Det er svært vanlig å få stripeaktige arr, såkalte strekkmerker, på mage, lår og bryster når man er gravid.

Storparten av alle strekkmerker oppstår nemlig når magen vokser.

Ifølge Norsk Helseinformatikk får opptil 90 prosent av gravide kvinner strekkmerker mot slutten av graviditeten - noe som kanskje kan være en trøst om du kvier deg for å vise frem magen i bikini i sommer.

Rammer 90 prosent av alle gravide

Strekkmerker er sprekker i underhuden som hovedsakelig kommer når huden strekkes ved rask vektøkning.

- Det dannes arr i lærhuden. Jeg kaller dette "brudd" som oppstår når elastiske fibre i huden overstrekkes, forklarer laserterapeut Anne Harila ved Laserklinikken i Sandvika i Oslo.

Strekkmerkene kommer under graviditet, ved hard trening, overslanking eller når man vokser fort, for eksempel i puberteten. Men også medisinbruk som kortisonsalver og hormonpreparater kan føre til strekkmerker.

Blekner med tiden

Merkene skyldes også hormonforandringer i kroppen, og oppstår derfor ofte i puberteten eller under et svangerskap.

De vanligste områdene man får slike merker er lår, rygg, bryst, nedre del av magen, over hoftene eller på baken.

Med det samme er merkene gjerne røde eller blålige, men de blekner heldigvis etter hvert svakere og får en mer hvit- eller sølvaktig farge.

Ved å holde seg i form og spise sunt, kan man unngå strekkmerker, ifølge hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk.

- Strekkmerker kan komme om du blir kraftig overvektig og får stor mage, og det kan man jo unngå. Men som gravid eller tenåring er det ikke så mye du kan gjøre for å forhindre strekkmerker, sier Bondevik til Foreldre & Barn.

- Kremer hjelper ikke

Det finnes utallige kremer og oljer på markedet, med A-vitaminsyrer, vitamin E og aloe vera, som gravide smører seg med for å forebygge strekkmerker.

Men ifølge hudlege Bjørn Bondevik kan du like gjerne kaste penger ut av vinduet. Strekkmerkene ligger dypt i huden, og vanlig behandling med hudkrem når ikke langt nok ned i huden til å påvirke merkene.

- Det finnes ingen dokumentasjon på at dette har effekt. Kremer hjelper ikke. Når man er gravid, strekker huden seg, og det er ikke noe du kan forebygge, sier Bondevik.

Ifølge Bondevik er det nær sagt umulig å sikre seg mot å få strekkemerker, siden arv er den viktigste risikofaktoren for å utvikle både strekkmerker, åreknuter og edderkoppårer.

Fikk du ikke strekkmerker under graviditeten, ville du sannsynligvis ikke fått det selv om du lot være å smøre deg med kremer.

Hold deg unna solen

Når strekkmerkene først er oppstått, kan man prøve å gjøre dem mindre synlige.

En enkel måte å gjøre det på, er å holde seg unna solen. Strekkmerkene står tydeligere frem når resten av huden er brun.

Fysisk aktivitet og trening kan også hjelpe, siden mosjon motvirker overvekt og bidrar til å stramme opp huden.

Sliter du for eksempel med strekkmerker på magen kan du trene opp magemusklene, slik at huden strammes og strekkmerkene blir mindre synlige, ifølge NHI.no.

Det er et bredt tilbud av kosmetiske behandlinger på ulike klinikker, men dette er ofte en dyr affære.

Hudlege Bondevik mener at det ikke finnes noen behandling mot strekkmerker som har vedvarende effekt.

- Det hadde i så fall vært en sensasjon, sier han til Foreldre & Barn.

Uenighet om laserbehandling

Anne Harila mener derimot at laserbehandling virker mot strekkmerker. Hun har behandlet strekkmerker med laser siden tidlig på 80-tallet.

Laser stimulerer cellene i lærhuden til å produsere nytt vev. Ifølge Harila blir dette en stadig mer effektiv behandling, etter hvert som laserteknologien forbedres.

- Med korrekt laserbehandling kan strekkmerkene forsvinne. Jeg ser cirka 40-50 prosent bedring etter tre-fire uker. For de fleste holder det med én behandling, eller maks to ganger med seks eller åtte måneders mellomrom, sier Harila.

Mer om laserbehandling: Får øynene opp for laser

Dette har hudlege Bjørn Bondevik liten tro på.

- Det finnes ingen dokumentasjon på langtidseffekten av laser mot strekkmerker, sier Bondevik.

- En slik behandling må høyst sannsynlig gjentas jevnlig for at effekten skal opprettholdes. Men du blir ikke kvitt merkene for godt, mener Bondevik, og legger til at det per i dag dessverre ikke finnes ingen dokumentert behandling som har langtidseffekt.

Edderkoppårer og vonde åreknuter

Noen gravide får også sprengte blodkar og såkalte "edderkoppårer", blålilla mønstre på beina.

Slike edderkoppårer er forårsaket av de hormonelle forandringene i svangerskapet og forsvinner ofte etter at babyen er født.

Sprengte blodkar kommer på lår og legger kan behandles med såkalt skleroterapi, ifølge hudlege Bjørn Bondevik.

Det innebærer at man injiserer et stoff direkte inn i blodårene, som får blodkarene til å tette seg igjen og etter hvert forsvinne.

- Skleroterapi er den eldste og fremdeles den mest effektive behandlingen mot sprengte blodkar, mener Bondevik.

Fjerner åreknuter med laser

Åreknuter derimot, har man de siste årene begynt å behandle med laser.

- De siste to og et halvt årene har vi brukt laser som et alternativ i behandling av åreknuter. Dette kalles endovenøs laserbehandling. Først lager vi et snitt ved kneleddet, deretter føres en laserfiber opp i samleåren på låret. Energien fra laseren gjør at åren tetter seg. Minsket trykk nedover i leggen fører til at spreng og åreknuter blir borte, har karkirurg Alfred Arvesen ved Oslo Vaskulære Senter på Aker Universitetssykehus tidligere forklart for Norsk Ukeblad.

Kan bli bedre etter graviditeten

Åreknuter oppstår på grunn av økt press fra livmoren på venene i bekkenet, økt trykk på leggvenene, det økte blodvolumet og graviditetshormoner som gjør at venene utvider seg under svangerskapet.

For de fleste blir åreknutene langt mindre fremtredende tre til fire måneder etter at svangerskapet er over, ifølge NHI.no.

Plagene med dette varierer fra en lett til kraftig smerte hos dem som er plaget.

Dersom du har mye av det i familien kan det være lurt å prøve å forebygge litt. Åreknutene har også en tendens til å bli verre fra graviditet til graviditet.

Les mer om hvordan du unngår åreknuter.

Les hele saken