refluks hos baby

Dette gjør du om babyen din plages med refluks

Men hos de aller fleste er gulpingen helt uproblematisk.

GULPING OG REFLUKS: Refluks, eller gulping, er vanlig blant babyer. Spedbarn gulper opp mat etter måltider, men gulper babyen mye, kan den ha en refluks-sykdom.
GULPING OG REFLUKS: Refluks, eller gulping, er vanlig blant babyer. Spedbarn gulper opp mat etter måltider, men gulper babyen mye, kan den ha en refluks-sykdom. Foto: FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Dette er refluks

Tilbakestrøm av mageinnhold til spiserøret og munnen fordi spiserøret er kort og lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør er umoden. Det er symptomene og hvor plaget man er som avgjør om det anses som en sykdom.

Er barnet plaget og ikke legger på seg, oppsøk lege for en vurdering av om barnet trenger videre utredning.

Å bygge opp hodeenden i sengen noe så barnet ikke ligger helt flatt, kan bedre situasjonen.

Gi langsomme, små og hyppige måltider slik at volumet i barnets mage ikke blir for stort.

Ikke legg barnet flatt ned rett etter måltidet, men tenk at det skal få bruke tyngdekraften i kroppen til å beholde maten nede i magesekken.

Om barnet får noe annet enn morsmelk eller morsmelkerstatning, så husk at mye syre i maten gjør mageinnholdet surt og skaper mer smerter for barnet.

Kilde: Charlotte Knatten ved Oslo Universitetssykehus og klinisk ernæringsfysiolog Kristin Solheim Hustad

- Det er vanlig at spedbarn gulper opp mat etter måltider, og for de aller fleste er det helt uproblematisk, sier Charlotte Knatten ved Oslo Universitetssykehus.

Hun har doktorgrad innen barnekirurgi om refluks og spiseproblemer hos barn.

Mange foreldre er redde for at gulpingen skal bety at barna har problemer med magen.

- De fleste barn som gulper spiser godt, har ikke smerter, legger på seg som de skal og gir generelt inntrykk av å være fornøyde og tilfredse barn, sier hun.

Baby med refluks

At babyen din gulper litt etter måltidet betyr ikke nødvendigvis at det har reflukssykdom. Tilbakestrøm av mageinnhold til spiserøret og munnen forekommer flere ganger daglig hos alle mennesker, det er symptomene og hvor plaget man er som avgjør om det anses som en sykdom.

Babyer gulper ofte mye fordi spiserøret er kort og lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør er umoden. Gulpesymptomer pleier å øke i hyppighet frem til fire-fem måneders alder, før det reduseres og ofte er nesten fraværende når barnet er mellom ett og to år.

- Etter hvert som barnet blir eldre vil det få en sterkere lukkemuskel og spiserøret blir lengre. Dessuten ligger ikke barnet like mye, og maten blir tykkere i konsistensen og renner derfor ikke så lett tilbake til spiserøret, fortsetter Knatten.

Små og hyppige måltider

Ifølge Knatten finnes det ikke norske tall på hvor mange barn som har refluks, men i Frankrike gulper 88 prosent av alle spedbarn, og bare seks prosent har plager.

- Noen få barn kan oppleve ubehag og gråte når maten kommer opp igjen, men dette kan også skyldes noe annet. Plagene kan oppstå fordi barnet synes det er ubehagelig å få maten opp i munnen, men det kan også være magesyre som gir ubehaget, sier hun.

Om barnet har plager, kan en løsning være å bygge opp sengen under hodeenden slik at barnet ikke ligger helt flatt når det sover. Hun råder også å gi barnet små og hyppige måltider for at magesekken ikke skal bli for full.

- Foreldrene kan vurdere effekten av dette, og hvis barnet fremdeles plages eller ikke går opp i vekt bør man konsultere med en lege, sier Knatten.

Baby som gulper mye

Dersom barnet plages mye av gulping, kan det hende at babyen har kumelkallergi. Da bør mor unngå kumelkprodukter mens hun ammer. Om barnet får morsmelkerstatning, må man bytte til erstatning uten kumelk.

- Om barnet har mye luft i magen, virker misfornøyd og gråter mye, så kan det hende at det er kumelkallergi. Det kan også være andre grunner til utilpasshet eller manglende vektoppgang, og det får bli opp til legen å vurdere om barnet trenger videre utredning, for refluks trenger ikke å være hovedproblemet, sier hun.

I enkelte tilfeller kan man også gi medisiner til barn som sliter med gulping.

- Noen får medisiner som enten skal fortykke maten slik at den ikke så lett kommer opp i spiserøret, eller senke syreinnholdet i magen slik at det ikke blir så smertefullt når maten kommer opp igjen, forklarer Knatten.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

Symptomer på ekstremvariant

Av de barna som opplever plager er det en liten andel som opplever ekstremvarianten av refluks: Sandifer syndrom.

- Det ligner på et anfall. Spedbarnet opplever så sterke smerter at det står i en bue med ryggraden mens hodet og nakken kan ha en unormal stilling, øynene har unormale bevegelser og barnet kaster opp. Oppkastet kan være blodig og barnet opplever smerter i brystet. Anfallet varer i ett til tre minutter og kan opptre flere ganger om dagen, vanligvis i forbindelse med matinntak, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Solheim Hustad ved Frambu senter for sjeldne diagnoser.

Sandifer syndrom har samme utgangspunkt som refluks - det er mageinnholdet som kommer opp igjen fordi spiserøret er kort og lukkemuskelen øverst i magesekken er svak.

- På grunn av magesyren kan det oppstå en betennelse i spiserøret, og da gjør det ekstra vondt når surt mageinnhold stadig kommer opp igjen, forklarer Hustad.

Les også: 14 myter om babyens mage

Behandling av refluks

Behandlingsmåten er den samme som ved refluks. Ved medikamentell behandling kan det gis medikamenter som fortykker mageinnholdet, eller syrenøytraliserende eller syrehemmende medikamenter. Hustad råder foreldre til i første omgang å bygge opp hodeenden på barnets seng, samt sørge for mindre volum ved matinntak og langsomme, hyppige måltider.

Om barnet får annen mat enn morsmelk eller morsmelkerstatning, så tenk over hvorvidt maten eller drikken er syrlig - dette øker nemlig syreinnholdet i magen og gir mer smerter for barnet.

Mat med mye fett forsinker tømming av magesekken, som igjen øker sjansen for oppgulp.

- Se til at det ikke er noe som strammer på barnets mage når det mates, og ikke legg barnet flatt ned etter måltidet. Tenk at barnet skal få bruke tyngdekraften i kroppen sin til å holde maten i magesekken, sier hun.

Sjeldent med operasjon

Om ingenting hjelper, kan man operere barnet ved bruk av såkalt nissenplastikk. Dette er i de ekstreme tilfellene, og det er ikke en enkel løsning. Man går inn i den øverste delen av magesekken og forsterker lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken, og lager dermed en kunstig lukkemuskel.

- Dette er et komplisert inngrep, men kan være en løsning. Den største ulempen er at man mister evnen til oppkast i etterkant, avslutter ernæringsfysiologen.

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2015, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også