Tips for å bli sunn

Du bør ikke være alene om livsstilsendringene

Lettere å bli sunn sammen med noen.

TREN SAMMEN: Det kan være lurt å trene sammen enten dere har vært sammen i mange år eller forholdet er nytt.
TREN SAMMEN: Det kan være lurt å trene sammen enten dere har vært sammen i mange år eller forholdet er nytt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

En britisk studie viser at det å endre livsstil og forsøke å leve sunnere, er mye lettere når du gjør det sammen med partneren.

Når vi lever sammen i et parforhold, påvirker vi nemlig hverandre gjensidig.

Færre fristelser

- Det er ingen grunn til å tro at vi nordmenn er annerledes enn engelskmennene når det gjelder dette. Vi spiser jo en del mat sammen i huset, og vi deler matskap og kjøleskap, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Hun mener det er klart at det da vil være enklere dersom begge dropper de feteste, søteste og hviteste matvarene.

Det gir rett og slett færre fristelser.

- Hvis den ene skal fråtse mens den andre skal være selvbehersket, kan det fort sprekke i selv det mest målrettede prosjektet, sier hun.

Bli enige

Arsky mener også vi kan ha stor glede og nytte av å være der for hverandre.

- Når den ene vakler, kan den andre trekke ham eller henne opp. Det gjelder enten det dreier seg om fristelser vi skal motstå eller det å bli liggende på sofaen i stedet for å trene. Når man er to, kan man motivere hverandre, sier hun.

Husk bare at dere på forhånd må bli enige om målene og graden av innsats.

Først da kan dere være sikre på at dere trekker i samme retning.

- Om den ene syns dere skal være fort ferdige, mens den andre ser på prosjektet som en livsstilsendring, slik det bør være, kan dette ødelegge for et varig, godt resultat. Snakk derfor sammen, sier hun.

Trenger oppbakking

Parterapeut og spesialist i helsepsykologi, Nina Sletteland, er enig.

Tips når du skal legge om livsstilen

  • Allier deg med noen du bryr deg om
  • Husk at det å legge om livsstilen sammen også gjør godt for forholdet
  • Ikke sammenlign deg med andre
  • Sett deg realistiske mål
  • Velg en endring om gangen

Kilde: Parterapeut og spesialist i helsepsykologi Nina Sletteland

- Det er helt klart lettere å være to når man skal begynne å leve sunnere. Dette handler om at vi trenger støtte og oppbakking av noen som betyr noe for oss, sier hun.

Hun mener det er avgjørende for resultatet at partneren involveres, for han eller hun er den personen som er aller viktigst i livet ditt.

Og aller best er det altså om kjæresten eller ektefellen også tar del i endringen.

- Skal man begynne å spise sunnere, er det positivt at man lager felles måltider og spiser sammen. Det er nemlig vanskelig å få til en god endring dersom den ene saboterer med å tilberede et fettholdig måltid, sier hun.

Sitter i hodet

Det å endre livsstil er noe av det mest krevende vi gjør, og underveis er det nesten ikke til å unngå å møte veggen og miste troen på seg selv.

- Og det er da du trenger denne støtten aller mest, og aller best er det om det er av noen som er en del av prosessen. En som kan si ”dette klarer du” og minne deg på at dette er noe du har bestemt deg for, sier Sletteland.

Hun understreker at all endring sitter i hodet, og at enten du skal trene mer eller spise mindre vil hodet ha en tendens til å snakke deg ned og forsøke å overbevise deg om at dette er for vanskelig for deg.

- Nå skal det sies at noen er mer optimistiske av natur enn andre, men alle kan trene sin mentale styrke. Dette er minst like viktig som å trene kroppen, sier hun.

Feir milepælene

En annen årsak til at det er lettere å begynne å leve sunnere sammen med partneren enn alene, er at vi mennesker syns det er leit å skuffe dem vi bryr oss om.

Mye verre enn å skuffe oss selv.

- Men har du ingen partner, er det heller ingen dårlig idé å involvere en venn, kollega eller et familiemedlem i planene. Det viktigste er at det er en du bryr deg om og en du har jevnlig kontakt med, sier Sletteland.

Også Arsky mener dette kan være et godt alternativ, og syns heller ikke man skal droppe livsstilsendring selv om man er alene om den hjemme.

- Finn en likesinnet på jobb, sett dere et felles mål og ha små debrifingsmøter over lunsjen for eksempel. Feire også når dere når milepæler underveis og vær oppriktig glad for den andres suksess. Dette gjelder for øvrig også på hjemmebane, sier hun.

Støtt deg selv

- Siden vi har lettere for å skuffe oss selv enn andre, kan vi være vår egen verste fiende.  Når folk kommer til meg i ulike sammenhenger, pleier jeg derfor å spørre hva de ville sagt til sin beste venn hvis han eller hun var i deres sko, sier hun.

Sletteland mener dette er en god øvelse også når man skal legge om livsstilen, for antageligvis ville du hatt lettere for å hente frem de gode og støttende ordene dersom de var beregnet på andre enn deg selv.

- Vi bør øve på å være litt snille mot oss selv. Og ryker du på en smell, og spiser 200 gram melkesjokolade på en kveld, skal du fortsatt være støttende og si til deg selv at slikt skjer. Det er lov å glippe, men nå gjelder det å du fortsette på rett spor igjen, sier hun.

Vær realistisk

Vær også bevisst hvilke mål dere setter dere.

Hvis du og kjæresten de siste årene har ligget på sofaen kveld etter kveld, er det lite realistisk at dere fra nå av skal løpe en tur hver dag.

Det er heller ikke realistisk at dere klarer å kvitte dere med alle uvanene deres på en gang.

Ta et valg om hvilke endringer som er viktigst for dere og hva som er realistisk å få til.

- Kom dere opp av sofaen, gå en tur sammen og hjelp hverandre i gang. Alle har godt av å bevege seg, enten man er fysisk inaktiv fra før eller ikke, og i tillegg får dere med en bonus på kjøpet, sier hun.

Det å gå en tur sammen er nemlig også bra for forholdet.

Dere får med andre ord både en mental, fysisk og relasjonell gevinst av turen.

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også