melkeproteinallergi hos baby

Slik finner du ut om babyen er allergisk mot kumelkprotein

Melkeproteinallergien kan forklare babyens smerter.

MELKEPROTEINALLERGI HOS BABY: Mistenker du at babyen din er allergisk mot kumelkprotein? Melkeproteinallergi er den vanligste allergien blant små barn. Foto: Gettyimages.com.
MELKEPROTEINALLERGI HOS BABY: Mistenker du at babyen din er allergisk mot kumelkprotein? Melkeproteinallergi er den vanligste allergien blant små barn. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Det er slitsomt, vondt og frustrerende når babyen din hyler og skriker i smerter, særlig når du ikke klarer å nøste opp i hva dette kan skyldes. Da kan det være verdt å oppsøke lege for å sjekke om smertene kan være forårsaket av kumelkproteinallergi.

- Melkeproteinallergi eksisterer hos spedbarn og vil uten unntak være etablert ved første leveår, forteller barnelegespesialist og allergispesialist ved Barneallergiklinikken, Laila Aaserud.

Dette betyr at barnet ikke tåler kumelk de første leveårene.

- Den kan irritere magen på ulike vis, sier Vibeke Fossum, lege og spesialist i barnesykdommer ved Oslo barne-og lungelegesenter.

Melkeproteinallergi via amming

Symptomer på kumelkproteinallergi

• Det er individuelt hvilke symptomer som oppstår ved melkeallergi. De kan være lette og ufarlige for noen, mens for andre kan selv små mengder melk føre til en kraftig allergisk reaksjon.

• Plager fra mage- og tarmsystemet er vanlig, mens kløe i munn og hals, hovne slimhinner og pustebesvær ikke er fullt så vanlig, men det forekommer, og særlig hos små barn.

• Eksemoppbluss og elveblest i hud er vanligst hos små barn.

Kilde: Astma-og allergiforbundet

Astma-og allergiforbundet skriver at melkeproteinallergi er den vanligste allergien blant små barn, noe som skyldes at kumelk er en matvare som ofte introduseres tidlig i spedbarnets kosthold.

Hvis moren selv bruker kumelk i sitt kosthold, kan kumelksproteiner overføres til barnet via morsmelken og eventuelt gi plager hos barnet.

Les også: 14 myter om babyens mage

Symptomer på melkeproteinallergi

Ifølge barnelegene er det to typer melkeproteinallergier.

Den ene typen gir symptomer fra huden og pusten, og er lettere å diagnostisere. Den kalles straksallergisk melkeproteinallergi.

- Da får babyen eksem eller utslett med én gang den har fått i seg melk, sier Fossum.

Utslettet kan klø, og babyen kan få problemer med luftveiene og ha mye hoste og slim.

- Allergitest kan gjøres med blodprøve og prikktesting, men det er ikke alltid at melkeproteinallergi slår ut om man tar testen veldig tidlig. Under treårsalder kan det være mye usikkerhet i symptomene, og da kan hende at det ikke slår ut, sier Aaserud.

Den straksallergiske melkeproteinallergien går vanligvis over etter babyens første leveår, men hos noen barn kan det gå tre år før allergien forsvinner, ifølge barnelegen.

Les også: Slik merker du om babyen strever med å puste

Smerter i tarmen

Den andre typen melkeproteinallergi, som omtales som senallergisk melkeproteinallergi, gir symptomer fra magen. Dette kan ikke påvises ved prikktest eller blodprøve.

- De barna har ingen utslag i blodprøve, de har i større grad symptomer i tarmen. De skriker og hyler, faller ikke til ro, opplever manglende vektøkning, og har kanskje slim eller blod i avføringen, lav blodprosent og lavt jernlager, forklarer Aaserud.

Ifølge de to barnelegene behøver det ikke å være alle disse symptomene på én gang, men barnet kan også bare ha ett av symptomene, for eksempel veldig mye gulping.

- Da starter man med å ta bort kumelk først. Hvis mor ammer, må hun stå på hundre prosent melkefri diett i minst seks uker, sier Fossum.

Dersom babyen får morsmelkerstatning, må dette være spesialmelk som man får på blå resept på apoteket.

- Erstatningsprodukter for morsmelk/kumelk som er spesiallaget for de minste barna, må skrives ut av spesialist. Det er strenge regler for hvilket produkt man skal velge, både for å sikre at barnet får riktig produkt og at ikke unødig dyrt produkt velges på feil grunnlag, opplyser Aaserud.

Denne typen kumelkproteinallergi går som oftest over innen to år, men hos noen allerede innen ett års alder, ifølge barnelegen.

Les også: Slik vokser melketennene

Diagnostisering og behandling

For å bekrefte at det er kumelkproteinallergi barnet har, kan det allergitestes, men ifølge Aaserud må man alltid vurdere den kliniske situasjonen hos babyen.

- Diagnosen for melkeproteinallergi kan gjøres i form av eliminasjon eller provokasjon av melkeprotein i samråd med legen. Man må prøve seg frem ved å eliminere hundre prosent alt av melkeprotein i absolutt all mat i minst seks uker, sier hun.

Det varierer hvor lang tid det tar før barnet merker forskjell etter at melkeprotein er tatt bort fra kosten.

- Barnet kan merke forskjell allerede etter første dagen, og noen merker det først etter fire til seks uker. Men noen merker det ikke før de går tilbake til vanlig melk og ser at barnet får vondt igjen, forklarer Fossum.

Det kommer an på hvilken type allergi det er i forhold til hvor raskt man vokser det av seg, ifølge barnelegen.

- Cirka halvparten har vokst det av seg allerede etter ett år, 90 prosent ved tre år og 99 prosent ved skolealder, sier hun

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning