Influensaen sprer seg som en epidemi hver vinter, og nå nærmer det seg årets høysesong.

Folkehelseinstituttet forteller at de regner med at influensatoppen kommer i løpet av januar.

Influensa og barn

Influensa kjennetegnes ved at du har feber, føler deg slapp, har hodepine, frysninger, muskel- og leddsmerter, sår hals og tørrhoste.

Foreløpig er det et influensa B-virus som gjør nordmenn sengeliggende, men det påvises også en del A (H1N1)-virus, eller svineinfluensa.

Men årets influensa blir neppe like hissig som fjorårets, fordi flere har vaksinert seg og 60 prosent av oss er rett og slett er immune mot svineinfluensa-viruset.

Influensa og barn

FJORÅRETS VAKSINE BESKYTTER: De som tok svineinfluensavaksine i fjor, ser ut til å være godt beskyttet for svineinfluensavarianten av årets influensa, men kan bli smittet av det mildere type B-viruset. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Vaksine eller ikke?

I år er det kun den ordinære influensavaksinen som gis. Svineinfluensavaksinen fra i fjor gis ikke i år, i og med at denne er innlemmet i den «vanlige» vaksinen, sier Marianne Riise Bergsaker, overlege ved vaksinasjonsavdelingen på Nasjonalt Folkehelseinstitutt til Foreldre & Barn.

- Influensavaksinen beskytter mot de tre influensavirusene som forventes å kunne gi sykdom denne sesongen, og dette inkluderer svineinfluensaviruset, forteller Riise Bergsaker.

Barn trenger ikke å ta influensavaksinen hvis de ikke befinner seg i risikogruppen.

Ulike anbefalinger

- Enkelte land anbefaler influensavaksinasjon til hele befolkningen. USA gjør for eksempel det. I Europa anbefaler vi kun vaksinasjon av de gruppene som har størst risiko for å få de alvorlige variantene av influensa, eller som har en grunnsykdom som kan forverres hvis de får influensa, sier hun.

Fjorårets vaksine beskytter fortsatt

Friske barn og voksne som tok svineinfluensavaksine i fjor, ser dessuten ut til å være beskyttet for årets variant.

Svineinfluensaviruset kan gi veldig alvorlig sykdom også hos unge. Type B-viruset, som dominerer nå, gir vanligvis noe mildere sykdom.

- Vi ber alle som er i risikogruppen å vaksinere seg på nytt, selv om de tok vaksine i fjor. For å være på den sikre siden, og for å få beskyttelse mot de andre influensatypene, sier Riise Bergsaker.

Gravide bør ta influensavaksine

Det nye av i år er at også gravide blir oppfordret til å ta influensavaksine.

- Vi anbefaler at gravide lar seg vaksinere mot vanlig sesonginfluensa. De har større risiko for å bli alvorlig syke i forbindelse med svineinfluensa, og i forbindelse med vanlig influensa, sier overlegen.

Amerikanske undersøkelser indikerer at gravide har fire ganger høyere risiko for å bli syke enn ikke-gravide, har overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet tidligere uttalt til Klikk.no. Han presiserer at risikoen for alvorlig sykdom og død likevel er lav.

I tillegg bør alle over 65 år, personer med en alvorlig grunnlidelse, som for eksempel hjertesykdom, lungesykdom, diabetes, nyresykdom, leversykdom, kreft og nevrologiske sykdommer som påvirker pustefunksjonen, samt sterkt overvektige vaksinere seg.

Forebygg smitte

For å forebygge influensasmitten, er det viktig å ha god håndhygiene.

Barn under tre år klarer som oftest ikke å vaske hendene sine godt nok selv. Da er det viktig at foreldrene er til stede og hjelper dem, slik at håndvasken blir gjort skikkelig.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!