God og varig design er noe mange trakter etter. Nå vil vi at møblene skal vare lenge. I tillegg vil vi at hjemmet vårt skal ha særpreg, og dermed unngår flere typisk masseprodusert.

Ifølge kurator Benedicte Sunde ved Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA) har norske designere fått fotfeste internasjonalt i det siste.

- Daniel Rybakken opplever internasjonalt prisdryss, og Andreas Engesvik og Anderssen & Voll blir hentet inn av de store internasjonale produsentene, sier hun.

De unge designerne opplever ifølge Sunde å bli hentet inn av anerkjente internasjonale produsenter. Magnus Pettersen for Iittala, Kristine Five Melvær for When Objects Work, Gridy for Menu og Lars Beller Fjetland for Norman Copenhagen.

Populære blant utenlandske produsenter

- Designerne blir også invitert til separatutstillinger i gallerier, senest i år ble Amy Hunting og Oscar Narud vist hos Gallery Libby Sellers i London. Og norske designere blir solgt i anerkjente varehus som Heals og Mint i London. Vi har sett en markant økning i interessen for norsk design de siste årene. På 100 % Norways utstilling under London Design Festival i fjor høst doblet vi besøkstallet fra året før.

Tendenser peker i retning av at det stort sett er de utenlandske produsentene, med hederlige unntak her hjemme, som plukker opp de norske talentene. Dette resulterer i at de norske designerne ser størst verdi av å vise seg ute på de internasjonale messene, det er der man kan få de store kontraktene og kontaktene.

- Utover det blir norske designere også i stor grad verdsatt hjemme, blant annet gjennom prisutdelinger, Fargerike Norge som viser norsk design i forbindelse med lanseringen av årets farge, Norsk Designråd med sine priser på Designdagen, Norsk Forms pris til unge designere, og sist men ikke minst at hotellbransjen ser verdien av å vise norske designere, der har The Thief markert seg som en trendsetter.

Nedenfor presenterer vi tre unge, norske designere som virkelig er på offensiven om dagen; Kristine Five Melvær, Vibeke Skar og Magnus Pettersen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!