baby med vondt i magen

10 myter om hvorfor babyen har vondt i magen

Finnes det råd mot kolikk? Kan sukkervann lindre magesmerter?

BABY MED VONDT I MAGEN: Nyfødte, spedbarn og større babyer får ofte vondt i magen, men hvorvidt gjelder årsaker og lindring, florerer det mange myter. Foto: Gettyimages.com.
BABY MED VONDT I MAGEN: Nyfødte, spedbarn og større babyer får ofte vondt i magen, men hvorvidt gjelder årsaker og lindring, florerer det mange myter. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Babyer som har vondt i magen er et velkjent problem for de fleste foreldre. Det er imidlertid ikke alle myter omkring babyens magevondt som er sanne.

Vi har bedt spebarn- og barselpleier, adjunkt, ammeveileder og eier av Ammestua Den Lille, Randi Dørum, om å svare på noen av de vanligste mytene når det kommer til magesmerter hos babyen. Så; myte eller sannhet?

1. Det er vanlig at babyer har vondt i magen

Sant.

- Det er vanlig at babyer har vondt i magen. Dette er vanlig ettersom det nå kommer mat ned i magesekken og fordøyelsessystemet skal begynne å fungere.

2. Det finnes ingen råd mot kolikk

Myte.

- Det er mange gode råd der ute. For eksempel sukkervann, minifom eller at mor drikker ammete. Kiropraktikk, fysioterapi og akupunktur er også mye brukt, med forskjellig utfall. Etter tre måneder er alle barn fri fra kolikken, så det viktigste foreldre kan gjøre er å innhente hjelp og stå ut perioden.

3. Gutters mage er mer ømfintlig enn jenters

Usikkert.

- Denne myten tror jeg kommer av at et guttebarn er sett på som helsemessig svakere enn et jentebarn, sett i forhold til at flere jentebabyer greide seg bedre etter en for tidlig fødsel enn guttebabyene. Jeg har selv ingen referanser på dette i mitt arbeid.

4. Sukkervann kan lindre magesmerter

Sant, men pass på.

- Vi vet at sukkervann gir lindring, men her ønsker jeg å rette en pekefinger og gi et bilde på at sukkervann gir voldsom blodsukkerstigning hos barnet, og det vet vi ikke om er helsemessig bra over tid. Å gi sukkervann i forbindelse med en blodprøve på sykehuset er greit, men ikke daglig som lindring av kolikksmerter. Sukkervann forstyrrer tarmbakteriene og kan da i seg selv gi magesmerter og problemer senere i livet. Mye sukkervann kan også gi ubalanse i immunforsvaret.

HUSK

Husk at ikke all skriking er relatert til magevondt. Skrik er også babyens viktigste kommunikasjonsform.

Kilde: Randi Dørum

5. Dersom ammende spiser enkelte matvarer, kan babyen få vondt i magen

Sant.

- Det stemmer at enkelte matvarer ammende spiser kan påvirke babyens mage. Det kan være kål, friske jordbær, erter, druer, skalldyr også videre. Det viktigste her er at mor prøver seg frem. Spis litt av det du tror kunne ha gitt en reaksjon hos barnet, og ha ellers et enkelt kosthold den gjeldende dagen. Løk bør unngås, men ellers bør du prøve deg frem.

6. Det gjør ingenting om babyen ikke bæsjer på en uke

Sant, men observer barnet.

- I de nye retningslinjene om observasjon på barnets matinntak står det at barnet bør ha avføring daglig, og mange gode tissebleier i løpet av dagen. Hos noen er det normalt at det går en uke uten avføring, hos andre er det normalt med daglig bæsj i bleia. Jeg vil råde mødre til å følge med og observere barnet, og se at barnet er tilfreds og spiser. Det viktigste er å se flere tissebleier i løpet av døgnet.

7. Morsmelkerstatning kan gi vondt i magen

Sant.

- Som alt annet et barn får i magen, kan det gi magesmerter. I noen tilfeller kan man oppleve at barnet ikke tåler morsmelkerstatning laget av kumelk, og må gå på spesialdiett. Det er flere produsenter av erstatning, og noen mødre opplever at å skifte produsent kan være til hjelp.

8. Babyen får vondt i magen dersom det ikke rapes etter måltid

Sant hos noen, myte hos andre.

- Det heter seg det at babyer må rape etter hvert måltid. Noen babyer raper aldri, for de sender gassen ned og ut, mens andre er stor-rapere og må rape flere ganger under ett måltid. Foreldrene blir raskt kjent med barnet etter hvert, og vet hvordan de skal hjelpe barnet sitt.

9. Å massere babyens mage hjelper mot magesmerter

Sant, men ikke ved kolikk.

- Det rådes til aktivitet ved normal magevondt, men en skal vise forsiktighet med for mye aktivitet hos barn med kolikk. Babyer som kommer inn under kategorien kolikkbarn bør tilsees av lege og få råd av den ekspertisen i forhold til eventuell behandling.

10. Kamille-te hjelper mot magesmerter

Usikkert.

- Det skader i alle fall ikke å prøve. Jeg vet om flere som påstår at de har hatt god effekt av den. Jeg vet at noen gir teen direkte til barnet, men for å ikke forstyrre tarmfloraen er jeg personlig skeptisk til det. Jeg vil heller råde mor til å drikke en stor kopp kamille-te om kvelden.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning