Som foreldre er mange veldig opptatte av å ha et friskt og raskt barn, og mange er kanskje én eller fem ganger ekstra hos barnelegen for å forsikre seg om at det ikke feiler hjertegullet deres noe.

Dehydrering, eventuelle nyreproblemer og urinveisinfeksjon hos babyen er ikke alltid like lett å oppdage hjemme.

Hvordan kan man da vite om det feiler babyen sin noe?

Digital bleie

Et par i USA har nylig oppfunnet en form for digitale bleier som skal gi deg tydelige signaler på om det feiler babyen din noe.

Den er designet på en måte som gjør at man skal kunne se tidlig at barnet har for eksempel urinveisinfeksjon.

Bleien har en QR-kode midt på, foran, med mange små fargerike firkanter rundt. Disse skifter farge når de reagerer på de forskjellige forbindelsene i urinen, slik som vanninnhold, proteiner og bakterier.

Der etter skanner du QR-koden på bleien med en tilhørende app på telefonen - som igjen registrerer og sjekker de forskjellige forbindelsene i urinen, og gir deg en indikator på om det feiler barnet ditt noe.

Er du førstegangsforelder og er usikker på hvordan du skifter bleie på den lille? Da kan det være greit å få en oppskrift på hvordan du gjør det.

Testes i USA

Faybishenko, som er en mannen i forholdet, forteller til ABC News at hele poenget med denne type bleien er ikke å gjøre foreldrene urolige, men å gi beskjed der som det trengs å ta med ungen til legen.

- Den sier i fra når det er en grunn til å bli bekymret. Dette er et produkt som stort sett er stille, men som sier ifra når du trenger å ta med barnet til legen, sier han.

Denne bleien skal først testes på to forskjellige sykehus i USA nå i sommer, før den eventuelt vil lanseres på det amerikanske markedet.

Faybishenko forklarer at han forstår at de har inntatt en nytt marked, og forklarer at de planlegger å selge "Smart Diapers" i en pakke med vanlige bleier etter som de kun trengs å brukes en gang om dagen.

Disse bleiene vil bli 30-40% dyrere enn vanlig bleier.

Som småbarnsforeldre kan det være greit å ikke bruke mer penger enn nødvendig på bleier. Her finner du en oversikt over hvor du får tak i den billigste og beste bleien.

=

BLEIE-APP: Denne bleien har en tilhørende app hvor QR-kodene skannes, og informasjonen om barnets urin lagres. © FOTO: Skjermdump Youtube

Ingen tro på produktet

Den amerikanske barnelegen og forfatteren av «Expecting 411», Ari Brown, forteller til ABC News at han ikke tror denne bleien er nødvendig for den gjennomsnittlige babyen.

- Jeg tror ikke den vil berolige veldig urolige foreldre. Det kan faktisk bare gjør ting verre, uttaler han til den amerikanske nyhetsbyrået.

Heller ikke kirurg, lege og forfatter av «Barntes helsebok», Mariam Löfwander, tror denne bleien gjør hverdagen enklere for folk.

Hun forteller at det kan gi en falsk trygghet og råder foreldre til å ta kontakt med lege uansett.

- Man skal være åpen for at teknologien kan utvikle seg, men jeg tror ikke denne bleien vil fylle et behov. Det er ting den ikke kan fange opp også selv om et barn er sykt. Det må ikke bli en falsk trygghet, sier hun til Foreldre.no.

Merker det selv

Hun forteller at man må se på barnet sitt, og at man ofte merker om det er uttørket.

- Det går jo an å se på barnet ditt og se om det er som før. Om den leker, drikker og spiser som normalt. Om et barn ikke drikker noe særlig, er slapt, har diare og kaster opp, er dette ting man ser det på, sier hun.

Löfwander tror ikke denne bleietypen har noen plass i vanlige familier.

- Jeg tror påliteligheten kan være vanskelig å stole på. Det kan gi en falsk trygghet. Det finnes alltid unntak, men hos de fleste familier så tror jeg ikke denne bleien har noen plass. Men man skal være åpen for at teknologien kan utvikle seg, men jeg ser ikke at det er noe mangel per dags dato, sier hun.

Hva mener du? Tror du en slik bleie er nødvendig og pålitelig? Diskutér gjerne under.

Foreldre.no har vært i kontakt med Libero og Pampers, men de ønsker å ikke kommentere saken fordi de ser på denne nye bleietypen som en potensiell konkurrent

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!