Mollusker skyldes et poxvirus som bare finnes hos mennesker. Det er svært smittsomt og gir små kuppelformede utvekster der huden er smittet.

Viruset smitter gjennom direkte kroppskontakt eller indirekte, gjennom håndklær eller i svømmebasseng.

Som regel forsvinner molluskene av seg selv i løpet av 2-3 måneder, men du kan ha viruset i flere år.

- Det er en vanlig tilstand hos barn og molluskene kan vedvare i mange måneder. Mange har inntrykk av at barn med atopisk eksem er mer utsatt for å få mollusker, men det er ikke bevist i større studier, sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken og henviser til det medisinske nettstedet Uptodate.com som beskriver sammenhengen mellom atopisk eksem og mollusker som uklart.

Atopikere mest utsatt

Allikevel mener hun barn med atopisk eksem er mer utsatt når det kommer til mollusker.

- Barn med eksem er mer vant til å klø, og kan klore seg på molluskene, noe som gjør at de sprekker. Viruset kommer da under barnets negler og spres til andre deler av kroppen, forklarer Revhaug.

Teresa Løvold Berents, hudlege ved avdeling for for revmatologi, hud-, og infeksjonssykdommer ved Rikshospitalet i Oslo, bekrefter at barn med atopisk eksem er spesielt utsatt fordi de har en dårligere hudbarriere.

Hun forteller at det varierer veldig hvor lang tid det tar før molluskene går bort og at det for atopikere kan ta lang tid, gjerne over et år.

- Noen ganger kan barn klore på molluskene og de kan bli betente. Da bør man behandle med desinfeksjon, som pyrisept elller krystallfiolett og eventuelt antibakteriell salve. Det kan være tryggest å kontakte lege om det blir betennelse, understreker Revhaug.

Viruset er mest vanlig hos små barn fordi de har et umodent immunforsvar.

- Det er smittsomt og boblebad kan gjerne være en smittekilde, opplyser Løvold Berents.

Det er sjeldent at voksne får mollusker, men det kan komme hos de med nedsatt immunforsvar på grunn av Hiv eller immunsupprimerende medisiner, altså legemidler som påvirker immunforsvaret.

- Hos voksne dukker gjerne molluskene opp i genitalområdet. Det spres hos voksne via tett fysisk kontakt, ved seksuell kontakt, men også ved kontakt idrett og lignende. Det er ikke en farlig, men en ubehagelig tilstand, forteller Revhaug.

Mollusker

MOLLUSKER: Viruset er mest vanlig hos små barn fordi de har et svakere immunforsvar. © FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Kan fjernes

Fastlege eller hudlege kan fjerne molluskene om de er svært plagsomme, ellers er det beste å la molluskene være i fred – selv om de kan ta flere år før de er borte.

- Hos barn er det best å la molluskene være i fred, med mindre de er på "dumme" steder som øyelokk og lignende, forteller Revhaug.

Barn med normalt immunforsvar vil stort sett greit kvitte seg med denne virussykdommen.

- Mollusker er ingen grunn til å holde barn hjemme fra skole eller barnehage, understreker Revhaug.

Hudlege Løvold Berents forteller at det kan være en idé å forsiktig stikke hull på mollusken, for å fjerne kjernen. Til det kan du gjerne bruke en liten nål.

- Det er det beste å gjøre når mollusken nylig har brutt ut og er liten, før det sprer seg til andre deler av kroppen. Det er vanskelig, men noen foreldre klarer det, sier Løvold Berents.

Det som ikke er så bra, er at barnet selv klorer i stykker molluskene.

- De får det under neglene og siden det er et virus, spres det da til andre deler av kroppen, advarer hudlegen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!