Slumser du med håndvasken eller tørking av hender etter dobesøket, bruker samme kjøkkenfille i lang tid eller konsekvent kjører 40 graders hurtigprogram på oppvaskmaskinen, kan det gi deg både magesjau og mer alvorlige infeksjoner.

Syk av hjemmet ditt

Om du ikke har gode rutiner på generelt renhold og kjøkkenhygiene, samt rutiner med hensyn til renhold av leker og bruk av overflatedesinfeksjon av blant annet stellebord, leker, kraner, dørhåndtak og lignende, kan du rett og slett bli syk av hjemmet ditt.

Oppvaskmaskinen vasker ikke alltid rent

Bjørg Marit Andersen, professor i sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus, er ikke enig i at kjøkken flest er bakteriebomber.

- Det kommer litt an på hvordan kjøkken du har. Bakteriemengden er avhengig av personlig hygiene, kjøkkenhygiene og generelt renhold i hjemmet, sier hun.

Hun mener det er verre stilt med hygienen ved norske kontorer. Kontorvasket kjøkkenutstyr er ikke alltid rent.

- Oppvaskemaskinen er et viktig punkt for bakterier og smitte i kontorlandskaper. Utstyr fra oppvaskmaskin som ikke er vasket på høyere enn 65 grader, er smittekilder når sykdom går. For å drepe bakteriene fra omgangssyke må alt utstyr vaskes over 75 grader. Så oppvaskmaskinen kan være et smittepunkt i kontorvesenet.

Mobiltelefoner bør tørkes

Alle steder som berøres av mange hender, kan være bakteriefeller. Dørhåndtak, handlevogner, mynter, sedler og knapper er blant steder der bakterier oppholder seg.

- Om folk ikke er flinke med normal håndhygiene kan smitte overføres på en rekke måter, særlig ved at vi tar på de samme tingene. Det er derfor viktig med god håndhygiene etter besøk i forretninger og når man kommer hjem, sier hun.

Professoren er enig i at mobiltelefoner ofte har gode kår for bakterier.

- Mobiltelefoner kan være "smittebomber", derfor bør disse tørkes av med spritklut eller lignende som rutine.

Å bruke telefonen til å ringe eller sende sms mens du sitter på do, regnes som særlig uheldig. Da fyller du mobilen med bakterier.

Fellestoaletter må tildekkes

Fellestoaletter er derimot bakteriefelle nummer én, mener Andersen.

- Det er som regel mest bakterier på toaletter. Tildekking av toalettsetet med toalettpapir før man setter seg, er viktig. Samme gjelder god håndhygiene etterpå. Håndkle på toalett, er virkelig utsatt, og man bør ikke benytte det. Krana på fellestoaletter er også utsatt, og man bør bruke papir for å dytte den igjen etter håndvasken, sier Andersen.

For god håndhygiene bør vi også tørke hendene grundig, og ikke bare vaske dem godt.

Under følger 9 vanlige hygienetabber du absolutt bør forsøke å unngå:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!