Vedlikehold av treterrasse

Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny

Nei, alt håp er ikke ute. Slik gir du den gamle terrassen et nytt liv.

NYBEHANDLET: Når terrassen er renset eller slipt, kan den beises, oljes, eller du kan la den være ubehandlet. Foto: Ifi
NYBEHANDLET: Når terrassen er renset eller slipt, kan den beises, oljes, eller du kan la den være ubehandlet. Foto: Ifi Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Terrassen er den mest utsatte bygningsdelen på hele hytta. Varme og stekende sol i kombinasjon med oppfukting over lange perioder gjør at bordene sprekker, vrir seg og blir misfarget.

Det ser stygt ut, i tillegg til at en terrasse i dårlig tilstand tar opp mer fukt. Heldigvis finnes det metoder for å få den til å bli nesten som ny.

Er terrassen misfarget og flassete, kan du komme unna med en skikkelig rens. Har terrasse­bordene begynt flise seg og fått en slitt og ujevn overflate, kan løsningen være å slipe den.

Les også: Seks tips som gir en fantastisk uteplass

Terrasserens

Med en terrasserens får du gjort en grundig dyprens, og du fjerner gammel behandling. Står det dårlig til, kan det hende du må rense flere ganger.

SLITENT: Er terrassegulvet stygt og oppsprukket, vil sliping gi bordene en jevn og fin overflate. Foto: Utleieprodukter as
SLITENT: Er terrassegulvet stygt og oppsprukket, vil sliping gi bordene en jevn og fin overflate. Foto: Utleieprodukter as Foto: Utleieprodukter as

Overskyet vær med temperatur på 15 til 20 grader er ideelt. Bruk vernebriller og arbeidshansker som tåler kjemikalier, og ha på gummistøvler. Dekk til blomsterbed og busker før du tar på terrasserens. Vaskemidlene kan ta livet av dem.

Fukt terrassen med hageslangen, før du påfører rensemidlet med rulle eller hagesprøyte. La det virke i ca. 15 til 20 minutter.

Deretter skal terrassen skrubbes grundig. Skrubb i bordenes lengderetning. Skyll godt med hageslangen. Skal du olje eller beise etterpå, må du vente til bordene er helt tørre. Dette tar gjerne to til fire dager.

PÅFØRING: Fukt terrassen og bruke en hagesprøyte til å påføre rensemidlet.
PÅFØRING: Fukt terrassen og bruke en hagesprøyte til å påføre rensemidlet. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
SKRUBB: Bruk en stiv børste til vaskingen. Jobb i bordenes retning.
SKRUBB: Bruk en stiv børste til vaskingen. Jobb i bordenes retning. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
SKYLL: Terrassen må skylles grundig slik at alt rensemidlet fjernes.
SKYLL: Terrassen må skylles grundig slik at alt rensemidlet fjernes. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Les også: De 10 beste sommerblomst-kjøpene på hagesenteret

Slik sliper du terrassen

– Å slipe en terrasse gjøres med samme type maskiner som når man bruker til å sliper et gulv inne, forklarer daglig leder Reinhardt Hammersmark hos Utleieprodukter AS.

Slipemaskiner leies hos utleiefirmaer. De store, effektive maskinene jobber raskt, men er noe vanskeligere å håndtere enn de lettere maskinene. Ta med prisen på slipepapir når du sammenligner pris. Husk at båndslipere gjerne krever 16 A strøm.

Start med å rydde terrassen for møbler og annet som er løst. Fei over med en feiekost.

Alle skruer må forsenkes med en skrudrill. Er det brukt spiker i stedet for skruer, må hodene dores ned, ellers vil trommelen på slipemaskinen ødelegges.

FORSENK: Før gulvet slipes, må skruene forsenkes, ellers risikerer du å ødelegge slipetrommelen.
FORSENK: Før gulvet slipes, må skruene forsenkes, ellers risikerer du å ødelegge slipetrommelen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Før du starter slipingen må bordene være helt tørre.

Når du starter opp, må slipevalsen være hevet fra gulvflaten. Ikke stå stille med slipemaskinen når slipevalsen sveiver.

Slipingen gjøres vanligvis i tre omganger, fra grov til fin korning. På de store flatene brukes store maskiner, så finnes det mindre varianter som brukes der det er vanskelig å komme til.

Er terrassegulvet jevnt, kan slipeomgangene følge retningen på bordene. Terrassebord som har ligget en stund, har gjerne vridd seg slik at de er blitt krumme. Da bør grunnslipingen gå diagonalt før finslipingen.

Start gjerne å slipe i det høyre hjørnet av flaten. Slip i hele drag, og kun i én retning. Nytt spor overlapper det forrige med om lag en halv valsebredde.

Slipingen gjentas med samme papir til all overflatebehandling er borte.

Kantene slipes med en egen maskin. Til slutt skal du slipe med finere og finere papir, vanligvis korning 50, og avslutte med 80. Her veksler du mellom å bruke båndsliper og kantsliper.

Husk å støvsuge godt slik at det ikke blir liggende støv i kriker og kroker. Husk at slipestøv kan selvantenne, så tøm støvposene for støv.

Les også: Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Terrassebeis eller terrasseolje

Hvis terrassen ikke overflatebehandles, blir fargen gråere, og den kan bli mer skjoldete. I tillegg kan det bli noe mer oppsprekking i terrassebordene. Ellers klarer terrassen seg helt fint.

Det viktigste er å vaske den med jevne mellomrom, og holde den fri for skitt og begroing.

GROVSLIP: Gulvet slipes med grovt papir helt til all overflatebehandling er borte. Foto: Utleieprodukter as
GROVSLIP: Gulvet slipes med grovt papir helt til all overflatebehandling er borte. Foto: Utleieprodukter as Foto: Utleieprodukter as

Velger du en form for overflatebehandling av terrassen, er det først og fremst av estetiske årsaker, og da er det enten terrasseolje eller terrassebeis som brukes.

UJEVNT:. Terrassebord som har ligget en stund har gjerne vridd seg slik at de er blitt krumme. Da bør grunnslipingen gå diagonalt på bordretningen. Foto: Utleieprodukter as
UJEVNT:. Terrassebord som har ligget en stund har gjerne vridd seg slik at de er blitt krumme. Da bør grunnslipingen gå diagonalt på bordretningen. Foto: Utleieprodukter as Foto: Utleieprodukter as

Terrassebeis er tilsatt pigment, noe som gir ekstra beskyttelse mot UV-stråling. Derfor kommer den også i flere farger enn terrasseoljen. Terrassebeis påføres vått-i-vått til det slutter å trekke. Da fjernes overskytende beis og våte felter.

SLIPERETNING. Slip kun i én retning. Da vil det være et lite område i enden som ikke blir slipt. Det tar du når sliperunden er slutt. På neste sliperunde starter du i motsatt ende, og slik veksler du for hver runde. Da får du et jevnt og fint resultat.
SLIPERETNING. Slip kun i én retning. Da vil det være et lite område i enden som ikke blir slipt. Det tar du når sliperunden er slutt. På neste sliperunde starter du i motsatt ende, og slik veksler du for hver runde. Da får du et jevnt og fint resultat. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Beisen skal ikke danne film på overflaten fordi filmdannelse fører til flassing på horisontale flater. Vedlikeholdsintervallene er 2–4 år.

Terrasseolje er mer transparent enn beis og gir bordene et mer naturlig utseende, nesten som en nylagt terrasse. Oljen er rimeligere enn beis, pass likevel på ikke å gå for den aller billigste varianten. Her er det kvalitetsforskjeller.

KANTSLIPING: På kanter og steder det er vanskelig å komme til brukes en egen slipemaskin.Foto: Utleieprodukter as
KANTSLIPING: På kanter og steder det er vanskelig å komme til brukes en egen slipemaskin.Foto: Utleieprodukter as Foto: Utleieprodukter as

Påføringen er enkel, oljen skal bare rulles på. Etter 30 minutter kan du tørke av overflødig olje som ikke har blitt sugd opp.

Ulempen ved bruk av olje er at terrassen gjerne må oljes hvert år.

Les også (+): Hvordan kan man behandle slitt skifer?

TERRASSEOLJE: En terrasseolje er transparent og gir bordene et naturlig preg.
TERRASSEOLJE: En terrasseolje er transparent og gir bordene et naturlig preg. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2020, og sist oppdatert 28/04 2024.

Les også