klar for husvask?

Vaske vegger og tak: – Dette skaper trøbbel

Visste du at vegger skal vaskes nedenfra og opp? Her er alle vasketriksene du trenger.

HVITE VEGGER: I disse hjemmekontor-tider blir man ekstra oppmerksom på hvor mye skitt som samler seg i hjemme.
HVITE VEGGER: I disse hjemmekontor-tider blir man ekstra oppmerksom på hvor mye skitt som samler seg i hjemme. Foto: Terje Bendiksby/ NTB Scanpix
Sist oppdatert

Hjemmekontor og lyse dager med sola som står inn fører til at mange oppdager at hjemmene deres trenger en grundig rengjøring.

Selv har jeg oppdaget at både vegger, tak og flater er mye mer skitne enn hva jeg trodde, men uansett hvor lenge jeg skrubber dem, blir det ikke bra.

Det eneste som skjer er at jeg gnir møkka utover, og i stedet for at de "rengjorte" områdene blir blanke og fine, blir de dekket av gråsorte striper.

Vi har snakket med rengjøringsekspertene Else Liv Hagesæther og Line Mercedes Åramnes for å få de beste tipsene til hvordan man skal gå frem når man rengjør hjemme.

Tørk støv først

  • Else Liv Hagesæther har skrevet tyve bøker om rengjøring og holder kurs for renholdere,
  • Line Mercedes Åramnes er leder for kvalitet og utvikling i renholdsselskapet City Maid.
Se mer

– Før du går løs med mopp og klut er det lurt å ta ett steg tilbake og kartlegge jobben som står foran deg. God planlegging er nøkkelen til suksess, sier Åramnes.

– Har du en vegg som er i ubehandlet furu, tapet, eller malt strie? Dette vil påvirke hvilke metoder du kan bruke.

For oppholdsrom som ikke er preget av damp, vil det ofte være et tynt lag med støv på veggene. Dette fjernes best med en tørr mikrofibermopp eller -klut. Fjern dette før du begynner å vaske.

– Nå er det enklere å se hva slags type smuss som er igjen på veggen. Du bør da tenke over følgende, sier Åramnes: Tåler underlaget vann og/eller såpe? Ved ubehandlet tre vil en fettløsende såpe kunne tørke ut treverket og gjøre vondt verre.

Les også (+) Jeg skulle alltid være super-husmoren som klarte alt. Så sa kroppen stopp

Vaske vegger

Det er alltid en risiko for skjolder når man vasker en vegg eller tak. Men noen tiltak kan redusere faren for skjolder, eller minske antall skjolder du får.

– Forbered mange mikrofibermopper, forfukt dem slik at de er lett fuktige, som når de kommer rett ut av vaskemaskinen. Du trenger ikke mer vann enn dette, da vil mikrofiberen gjøre en del av jobben, sier Åramnes.

Forbered en bøtte eller pose til skitne mopper, du vil ha behov for å bytte underveis.

– Vask veggen nedenfra og opp. Tenk på de samme bevegelsene som når du maler. Når moppen er skitten bytter du til ny mopp. Bytter du ofte unngår du å dra skitten utover og du minsker sannsynligheten for skjolder, sier Åramnes.

– Kanskje du oppdager flekker du må fjerne i tillegg. Til slike flekker trenger du mer vann, sier Else Liv Hagesæther (se faktaboks om flekkfjerning).

Les også: Så enkelt får du rene gryter

For mye vann skaper trøbbel

Renner det vann nedover en tørr vegg så vil det bli striper.

– Når du har bearbeidet flaten som er skitten med en våt mopp eller mikrofiberklut, må du få bort fuktigheten og smusset du har løst opp. Da kan du for eksempel bruke et gammel frottehåndkle til å tørke av veggen, sier Hagesæther.

Det er altså essensielt å fjerne fuktigheten. Slik unngår du skjolder. Er overflaten fortsatt fuktig? Tørk over i etterkant med en tørr mikrofibermopp.

Fjerne flekker

I oppholdsrom er det ofte små flekker som kan fjernes med vann eller lett såpe:

  • Påfør produktet på flekken, ikke rundt. Tillat virketid. Er flekken på en vegg bør du bruke et produkt som henger godt, skum eller pasta er å foretrekke. Hold en klut under flekken for å unngå at produktet renner og lager striper.
  • Du kan jobbe produktet inn i flekken dersom veggen/underlaget tåler det, fra yttersiden av flekken og innover.
  • Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop
  • Fjern såperester med mikrofiber og vann. Igjen er det fra yttersiden av flekken. Ikke gni innenfra og ut- da drar du flekken utover.

Kilde: Line Mercedes Åramnes

– En annen vanlig feil er at du starter på toppen av veggen og vasker «nedover». Vask alltid nedenfra og opp på vertikale flater. Helt til slutt vasker vi ofte flekkene innenfra og ut, men om du snur det til å vaske utenfra og inn, samt bytter oftere kluter og mopper tror jeg du vil få en enklere jobb, sier Åramnes.

Hun anbefaler alle å investere i et underlag som tåler vask.

– Tekstil, flis, fuger og annen stein kan impregneres for å øke levetiden, samt holde seg fint lenger. Da er det også lettere å vaske.

– Malte flater kan males med en maling som er slitesterk og enkel å vaske. Alternativt kan man impregnere kalkmaling og annen mineralsk behandling med voks for å kunne fjerne spaghettiflekker eller yoghurt med en myk klut og vann.

Åramnes har to andre tips for å få jobben gjort litt raskere:

– Ta med en venn: Noen oppgaver går raskere og enklere sammen. For eksempel når du vasker vegger kan den ene vaske med lett fuktig mopp med lett såpe, mens den andre tørker av med tørr mikrofibermopp.

– Og husk: Det er enklere å holde det rent enn å gjøre rent. Gode rutiner for vask gir det beste resultatet over tid, sier hun.

Les også: Tipsene som gir deg skinnende ren stekeovn

Dropp vaskemiddel når du bruker mikrofiberkluter

– Du bruker ikke vaskemiddel når du bruker mikrofiber, presiserer Hagesæther.

– Bruker du vanlige kluter i bomull må du bruke rengjøringsmiddel. Du kan da bruke vanlig zalo for eksempel. Har du veldig skitne vegger kan du gå til innkjøp av et middel beregnet for husvask. Les på flasken at det står at de kan brukes til nedvasking av vegger. Grønnsåpe eller Jif Allrent er to alternativer også. Men bearbeider du veggen med mikrofiber skal du slippe å bruke vaskemiddel.

I tilfeller som er "ekstra ille" kan det hende sterkere krutt må til.

– Er vegger og tak farget av sot fra peisen eller lignende, og det ser veldig stygt ut, kan det hende du må bruke Jif skurepulver. I slike tilfeller er det viktig at du skyller veldig godt i etterkant, og tørker tørt med tørre frottekluter eller en klut.

Les også: Enkle tips til supergode matpakker

Bruk flere mopper

– Du må bytte mopp når den er skitten. Bruker du en fuktig mopp vil du se at den samler støv på den ene kanten av moppen, det kan du fjerne med gummihansken din, men når moppen har blitt skitten må du bytte.

– På kjøkken og bad og mer skitne steder, må du vaske med en våt mopp først, så bytte til en annen mopp og tørke opp, slik at gulvet er tørt når du er ferdig. Har du en stor stue der ungene har sølt for eksempel, så må du gå over felt for felt.

Først må du vaske med en fuktig mopp, så må du bruke en noe tørrere mopp før vannet fordamper.

– Vannet du brukte første gang du gikk over gulvet har løst opp smuss og støv, det vil bli liggende igjen på gulvet når vannet fordamper, derfor må du tørke vekk all fukt før det fordamper. Har du ikke tid til det så bruk en fuktig mopp, så lite fuktig som mulig, så den bare binder støv og skitt, forklarer Hagesæther.

Selv pleier hun å vaske over gulvene med en relativt tørr mikrofibermopp, samtidig går hun med en klut i hånden som hun bruker til å fjerne flekker hun ser på gulvet.

– Jeg fjerner flekken på gulvet etter at jeg har gått over med moppen.

Les også: Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny med denne metoden

Fronter og skap

– På skapdører bruker jeg en fuktig mikrofiberklut. Den bretter jeg i fire, da har jeg fire rene sider. Så begynner jeg å tørke av døren. Når jeg ser at kluten begynner å bli støvete eller skitten så snur jeg den og fortsetter med andre siden, slik at jeg hele tiden tørker med rene sider med kluten, sier Hagesæther.

– Jeg bruker ikke vaskemiddel, kun kaldt vann. På denne måten drar jeg ikke skitten utover. Er det flekker på frontene tar jeg en våt klut og tørker det bort.

Vaske taket

– Min umiddelbare tanke er "dropp taket"! Det er så vanskelig å få et tak rent, så vent så lenge du klarer. Må du vaske det, ville jeg gått over taket salmiakkvann, det løser fett og smuss, og salmiakken fordamper slik at det ikke blir såperester igjen i taket. Bruk moppen, med moppestativet.

– Et godt tips er å kjøre moppen frem og tilbake med kortsiden frem. Moppen er ustabil og vil lett tippe, men dette blir enklere om du dytter den frem med kortsiden først.

– Etter du har vasket taket ville jeg rullet over med et strøk maling. Det er den eneste måten å få et skinnende rent tak på, sier Hagesæther.

Velg riktig vaskemiddel

Typen vaskemiddel du bruker avhenger av hvilken type smuss det er på veggen. Her kommer noen huskeregler:

  • Matos, fett og olje fjernes med et fettløsende (alkalisk) middel. For daglig vask holder det fint med mikrofiber og vann. Dersom det er lenge siden vask og overflaten er klissete har du behov for ett produkt som løser opp fettet og binder det til kluten. Produktet Husvask er et eksempel på dette.
  • Sukkerholdige flekker som syltetøy og saft løses ofte opp med bare vann. Tillat litt virketid dersom overflaten tåler det
  • Heksesot er klissete og et resultat av kjemisk sverting. De lærde strides om riktig produkt for fjerning av denne type sot, ofte er løsningen og vaske med et produkt som fjerner fett for så å male over med sperregrunn eller annen isolasjonsmaling.
  • Sot fra peis. Dette er ofte tørt støv, bruk tørr mikrofiber først, vask utenfra og inn for å begrense flekken. Ved mye sot må man ofte male etterpå, da anbefaler jeg samme prosedyre som ved heksesot.
  • Kalk, irr og rust finner vi ofte på bad. Spesielt i dusjsonen kan det være vanskelig å skille mellom hva som er kalk, og hva som er såperester. Et tips: dersom det kjennes ut som salt (hardt- mineralsk) er det mest sannsynlig kalk. Kjennes det ut som smør er det mest sannsynlig såpe eller fettholdig smuss. Kalk, irr og rust fjernes med syre, dette er produkter med lav ph. Se etter produkter som helter «sanitær» eller «kalkfjerner».. Tillatt virketid, og hold produktet fuktig mens det virker. Bruk gjerne en «pensjonert» tannbørste etter behov. Skyll av med vann. Obs: Dersom underlaget ikke er syrefast bør du ikke gå under ph på 2. Dette kan skade underlaget.
  • Fuger og flis: Fugene og flisene våre blir ofte skitne, og det kan være vanskelig å få skittet vekk. Vi anbefaler å rense fug og flis med et spesialprodukt, og deretter impregnere fug og flis med diffusjonsåpen impregnering for å ta vare på underlaget. Da trekker ikke skitten ned i porene, og du vil ha en enklere vaskejobb. Se etter produkter både hos byggevarer og i faghandel.

Kilde: Line Mercedes Åramnes

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2020, og sist oppdatert 28/11 2022.

Les også