

Ifølge Dr. Mehmet Oz, forfatter av boka "Du – bli ekspert på din egen kropp", skal den perfekte, sunne bæsj være lett å gjøre seg av med, være svakt S- eller bananformet, henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen.

Her kan du sjekke hva avføringen forteller deg om helsetilstanden din

- Hvis hyppigheten eller form og fasthet endrer seg bør du oppsøke lege, har lege og doktorgradsstipendiat Jørgen Valeur tidligere uttalt til VG Nett om temaet.

Valeur er en av forfatterne av en brosjyre om temaet, utgitt av Tidsskrift for den norske legeforening.

Kan avsløre matintoleranse

Bløt avføring betyr for eksempel at kroppen ikke suger opp væsken i avføringen og kan enten tyde på at du spiser usunt eller, om det et regelmessig problem, at du har en matintoleranse mot for eksempel laktose.

Et besøk hos lege bør raskt bekreftet eller avkreftet dette. Forsøk dessuten å øke fiberinntaket og spise næringsrik mat og se hvilken effekt det har.

Vanlig med fordøyelsesplager

Det kalles forstoppelse hvis du har hard og sjelden avføring , færre enn tre ganger per uke.

Det kan skyldes for lite mosjon, for lite fiber i kosten, stress, at du har drukket for lite vann med mer. Bruk brød med mye sammalt mel eller helkorn og drikk mer vann.

Spis også yoghurt, grønnsaker og ta et glass sviskejuice til frokost. Sørg for å spise regelmessig og beveg deg.

Tre av fire nordmenn får fordøyelsesplager i løpet av livet. Mange utvikler varige lidelser. Her får du oversikt over de vanligste plagene og råd til hvordan du får skikk på magen.

Har huden din blitt gulaktig, kan det være leveren som skrangler.

- Om huden og øynene dine har utviklet et gulaktig skjær, kan det være et tydelig symptom på hepatitt, leversykdom, sier lege Afzal Innstrand.

Leversykdom minsker leverens evne til å bryte ned gallefargestoff, og det hoper seg opp med gallefargestoff, som i sin tur gir gulsott, ifølge NHI.no.

Blant yngre mennesker kan det være snakk om smittsom gulsott (akutt hepatitt).

Det vil si en akutt betennelse i leveren som kan skyldes hepatitt A, hepatitt B, hepatitt C, hepatitt D eller hepatitt E.

Smitter via sex

Hepatitt B gir sjeldnere gulsott, og smitter via kroppsvæsker (sex) og blod.

På verdensbasis er hepatitt B en svært utbredt sykdom, og trolig er mer enn 2 milliarder smittet, ifølge NHI.no.

Doktor Innstrand understreker at det er svært viktig å ta reisevaksiner før man drar til eksotiske strøk.

- Nordmenn reiser mer enn noensinne. Det er best å være føre var og ta en reisevaksiner mot hepatitt og stivkrampe, råder legen.

Flere av vaksinene vi får som barn mister effekten etter noen år.

Påfyll av de gamle barnevaksinene, samt påfyllingsdoser av difteri/stivkrampe, når det er mer enn ti år siden forrige vaksinasjon, kan være nødvendig.

For den som er glad i å reise utenfor allfarvei anbefales Hepatitt A-og B-vaksine, gjerne som kombinasjonsvaksine. Hepatitt A-vaksinen gir opptil 25 års beskyttelse mot smittsom gulsott, og anbefales naturlig nok i områder med mye Hepatitt A, og der risikoen for matsmitte kan være stor.

Hepatitt B smitter gjennom blod og sex, og alle som under utenlandsturer kan havne i risikosituasjoner med ubeskyttet sex eller ulykker anbefales denne vaksinen.

Se opp for de de farlige føflekkene.

Kreft i en føflekk, malignt melanom, oppstår når cellene i en føflekk gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller.

Slik sjekker du føflekkene ut fra ABCDE-kriteriene.

Livsfarlig føflekk-kreft rammer stadig flere, med cirka 3-5 prosent økning i antall nye tilfeller per år. I Norge rapporteres om en økning på 50 prosent over de siste 20 årene, ifølge NHI.no.

Her er de mest typiske tegnene på kreft i føflekkene, ifølge lege Afzal Innstrand:

 • Føflekker med asymmetrisk form, ujevnheter og endringer i form eller farge
 • Uklar eller uregelmessig overgang til normal hud
 • Ujevne farger i brunt og sort
 • Føflekker som lett blør, klør eller gjør vondt
 • Føflekker som er hevet over huden

Du bør også være obs på nye føflekker som oppstår, eller føflekker som vokser fort, råder legen.

- Det holder at du får én ny føflekk på kroppen, og den kan være farlig. En grunnregel er å sjekke nyoppståtte føflekker, anbefaler Innstrand.

Kilder: Men´s Health, VG Nett, NHI.no, KK.no

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

Flies med håndvekter

En brystøvelse der du trener bevegelighet...

Se video

På forsiden av Sykdommer

ebola

- Du må ta på den syke for å smittes

Ikke la deg skremme. Ebola-viruset er faktisk ikke så smittsomt, sier professor.

Hudlidelser

Hudlidelser kan fortelle mye om helsen din

Her er sju vanlige utslett, plager og sykdommer som kan ramme huden din.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er en skikkelig versting

Og da mener vi ikke karbohydratene.

artikkel bilde

For å få denne ren trengte vi to ting. Klarer du å gjette hva?

Sjekk hva du kan om flekkfjerning med denne quizen.

artikkel bilde

Er du smartere enn en skoleelev?

Husker du noe av pensum fra da du gikk på skolen?

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Redaktør Helse:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør:

  Jan Thoresen

 • Ansvarlig redaktør:

  Elisabeth Lund-Andersen

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Sykdommer

Ti tegn på at du må til legen

Her går grensen mellom det normale og det som bør undersøkes av lege.

8 grunner til å sjekke helsa

Disse fysiske endringene bør du ta på alvor.