Influensaen er her

Ta rotta på influensaen

Influensasesongen er over oss – les hvordan du kan bekjempe den.

NED MED TEMPEN: Febernedsettende medikamenter gjør influensahverdagen mindre ubehagelig, men du bør holde senga like lenge.
NED MED TEMPEN: Febernedsettende medikamenter gjør influensahverdagen mindre ubehagelig, men du bør holde senga like lenge. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

Landets legekontorer melder om økende antall pasienter med influensasykdom, skriver Folkehelseinstituttet.

Det som skiller influensa fra forkjølelse, er som oftest feber kombinert med smerter i muskler og ledd.

Viruset A(H3N2) skal være det vanligste infleunsaviruset denne vinteren.

Medisin som virker

Våkner du en morgen med ømme mandler og tette bihuler, er det lett å tenke at alt håp er ute.

Såkalte neuraminidasehemmere av typen Tamiflu og Relenza har vist seg å redusere styrken på plagene og sykdomsvarigheten. Jo tidligere behandlingen starter, dess bedre er effekten. Ved sen oppstart er virkningen svært beskjeden eller lik null.

Samtidig er det alltid vanskelig å si om plagene skyldes influensavirus de første timene. Derfor anbefales det å vente med slik medisin til du har fått feber og hoste.

Har du et råd til dem som har fått influensa? Host det ut her!

Feber og muskelsmerter

Ifølge Pasienthåndboka er hvile og ro elementært for å gi kroppen en sjanse til å komme seg. Ved høy feber er det viktig med mye væske.

Febernedsettende og smertestillende medikamenter virker lindrende, men forkorter ikke sykdomsforløpet.

5 enkle tips

Bladet Men's Health har samlet influensaforskningen i noen enkle, preventive råd (som naturilgvis også kan prøves ut av kvinner og barn):

1. Spis riktig frokost

Nederlandsk forskning viser at en stor frokost tidlig på morgenen gjør deg bedre rustet mot virus. Studien sammenlignet menn som spiser en kaloriholdig frokost, med menn som ikke spiser frokost i det hele tatt. Konklusjonen var at størrelsen på dagens første måltid og at man spiser tidlig, har innvirkning på immunforsvaret.

Sykt barn?

Klikk.no har lansert Barnehelseguiden hvor du kan se videoer av barn som har symptomer på en rekke forskjellige sykdommer.

Sammen med videoene følger utfyllende informasjon om symptomene, hvilke forholdsregler du kan ta og hvilke behandlinger som foreligger. Alt er skrevet av leger.

En video om feber ser du for eksempel her.

Hoste finner du nyttige tips om her.

Trenger du ytterligere informasjon, samarbeider Klikk.no også med Pasienthåndboka.

Les også:

Alt om barn og feber

Hold deg frisk

2. Stress bort symptomene

Utsetter du deg for kortvarig stress, viser studier fra Ohio State University at nivået av et viktig protein som styrker immunsystemet, øker betraktelig. Forskerne anbefaler å ta på seg små ekstraoppgaver på jobb for å bedre immunforsvaret.

3. Drikk grønn te

Ved å drikke grønn te fra og med den dagen du føler deg slapp, har du store sjanser for å unnslippe den verste høstforkjølelsen. Den grønne teen bekjemper virus i kroppen, og framfor flere sykedager vil man antakelig slippe å måtte være hjemme fra jobb, ifølge kanadiske forskere.

Les også: Kjerringråd fra kjendisene

4. Få nok søvn

Skal immunsystemet være på topp, trenger kroppen minst åtte timer søvn, ifølge amerikanske søvneksperter. For lite søvn gir et meget svekket immunsystem, og da er det vanskelig å unnslippe influensaen på denne tiden av året.

5. Kom i form

Folk som er fysisk aktive har bedre immunforsvar enn de som ikke trener, viser studier fra University of Massachusets.

Ved å trene jevnlig er du ikke bare mindre utsatt for å bli syk, du vil også være syk over kortere tid.

Les mer:

Spis deg frisk

Klikk/Helse

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også