Det dødelige viruset MERS herjer i Sør-Korea og skaper også frykt blant dem som planlegger å reise til Asia i sommer.

Ifølge Folkehelseinstituttet er imidlertid risikoen for å bli smittet ved opphold i Sør Korea svært liten.

God hygiene

- Folkehelseinstituttet fraråder derfor ikke reise til, eller opphold i Sør-Korea, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Ved reise til Sør-Korea gjelder generelle anbefalinger om god håndhygiene og mathygiene.

Smitter fra dromedarer

Viruset er ikke egentlig noe nytt fenomen.

- MERS-viruset ble oppdaget i Midtøsten i 2012. Det finnes hovedsakelig hos dromedarer i dette området, men kan av og til smitte mennesker dersom de er i indirekte eller direkte kontakt med dromedarer som har viruset, sier Tønnessen

Av og til smitter viruset videre fra person til person gjennom hosting og nysing, og man kan heller ikke utelukke andre smittemåter.

Fakta om MERS

  • MERS står for Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus
  • Viruset knyttes til Midtøsten
  • Nylig fant det første utbruddet utenfor Midtøsten sted i Sør Korea
  • Viruset kan gi alvorlig lungesykdom
  • Det er hittil ikke påvist MERS i Norge

Kilde: FHI

Flere tilfeller

Slik smitte har hovedsakelig forekommet tilknyttet helseinstitusjoner i Saudi-Arabia.

- Sykehusrelaterte utbrudd har oppstått på grunn av smittevernrutiner som ikke har vært gode nok, forteller hun.

Tønnessen legger til at det siden 2012 har vært flere tilfeller der personer som har vært på reise til land i Midtøsten har blitt smittet og tatt med seg smitten til andre land i Amerika, Europa og Asia uten at det har forårsaket større utbrudd.

Største så langt

Og slik har det altså vært helt til nå.

- Utbruddet vi nå ser knyttet til helseinstitusjoner i Sør-Korea startet med at en person som hadde vært på reise i Midtøsten ble smittet og spredte smitten videre til Sør-Korea, sier hun.

Dette er det største utbruddet av MERS utenfor Midtøsten så langt.

- Dersom en person smittes av MERS-viruset kan han eller hun få feber, lungebetennelse og lungesvikt. Personer med andre underliggende sykdommer er ekstra utsatte for å bli syke og dø, sier Tønnessen. 

Snittalder på 50

I tillegg til disse symptomene har man også sett syke med blant annet multiorgansvikt, nyresvikt, betennelse i hjertesekken og en del får også diaré.

Flertallet av de smittede har ifølge FHI hatt kroniske sykdommer, og det er flere menn enn kvinner som er blitt smittet.

Gjennomsnittsalderen er på rundt 50 år, og de såkalte sekundærtilfeller, altså personer som smittes av andre syke personer, får ofte mildere symptomer enn primærtilfellene.

- Det tar som regel et sted mellom to og 14 dager fra man smittes til man blir syk, men de fleste får symptomer allerede etter tre til fire dager, sier Tønnesen.

Hanne Mari Skappel

375 blodgivere har reddet Wenches liv

Wenche har hatt leukemi seks ganger. Ny beinmarg og blod fra 375 blodgivere reddet livet hennes da slutten var nærmest. Siden ble det enda flere.

Ingen vaksine

Dersom man mistenker at man er smittet av MERS-viruset, vil en prøve fra luftveiene kunne bekrefte eller avkrefte dette.

Det finnes per i dag ingen vaksine mot MERS, og man anbefaler derfor generelle forebyggende tiltak. 

- God håndhygiene er viktig, og man bør unngå nærkontakt med personer med akutt luftveissykdom når man oppholder seg i områder der sykdommen forekommer, sier hun.

Ved reiser til Midtøsten, anbefales det i tillegg at man unngår kontakt med dromedarer, og at man ikke drikker upastaurisert kamelmelk eller spiser kjøtt som er utilstrekkelig kokt eller stekt.

Kristine Storli Henningsen

Stive muskler?

Du kan ha fibromyalgi.

Ring legen

Det finnes heller ingen spesifikk behandling mot MERS.

 - Sykdommen behandles per i dag symptomatisk. I enkelte tilfeller kan respiratorbehandling bli nødvendig. Uansett er rask legehjelp viktig hvis man mistenker at man er blitt smittet, sier Tønnessen.

Hun ber personer som har vært på reise i Midtøsten eller Sør-Korea, og som får feber og lungebetennelse i løpet av en 14 dagers periode etter hjemreise, ta kontakt med legevakt på telefon.

Har rutiner

Medierådgiver ved Oslo Lufthavn, Lasse A. Vangstein, forteller at flyplassen har smittevernberedskap og rutiner som settes i drift ved mistanke om smitte.

- Det innebærer blant annet opprettelse av et provisorisk smittemottak, og at flyet blir parkert et stykke unna terminalen, sier han.

Vangstein sier videre at det er kommuneoverlegen i Ullensaker kommune som har hovedansvaret og vil avklare en eventuell situasjon, både for den potensielt smittede og de øvrige passasjerene.

Les mer om MERS-viruset i Helseleksikonet.no

 

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!