kolikk hos baby

Dette skiller kolikk fra babygråt

Kolikk starter oftest når babyen er et par-tre uker gammelt og varer til rundt tre måneders alder.

KOLIKK: Det er ikke så lett å vite om barnet gråter av magesmerter eller andre grunner. Det tar tid å lære nyansene i barnegråten, forteller tilknytningspedagog Ingrid Prøsch.
KOLIKK: Det er ikke så lett å vite om barnet gråter av magesmerter eller andre grunner. Det tar tid å lære nyansene i barnegråten, forteller tilknytningspedagog Ingrid Prøsch. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn. Og ja, spedbarn gråter jo mye, og derfor synes mange at det er vanskelig å skille mellom kolikk og vanlig babygråt.

Kolikk hos baby

- Mange bruker ordet kolikk når barnet gråter ofte, men definisjonen på kolikk er at barnet gråter uten noen klar årsak i mer enn tre timer, mer enn tre dager i uka, i mer enn tre uker, sier helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.

Ifølge helsesøsteren starter kolikk oftest når barnet er et par-tre uker gammelt og varer typisk til omtrent tre måneders alder. Hun forklarer at kolikk kjennetegnes av et fast mønster av utrøstelig ettermiddags- og kveldsgråting, og at dersom barnet har kolikk, vil det gråte mye i spesielt tiden mellom klokken 17 og gjennom første halvdel av natten.

Kjennetegn på spedbarnskolikk

- Skrikingen kan vare i opptil flere timer hver dag, flere dager i uken, og i flere uker.

- Tilstanden starter 2-4 uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp 6 uker etter fødsel. Kolikkbarn skriker 2-7 timer om dagen, mens andre barn vanligvis skriker 2 timer. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig.

- En grundig kartlegging av symptomene og vanlig undersøkelse av barnet er tilstrekkelig for å stille diagnosen.

- Lyden av vaskemaskin, bilkjøring og babyrocker kan virke beroligende på noen barn.

- Årsaken er ukjent, men det er indikasjoner på at svekket toleranse for kumelk kan spille en rolle hos noen.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Årsaker til kolikk

Aanderaa forklarer at kolikk handler om flere ting og kan bunne i flere årsaker.

- Første bud er å kutte ut matvarer som gir luft i magen. Dersom en ammende mor inntar kål, druer, kullsyre, løk og jordbær, kan dette gi luftplager hos babyen, sier hun.

Selv om man er frustrert og sliten er det viktig å eliminere én og én matsort fra mors kosthold, for å finne kilden til luftproblemene. Effekten av luft går over i morsmelken ganske raskt etter mor har spist en matvare. Det betyr at hvis barnet reagerer, kan man forvente en reaksjon innen få timer etter amming.

- Hvis det ikke hjelper å kutte matsorter som kan gi luftplager, anbefaler jeg foreldre å få babyen sjekket hos kiropraktor eller osteopat. Låsning i nakke og rygg kan gi kolikk, spesielt om barnet ble født ved hjelp av vakuum eller fødselen var lang, sier Aanderaa.

Det er også viktig å se på mors kosthold. Hvis barnet har kolikk er det viktig at mor kutter ut alle melkeprodukter, da barnet kan ha en intoleranse mot melkeprodukter.

- Melkeprodukter sitter i kroppen i tre uker, så mor bør holde seg borte fra melk, ost, yoghurt og andre melkeprodukter i minst tre, gjerne fire uker for å finne ut av om melkeprodukter er kilden til luftproblemene hos den lille, sier Aanderaa.

Tips mot kolikk

Kolikkgrepet: La barnet ligge på magen over underarmen din, med hodet mot albuen din. Støtt den andre armen mellom beina og mot magen til barnet. Stryk barnet på ryggen.

Vuggende bevegelser: Bær barnet, gjerne i bæresele for å spare armene, vugg det i armene dine, bruk en vippestol, ta en trilletur eller en kjøretur i bilen når kolikkanfallene står på.

Lyder: Jevn lyd fra for eksempel støvsugeren, vaskemaskinen eller rennende vann kan ha en beroligende effekt.

Miniform: Dette middelet skal løse opp luftbobler i tarmene, eller gjøre dem mindre, og dermed gjøre det lettere for luften å passere. Kjøpes på apotek.

Massasje: Babymassasje frigir hormoner som kan virke beroligende og smertestillende for barnet. I tillegg hjelper massasjen luft og avføring videre i tarmsystemet.

Røyking: Mye tyder på at nikotin i blodet hos den ammende gir økte plager for kolikkbarn. Om du ikke klarer å slutte, er det en fordel å ikke røyke før ammingen.

Kilde: Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa

Ta vare på deg selv

Tilknytningspedagogen anbefaler foreldre som har kolikkbarn å ta vare på seg selv. I tillegg er det lurt å akseptere at vi som foreldre ikke alltid kan gjøre så mye for å fjerne årsakene til gråten.

Foreldrenes rolle er å støtte barna når de har det vanskelig. Mange opplever gråtingen som lettere å takle om de ikke hører den som et krav til handling.

Råd mot spedbarnskolikk

- Noen vil ligge i sengen med en voksen ved siden av seg og bare "gråte i fred".

- Noen liker å få en dyne eller pute de kan "grave" ansiktet inn i.

- Noen vil rugges i vogn eller bæres i bæresele eller sjal.

- Noen liker å bade og holdes i vannet slik at ørene er under vann.

Kilde: Pedagog Ingrid Prøsch

- Det å ligge ved siden av et gråtende barn eller ha barnet i en bæresele gjør at man kan fokusere litt utenfor barnets gråt mens man likevel er nær og støttende. Det hjelper mange voksne å holde hodet kaldt, sier hun.

Kjenner du at du blir sint eller får lyst til å riste babyen, er det mye bedre å legge barnet trygt i sengen sin og forlate rommet i et øyeblikk.

- Sinnet er en naturlig reaksjon på at barnet er utrøstelig, men du må passe på at du ikke setter barna i farlige situasjoner på grunn av det. Vi skal jo i utgangspunktet aldri forlate gråtende barn, men dette er ett av unntakene. Gå ut og ro deg ned - og så gå tilbake til barnet så fort du har full selvkontroll igjen. Sørg for at du får nok avlastning, råder Prøsch.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning