Baby og avføring

Guide til babyens avføring

Babyens avføring kommer i ulike farger, fasonger og konsistenser. Her får du oversikten.

BABYENS AVFØRING: Babyavføring kommer i alle slags farger, lukter og konsistenser; hard eller slimete, brun, gul eller grønn avføring. Her får du oversikten.
BABYENS AVFØRING: Babyavføring kommer i alle slags farger, lukter og konsistenser; hard eller slimete, brun, gul eller grønn avføring. Her får du oversikten. Foto: FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Avføringen til babyen kan komme i alle slags farger, lukter og konsistenser. Inkludert alle sjatteringer av brun, grønn eller gul. Generelt er disse fargene normale, og variasjon betyr ikke at noe er galt.

Slik tolker du de ulike avføringene til babyen din:

Nyfødtavføring

Den aller første avføringen til babyen kalles barnebek (mekonium). Det lukter ikke så mye og kan ligne mer på tjære enn bæsj.

I bleia: - Barnebek er sort, seig og slimete avføring som er samlet opp i babyens tarm fra fosterlivet i siste del av graviditeten.

Når: Dette inntreffer vanligvis et par dager etter fødselen, og kan komme i to-tre bleier.

Hvorfor: Barnebeket inneholder blant annet sekret fra tarmene, fostervann og gamle celler som er samlet opp i babyens tarm fram til fødselen.

Hva skal du gjøre: Hvis du ammer fungerer den første brystmelken lakserende. For barn som får melk fra flaske kan det ta litt lengre tid før det første barnebeket kommer. Si ifra på fødeavdelingen hvis barnet ditt ikke har bæsjet før dere drar hjem. Barnebek kan være noe seigt å vaske bort, i så fall kan litt nøytral og parfymefri babyolje på vaskekluten være til hjelp.

Les også: Slik steller du babyen

Den første morsmelkavføringen

I bleia: En gul, nesten kremet væske som kan ligne på sennep, både i konsistens og farge. Den kan være frø-aktig og ha en sursøt lukt. Men fargen på bæsjen kan variere litt ut fra hva mor spiser. Av og til kan bæsjen være mer grønnaktig og ligne strimler av grønn is-salat.

Når: Dette er typisk morsmelkbæsj, og kommer når melkeproduksjonen har kommet ordentlig i gang hos mor, cirka 3 dager etter fødselen.

Hvorfor: Brystmelk gir avføringen dens konsistens, farge og lukt. Barn som bli ammet har som regel bleier som lukter litt bedre enn flaskebarns bleier.

Hva skal du gjøre: Ikke skynd deg og skifte bleie med en gang du hører en eksplosjon, for babyer bæsjer gjerne litt om gangen.

Morsmelkerstatningavføring

I bleia: Avføring som minner om peanøttsmør i konsistens og farge. Kan ha en litt jernlignende lukt. Varierer fra grønn til gulhvit i fargen.

Når: Når barnet mates med morsmelkerstatning. Vanligvis har babyen et par slike bæsjebleier daglig, men noen ganger blir det flere.

Hvorfor: Morsmelkerstatning gir mer illeluktende bæsj enn vanlig morsmelk. Du behøver ikke uroe deg for at barnet ditt bæsjer ofte hvis du gir flaskemelk, så lenge det er mykt.

Hva skal du gjøre: Det er helt normalt at barn som ammes, og får morsmelkerstatning senere, får en slik avføring, og at de sliter litt mer med å gå på do. Babyer som får morsmelkserstatning skal helst ha avføring hver dag for å ikke få forstoppelse. Er babyen plaget med hard mage, kan du få tips fra helsestasjonen om hva du bør gjøre.

Ordentlig avføring hos baby

I bleia: Mørkebrun bæsj som er fastere og mer illeluktende. Den er klumpete og ser mer ut som vanlig bæsj.

Når: Når barnet begynner med fast føde, rundt 4-6 måneder.

Hvorfor: Det begynner å bli mer utfordrende for foreldres luktesans når barnet begynner å spise fast føde. Farge og konsistens er veldig avhengig av barnet har spist, og det har fortsatt problemer med å fordøye endel mat.

Hva kan du gjøre: Når du introduserer nye smaker for babyen din, kan det i mange tilfeller gi løs avføring. Begynn med ny mat i små porsjoner, så magen kan venne seg til det.

Elgeavføring

I bleia: Brun, tørr og hard avføring som kan minne som elgebæsj.

Når: Ved treg mage eller forstoppelse.

Hvorfor: De fleste babyer får en eller annen gang problemer med hard mage eller uregelmessig avføring. Smerten kan gjøre at de vegrer seg for å bæsje. Går det lang tid mellom hver gang barnet bæsjer, og de er harde og stinne i magen, er det gjerne tegn på forstoppelse.

Hva kan du gjøre: Hvis babyen får morsmelkerstatning kan det hjelpe å bytte merke. Hvis barnet ditt får fast føde kan du gi mat med mye fiber som pære, fersken eller svisker. Unngå banan som kan virke stoppende.

Diaré

I bleia: Løs, slimete og vannaktig avføring.

Når: Ved diaré.

Hvorfor: Diaré utløses ofte av virus og barnet kan også bli utilpass og få feber. Spedbarn som får morsmelk kan også reagere med magevondt på det mor spiser.

- Vi anbefaler mor å spise akkurat det hun har lyst på og ikke kutte ut matvarer før hun merker at babyen eventuelt reagerer med vondt i magen. Da kan hun heller eliminere enkelte matvarer. Det klassiske er løk, jordbær og reker, sier helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.

Hva skal du gjøre: Diaré kan føre til at barnet blir dehydrert fordi det får i seg for lite væske. Sørg for at babyen får i seg nok drikke, og ikke nøl med å ta kontakt med lege hvis babyen virker slapp og du er urolig.

Kilder: Parenting.com, helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2014, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også