Forkjølelse og allergi

Slik unngår du sommerforkjølelse

Hold deg frisk i ferien.

PASS PÅ: Forkjølelser skyldes virus, og i ferien smitter vi hverandre gjennom samvær.
PASS PÅ: Forkjølelser skyldes virus, og i ferien smitter vi hverandre gjennom samvær. Foto: Foto: Berit Roald / SCANPIX
Sist oppdatert

Ferien er den verste tiden å bli syk, men hvert år lider mange nordmenn av forkjølelse i sommerferien.

Stress, søvnmangel, økt alkohol- og tobakkforbruk, økt sukkerinntak og reiser kan alle bidra til et redusert immunforsvar. Deltakelse i sommer- og ferieaktiviteter som flyreiser, festivaler og hytteturer kan også øke sannsynligheten at du blir smittet.

Les også: Søvn forebygger forkjølelse

Selv om vinterhalvåret er tiden de fleste blir forkjølet, kan sommerforkjølelse være slitsomt i varmen.

- Sommerforkjølelse er ikke en medisinsk term, men man kan bli forkjølet om sommeren på grunn av trekk eller kaldt vann. Det ligger i navnet at det har med nedkjølelse å gjøre, sier lege Rolf Møller.

Virus har skylden

- Forkjølelser skyldes virus, og i ferien smitter vi hverandre gjennom samvær. I tillegg kan de influensalignende symptomene oppstå i kombinasjon med allergier, som kan ha de samme symptomene, sier Møller.

Legens beste råd mot å bli syk er å passe på en god hygiene.

Les også: Slik holder du deg frisk

- Men det er ikke til å unngå å bli forkjølet. De fleste voksne er forkjølet 1-2 ganger i året, mens mange barn er forkjølet nesten hele vinterhalvåret, sier Møller.

Les også: Slik vet du at du har influensa

Det beste du kan gjøre for å lindre forkjølelsen mener Møller er å ta smertestillende mot hodeverk, drikke vann og ikke presse kroppen for hardt med fysisk trening.

Steder du blir utsatt for smitte i sommer

Flyreiser: Flere timer tett sammen med opptil flere hundre mennesker øker risikoen for å bli eksponert for virus. Tørr luft om bord gjør det også lettere å bli smittet.

Utenlandsturer: Større sannsynlighet for å komme i kontakt med virus immunforsvaret ditt ikke har vært borti før og derfor har ikke resistens mot.

Festival: Du deler toalettkabiner med flere tusen andre og kanskje står ute i timevis i pøsende regnvær for å høre på konsert. Mister du stemmen neste dag, burde du finne ut om det er fordi du sang ut alle tekstene eller om du bør dra rett til apoteket.

Hytte- eller båtturer: Forskere ved Cardiff University i England har funnet at akutt nedkjøling av føttene kan øke risikoen for å bli forkjølet. Det betyr at bestemor hadde rett - pass på at du blir god og varm etter det uimotståelig kveldsbadet i sjøen.

På jobb: Hvis du er såpass uheldig å måtte sitte på kontoret i sommer, bør du vite at klimaanlegget kan gjøre deg mer mottakelig for forkjølelse. Luftanlegg reduserer fuktigheten og lar virus bli lenger i luften. Det gjør slimhinnene i nese og svelg tørrere.

Hjelp til selvhjelp

Noen tyr til propolis og hvitløk, andre til solhatt og ginseng. Overdoser med c-vitaminer sies å hjelpe hvis det tas med én gang man kjenner symptomer på forkjølelse. Hva er det egentlig som hjelper?

Les også: Knus influensaen

- Man skal ikke se bort fra at urtemedisin og naturmedisin har aktive virkestoffer som kan lindre symptomer og hjelpe kroppen til et naturlig forsvar, sier overlege og spesialist i Medisinsk mikrobiologi ved Sykehuset i Vestfold, og tidligere allmennlege Dagfinn Skaare.

Legge arbeidsforholdene til rette

- Men når det gjelder infeksjoner i de øvre luftveiene, for eksempel det vi kaller forkjølelse, er kroppen fint i stand til å bekjempe disse selv. Det er en energikrevende prosess, derfor bør vi legge til rette for at immunforsvaret kan gjøre jobben sin, ved å gi den så gode arbeidsforhold som mulig, sier Skaare.

Det betyr at vi bør gi kroppen riktig næring, nok hvile, spare på energien og ikke trene, for eksempel. Vi må rett og slett ta oss tid til å være syk for å bli fortest mulig frisk. Dessuten er det viktig å gi kroppen nok væske.

Les også: Spis deg frisk

- Drikk mye vann for å holde slimhinnene fuktige. Tørre slimhinner er som en åpen dør for virus og bakterier, forklarer Skaare.

Hver infeksjon en øvelse

Naturmidler som skal lindre forkjølelse

De mestelgende naturmidlene på apotek er:

Solhatt (Echinacea spp.) Forskere ved Universitetssykehuset i Tromsø har ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening konkludert med at «det er ikke vitenskapelig grunnlag for å anbefale bruk av solhatt ved øvre luftveisinfeksjoner». Nordmenn kjøper betydelig mindre solhatt nå enn før. Anslått markedsverdi i 2001 var 56 millioner kroner, og selv om den har stupt var den fremdeles på 9 millioner i 2009.

Fort Frisk (Pelargonium Sidoides) Nyhet i Norge fra 2009. Ble umiddelbart toppselger innen naturmidler mot forkjølelse i apotekene. Har solgt for over 2,3 millioner kroner siden lansering i september. Produktet er et ekstrakt basert på roten til den sørafrikanske planten Pelargonium Sidoides som er blitt benyttet av lokale medisinmenn i Afrika i århundrer.

Sambucol (Svarthyll) Ble solgt for mer enn kr 1,7 millioner kroner siste rullerende år. Har dokumentert effekt i bekjempelse av influensavirus hos både voksne og barn.

Kan Jang (Andrographis paniculata) Naturlig hostesaft som har vist seg å ha en positiv effekt på forkjølelsessymptomer. Har solgt for mer enn 1,5 millioner kroner i norske apotek siste rullerende år.

For hver infeksjon vi får, lager kroppen et forsvar mot akkurat den mikroben, slik at vi er forberedt neste gang den opptrer. Sånn sett er hver infeksjon som en øvelse, ifølge Skaare. Men må det gjøre så vondt?

- Det er i og for seg immunforsvaret som gir de velkjente symptomene, som halsvondt, tett nese, hodepine og muskelverk. Kroppen blir som en slagmark. Temperaturen øker og vi hovner opp. Hvite blodlegemer slåss mot mikrober og i kampens hete skades vevet, og det er det vi kjenner som smerte, sier Skaare.

Les også:

Gode råd mot brennmaneter

Søvn forebygger forkjølelse

Slik holder du deg frisk

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også