Kjøkkenet fremstår som en pistasiegrønn kube i stua

GRØNN KUBE: Kjøleskap og oppvaskmaskin er innebygd og frontene er malt. © Foto: Espen Grønli

Den rause takhøyden og sirlige stukkaturen lyver ikke: Dette rommet er egentlig en stue. Da Christian Dahle bestemte seg for å bygge nytt kjøkken i stua, var målet å lage en innredning med særpreg for å gi rommet et visuelt løft.

Prosjektet ble gjennomført med små midler og stor utforskertrang.

- Jeg bruker hjemmet som en prøveklut og finner ut hvordan løsningene fungerer. Slik lærer jeg også hva som skal til og kan instruere håndverkere til å gjøre en bedre jobb når jeg leverer løsningene for kunder, sier Dahle. Han er styreleder i Dahle & Breitenstein, som har flere spennende boligprosjekter på samvittigheten.

Benkeskap over benken

For å oppnå det rette uttrykket måtte han ty til uvanlige virkemidler og krangle med programvareverktøyet.

- Egentlig liker jeg ikke overskap, men jeg trengte oppbevaringsplass. For å få til kubeformen ble jeg til og med nødt til å bruke underskap med tilsvarende dybde også over benken.

Ikeaplanleggeren nektet å godta løsningen. Dahle mistet ikke motet, men fikk tvert imot en motiverende bekreftelse på at han gikk egne veier.

Planleggingen fortsatte med papir og blyant.

Benkeskapene er festet på veggen.

DYPE OVERSKAP: Trappestolen er en nødvendighet når Dahle skal hente ting i veggskapene. Stålnettet under veggskapene er fra Burmeister. En list skjuler ventilatoren, og et hull i nettingen sørger for tilgang til av-og-på-knappen. © Foto: Espen Grønli

Men programvaren hadde et poeng; det er ingen enkel manøver å grave frem bruksgjenstandene som ligger bakerst i de 60 cm dype veggskapene.

Funksjonaliteten er imidlertid ikke helt glemt.

- Underskapene er festet såpass høyt over benken for at jeg ikke skal stange i skrogene. Jeg valgte å ikke la skapene nå helt opp til taket for å la konturene av rommet komme tydelig frem.

Slik er det historiske særpreget bevart, og den over hundre år gamle stukkaturen får fremdeles lov til å prege overgangen mellom vegg og himling.

Bygget ut veggen

Stekeovnen er plassert midt under kjøkkenbenken, først og fremst for at man ikke skal kunne brenne seg på den når man kommer inn stuedøra.

For at oppvaskmaskinen kunne plasseres ytterst, måtte vannrørene føres forbi stekeovnen på baksiden. Dermed måtte veggen bak innredningen fôres ut ca. 15 cm. Rommet krymper en tanke, men Dahle peker igjen på de formmessige kvalitetene:

- Begrensningene gir formsvar som jeg ellers ikke ville kommet frem til. Jeg ville ikke valgt løsningen med å fôre ut veggen hvis jeg ikke måtte, men det avføder gode former. Det blir arkitektur!

Slik bruker arkitekten faget sitt på hjemmebane også.

- Det er ikke nødvendigvis et godt utgangspunkt for en arkitekt å bygge på en flat slette, helt uten begrensninger. Det samme gjelder i et interiør, mener Dahle.

Dessuten har utforingen gitt hulrom for oppbevaring. Dahle har skåret ut to rektangulære hull i veggen og bygget inn to moduler med klassiske glasskuffer der mel, sukker, ris og lignende alltid er for hånden.

Klassiske glasskuffer fra Ikea er fylt med blant annet mel, sukker og ris

INNFELT OPPBEVARING: De to innfelte modulene har fem kvadratiske kammer hver. Glasskuffer fra Ikea fyller de nærmeste kamrene, mens de innerste er åpne nisjer. © Foto: Espen Grønli

Gjenbruk

Fornyingsgleden har ikke vært uten omtanke for miljøet. Overskapene fra det gamle kjøkkenet er plassert inne på badet, og et annet skap har fått ny rolle som mobil kjøkkenøy.

Avkappet fra benkeplaten - den var uansett for lang - passet perfekt på den nye øya, som også er utstyrt med hjul slik at den rulles omkring ved behov.

Stue og kjøkken flyter over i hverandre

FLYTENDE GRENSER: Grensen mellom kjøkkensone og stuesone er flytende: Bokhylla er et stuemøbel, men brukes også som avlastningsbord for kjøkkenvarer. Kjøkkenøya rulles inntil veggen når den ikke er i bruk og frigjør gulvplass. © Foto: Espen Grønli

- Den har fast plass inntil veggen, men når vi har gjester er det greit å trekke den ut slik at vi kan sosialisere samtidig som vi forbereder middagen.

Grønnfargen er ingen klassiker i norske hjem. Koloritten hører da heller ikke hjemme blant de såkalte trygge, nøytrale fargevalgene. Men Dahle føler seg ikke vågal.

- Hvorfor grønt? Hvorfor ikke? Jeg hadde en fargevifte bestående av Le Corbusiers farger, og målte meg frem så nært jeg kunne.

Kjøkkenet blir mindre kjøkkenaktig enn hvis det hadde vært hvitt, konkluderer Dahle.

Kjøkkenet gir stua særpreg

KJØKKEN OG STUE I ETT: Kjøkkenet gir stua særpreg og omvendt. Stuebordet brukes også som spisebord. © Foto: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!