Familien hadde allerede frisket opp kjøkkenet én gang. Den gangen benyttet de noen smarte snarveier for å oppgradere kjøkkeninnredningen.

Nå mente de at tiden var moden for en grunnleggende forbedring. Men de trengte ekspertideer for å finne ut hvordan.

Familien Gillebo/Olsen søkte eksperthjelp av en av Bonytts interiørarkitekter, Beba Vaxevanidou Holøyen.

Hun fikk frie tøyler.

Nye perspektiver

- Vi så for oss et kjøkken som kun besto av benkeskap og overskap, typisk Ola Nordmann, sier Kim Olsen.

Kjøkkenet er enkelt og stilrent i svart og hvitt.

MØRKT OG LYST. Kontrasten mellom hvite og mørke flater skaper dynamikk uten at inntrykket blir påtrengende. © Foto: Espen Grønli

Men interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøyen er ikke typisk Ola nordmann. Hun er ikke engang norsk, men gresk.

Ikke overraskende så hun for seg noe annet.

Beba har stor erfaring med å utfordre nordmenns mer eller mindre fastlåste syn på innredning.

Nå som hun sto helt fritt, hadde hun alle muligheter til å lage et vågalt, fargespekket kjøkken.

Moderne, men behersket stil

Men hun lot seg ikke friste. Tvert imot. Uttrykket er nøytralt, og fornuftig.

Det skal tross alt bo noen her.

Kjøkkenet skulle være et bruksrom, ikke et showroom.

Spisebordet ble erstattet av en kjøkkenøy

FØR OG ETTER: Spiseplassen er fremdeles ved vinduet, men bordet er flyttet ut og erstattet av en kjøkkenøy med koketopp og barløsning. © Foto: Espen Grønli

Hvitevarene ble samlet i en skapvegg

GRÅ INNRAMMING: Fôringen rundt skapveggen ble opprinnelig malt hvit, men da fremsto de nye frontene som gulnede. Med gråfargen som ble valgt i stedet, fikk frontene tilbake sitt delikate, kremhvite preg. © Foto: Espen Grønli

Interiørarkitektens tips

  • Fliser i arbeidssonen. Sonen mellom vask og kokeplate er ekstra utsatt for søl og slitasje. Fliser er mer robust enn tregulv og parkett, og dessuten lettere å holde rent. Derfor er det fornuftig å bruke fliser - gjerne store - på utvalgte deler av kjøkkenet.
  • Mix 'n' Match. Alle kjøkkenskap trenger ikke å ha samme farge og tekstur: Bruk gjerne ulike farger, for eksempel mørkere farger til benkeskap og lyse til veggskap eller høyskap.
  • Pyntenisje. Planlegg på forhånd en nisje eller hylle for pynt og avlastning. Kjøkkenbenkene er arbeidssoner og bør være forbehold noen få bruksgjenstander.

Kilde: Interiørarkitekt MNIL Beba Vaxevanidou Holøyen

Klinisk, men levende

Funksjonalitet hadde derfor førsteprioritet. Det var et mål å kunne gjøre rent så enkelt og effektivt som mulig.

Ingen profilerte skapfronter der smuss og støv kan sette seg; glatte fronter er enklere å holde rent. Det gjelder også på benken, i kummen og over sprutsonen.

Der ble fliser med fug erstattet av en plate i herdet glass. En slik rasjonell tilnærming har imidlertid en hake. Det kan fort bli litt sterilt.

For å myke opp de glatte flatene foreslo interiørarkitekten fliser, fronter og benkeplate med et hint av mønster.

Benkeplaten er lett spettet, i frontene kan man ane spor av imitert wengé, og de store gulvflisene har diskrete striper i grånyanser.

Kjøkkenøya er blitt familiens nye samlingspunkt

HALVÅPEN LØSNING. Kjøkken og stue er delvis knyttet sammen. Når man jobber ved kokeplaten, står man ikke lenger med ryggen vendt mot sittesonen og stua. © Foto: Espen Grønli

Plantegning for det nye kjøkkenet

DEN NYE PLANEN: Røropplegget sto fast; ellers ble alt flyttet rundt på. © Ill: Beba Vaxevanidou Holøyen

Dette kostet forvandlingen

Barstoler fra Skeidar (4 stk.) kr 3000

Glassplate over benk kr 2260

Parkettgulv stue/kjøkkenet kr 22 000

HTH kjøkken (inkl. hvitevarer) kr 107 500

Maling og sparkel kr 4000

Elektro kr 5000

Blandebatteri kr 2000

Fliser kr 9000

Ventilator kr 11 000

Totalt kr 165 760

(Beboerne sto selv for oppussingsarbeidet)

Det minker laboratoriepreget, og øker hyggefaktoren.

Dette er tross alt familiens nye samlingspunkt.

Endret bomønster

Oppussingen har brakt med seg et oppdatert uttrykk. Men det er ikke alt.

Fornyelsen har også gjort noe med hvordan familien bor.

Tyngdepunktet har forflyttet seg inn på kjøkkenet. Det hører med til bildet at åpningen mellom kjøkken og stue er blitt fordoblet.

Det gjør at kjøkkenet ikke lenger er blitt et isolert rom, men i større grad henger sammen med stue og spisestue.

- Vi tilbringer mye mer tid på kjøkkenet nå. Vi sitter mindre i sofaen, og spisestuen bruker vi nesten ikke lenger, sier Wenche.

Dermed har familien blitt mer sosial også.

For når de samles rundt kjøkkenøya i stedet for i sofaen, blir det mindre tid til tv og mer tid til hverandre.

Så vil tiden vise om familien vender tilbake til gamle vaner når nyhetens interesse har lagt seg.

Åpningen mellom kjøkken og stue ble utvidet

ÅPNET INN TIL STUA. Etter at åpningen mellom stue og kjøkken ble utvidet, oppholder Wenche Gillebo og familien seg nå mer på kjøkkenet enn før. © Foto: Espen Grønli

Det nye kjøkkenet har nå økt kontakt med stua og boligen for øvrig.

FORSTØRRET ÅPNINGEN: Åpningen inn til kjøkkenet ble utvidet til det dobbelte. © Foto: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!