Nå kan en vanlig krefttype blant barn, kan bli lettere å kurere. Nevroblastom, en av de hyppigste kreftforme i spedbarnsalderener den vanligste svulsttypen utenom hjernesvulster i barndommen, og den hyppigst diagnostiserte svulsten i spedbarnsalderen. Svulsten oppstår når celledelingen kommer ut av kontroll.

For første gang har forskere ved universitetet i Würzburg i Tyskland isolert det såkalte AURKA-genet, som gir næring til et annet gen kalt MYCN, melder nettstedet forskning.no.

Det er allerede kjent at MYCN er medskyldig i å stimulere utviklingen av svulster hos barn med nevroblastom.

Eilers og kollegene sorterte nær 200 gener som er avhengige av MYCN hos barn med nevroblastom, og fant at proteinet som produseres av AURKA-genet var årsaken til den ukontrollerte celledelingen.

Ny metode

Eksisterende medisiner som bekjemper celledeling vil ikke virke, men det er håp om at AURKA kan være mål for andre typer behandlinger, fordi det allerede fins substanser i kroppen som angriper proteinet. Det innebærer, i teorien, at nyutviklede medisiner kan gjøre det samme.

- Dette er en potensielt ny måte å forstyrre og bekjempe disse svulstene på, sier Eilers.

Nevroblastom står for 15 prosent av barnekreftdødsfall, og overlevelsesraten er bare 40 prosent.

Les om vanlige barnesykdommer i Barneheleguiden

Les også: Søvn beskytter mot brystkfreft

Les også: Barn får sykehuset hjem til seg

Les også: Slik unngår du fallulykker

Les om barn og kreft på nettsiden Støtteforeningen for kreftsyke barn og Kreftforeningen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!