Vi presenteres stadig for nye valg i matbutikken, og offe skal disse alternativene være sunnere og bedre for oss.

Mindre fett, færre kalorier mindre tilsatt sukker trykkes på emballasjen for at vi skal skjønne at dette er gode matvalg for oss, men er det alltid slik at de produktene som fremstilles som sunnere faktisk er det?

Slank av sunn mat?

Og er det slik at sunn mat nødvendigvis gjør oss slanke?

- At man ikke går ned i vekt, selv om man spiser sunt, er ikke alltid motsigende. Å spise sunt er ikke det samme som å spise moderat med kalorier, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

For eksempel vil et kosthold basert på fet fisk, avocado, nøtter, tørket frukt, vegetabilske oljer og mye brød og ris helt fint kunne kalles sunt, men maten du spiser kan fort utgjøre mange kalorier.

- En hel avocado kan raskt bli vel mye kalorier om den er en del av et måltid. En halv avocado eller kanskje til og med en kvart kan være nok, sier hun.

Velg magre meieriprodukter

Vil du kutte kalorier, er det lurt å bytte ut fete matvarer med magrere alternativer.

Særlig smart er det å kutte ned på fettrike meieri- og kjøttprodukter.

- Ved å spise magrere meieri- og kjøttprodukter får du redusert inntaket av mettet fett, og energiinntaket blir lavere. Mindre energi betyr kort og godt færre kalorier, som over tid er gunstig for vektutvikling, har klinisk ernæringsfysiolog Marit Garathun Næss ved Oslo universitetssykehus tidligere uttalt til Klikk Helse.

Sunn mat er sunt

En ting som er sikkert, er at sunn mat er bedre enn tilskudd i form av piller. Billigere er det også!

Vi har fått ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen og dr. Fedon Lindberg til å komme med en vurdering av noen alternativer vi stilles overfor.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!