Barn med urinveisinfeksjon

Tegn på at barnet har urinveisinfeksjon

Det er ikke alltid lett å finne ut om barnet har urinveisinfeksjon.

BARN MED URINVEISINFEKSJON: Et barn med urinveisinfeksjon kan ha feber, være sutrete og slapt. Foto: Gettyimages.
BARN MED URINVEISINFEKSJON: Et barn med urinveisinfeksjon kan ha feber, være sutrete og slapt. Foto: Gettyimages.
Sist oppdatert

Mistenker du at barnet ditt har urinveisinfeksjon?

Store barn kan fortelle at det svir når det tisser. Et mindre barn gir andre signaler.

- Et typisk symptom er høy feber, men uten at barnet er forkjølet eller har symptomer på andre infeksjoner. Barnet kan også være litt sutrete og slapt. Da skal man tenke at det kan være urinveisinfeksjon. Det trenger ikke være det, men det kan være det, sier overlege Claus Klingenberg ved barneavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Symptomer på urinveisinfeksjon

- Man må tenke på urinveisinfeksjon når vi ikke ser andre ting som kan ha forårsaket feberen, sier Klingenberg.

Legene skiller mellom urinveisinfeksjon med feber og urinveisinfeksjon uten feber. Vi kaller det gjerne blærekatarr når feberen uteblir, men det likevel gjør vondt å tisse. Da sitter infeksjonen i de nedre urinveiene, i slimhinnene i blæra og urinrøret. Hvis barnet har feber, kalles det nyrebekkenbetennelse, da infeksjonen sitter i nyrebekkenet og noen ganger i nyrevevet.

- Noen blærekatarrer går over av seg selv, men har man nyrebekkenbetennelse med feber, skal barnet behandles med antibiotika, forklarer Klingenberg.

Barn med urinveisinfeksjon

Dersom du mistenker at barnet sliter med urinveisinfeksjon, bør dere derfor ta en tur til fastlegen for å få barnet undersøkt. En urinprøve må til for få slått fast om det er urinveisinfeksjon som plager småen.

- Det beste er om foreldrene tar med en urinprøve til legen. Da får man raskere svar, i stedet for å måtte ta urinprøven mens man er hos legen, sier Klingenberg.

Men her støter både foreldre og leger på den store utfordringen når det gjelder urinveisinfeksjon: Det kan nemlig være litt trøblete å få tatt en god urinprøve av små barn.

Til små gutter får du kjøpt plastposer som man putter penis oppi og samler opp urinen som kommer ut. Men hos jenter blir urinprøven fort forurenset av bakterier fra huden. Det blir dermed vanskelig å tolke resultatene riktig.

- Usikkerhet omkring diagnosen er en stor utfordring når det gjelder urinveisinfeksjon. Ofte er man ikke helt sikker på om det er urinveisinfeksjon eller ikke, sier Klingenberg.

Han anbefaler rett og slett å stå klar med et rent glass eller en pose idet du tar bleien av barnet. "Clean cathc" kalles metoden, der foreldre eller lege venter på fangst, mens barnet ligger eller står oppreist. Det krever tålmodighet, men kan gi rene urinprøver.

- Vanlig behandling for barn over to-tre måneder, er antibiotika i mikstur eller tabletter. De fleste blir friske og de færreste får langvarige plager, forklarer Klingenberg.

Les også: Klager barnet ditt over vondt i tissen?

Forskjeller på store og små barn

Som oftest skyldes urinveisinfeksjon at barnet har smittet seg selv med sine egne tarmbakterier. Som regel er e.colibakterien syndebukken. Den kan spre seg fra huden i underlivet, gjennom urinrøret til urinblæren.

Gutter er i flertall blant de minste barna som får urinveisinfeksjon. Men denne fordelingen forskyver seg jo eldre barna blir. Blant større barn er jenter langt mer utsatt. Det skyldes at jentene har kortere urinrør. Det er også kortere vei mellom urinrør og stumpen hos jenter enn hos gutter.

Barnelegen forklarer at enkelte jenter har lagt seg til et uheldig vannlatingsmønster som gjør dem mer utsatt for blærekatarr gjennom oppveksten. De tømmer ikke blæren helt når de går på do, og ofte har mamma et lignende mønster.

- Vi vet også at noen av disse bakteriene er veldig flinke til å lage infeksjon. Og noen kan ha en bakterieflora som lettere skaper infeksjon, sier Claus Klingenberg.

Han råder barn med urinveisinfeksjon til å drikke rikelig og tømme blæren godt når de tisser. Noen kan også ha nytte av medikamenter som gjør urinen surere, noe bakteriene ikke liker.

Bør sjekke misdannelser

- Å drikke appelsinjuice kan også hjelpe, siden den gjør urinen surere slik at bakteriene vokser litt dårligere, forklarer Klingenberg.

Å drikke tranebærjuice er et gammelt kjerringråd han heller ikke avviser, selv om det ikke har dokumentert virkning. Den gamle advarselen om at barn får blærekatarr av å sitte for lenge i snøen, er det kanskje ikke all verdens grunn til å lytte til, selv om Klingenberg ikke helt avviser teorien.

- Det kan nok være at underlivet får nedsatt immunitet når man blir kald, men det er ikke forsket så mye på dette, sier barnelegen.

Heldigvis er det sjelden at veldig små barn får urinveisinfeksjon. Sykkdommen rammer mindre enn en prosent av småbarn og spedbarn. Men de minste, under to år, kan bli så syke av urinveisinfeksjon at de havner på sykehus.

- De som må på sykehus har veldig dårlig allmenntilstand. De har høy feber og eventuelt oppkast, sier Klingenberg.

Når de minste har urinveisinfeksjon, bør legene undersøke om barnet har misdannelser som forårsaker plagene. Små gutter er mer utsatt enn jenter for misdannelser i urinrøret. Noen vokser det av seg og blir gradvis bedre av seg selv. Bare i noen sjeldne tilfeller må barnet opereres.

- Noen av disse barna blir satt på forebyggende antibiotika en periode, for å se om det fjerner infeksjonen. En liten andel må opereres, men de fleste blir bra av seg selv, forklarer Claus Klingenberg.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2012, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også