Det finnes masse svært severdig arkitektur i Oslo. Og dette kontoret er nok et eksempel på at byen fortjener å bli lagt merke til på grunn av nyskapende arkitektur.

Konseptet dreier seg om ulike typer hager, men resultatet ser mest av alt ut som om det er hentet fra en fremtidsrettet scifi-film fra syttitallet.

Slik er den nye kontorhverdagen til brukeropplevelseskonsulentene som jobber i Netlife Research i Oslo. Utgangspunktet var et industrielt oppussingsobjekt i stål og betong på drøye 1000 kvadratmeter. Nå er lokalet blitt til en unik arbeidsplass for 38 ansatte.

- Da vi lette etter nytt kontorlandskap, ble vi klar over hvor få utradisjonelle slike det finnes på leiemarkedet. Vi var ute etter et lokale der vi kunne sitte i åpent landskap, men med alternative løsninger. Vi trenger ikke nødvendigvis et skrivebord og en stol som står på en fast plass til hver ansatt. Derimot ønsket vi at det var flere bruksområder til hver sone, sier Elisabet Kullander, administrasjonssjef i Netlife Research.

Et av tre møterom inne i klosterhagen. © Foto: Ivan Brodey

Ikke lett å skape et åpent og innbydende kontorlandskap når takhøyden er under normalen (230 cm) og man skal ha plass til ventilasjon som gjør at den faktiske takhøyden blir enda lavere. Å gjøre en feature ut av veggene, og å legge en lysstripe langs gulvet, hjelper på romfølelsen. Det ser nesten ut som om kontorene og møterommene svever fritt. © Foto: Ivan Brodey

Lyse og mørke kontraster, stål og betong, gir et snev av sci-fi-følelse til dette møterommet. © Foto: Ivan Brodey

Mer enn gjennomsnittet opptatt av design

- Netlife Research ønsket seg en utradisjonell oppdeling av kontorlandskapet. Vi delte det derfor opp i ulike hager som skal inspirere og gi rom for ulike måter å jobbe på. Klosterhagen er et stillerom som igjen består av tre små rom i midten av kontorlandskapet, sier Arild Eriksen i Eriksen Skajaa Arkitekter. Han har sammen med arkitekt Joakim Skajaa utviklet kontorlandskapet.

- Utfordringen med lokalet var at det har lav takhøyde, og i utgangspunktet var det dypt og mørkt. Ventilasjonsanlegget i taket gjorde takhøyden enda knappere. Derfor har vi brukt materialer som hvit naturgummi, hvite takflater og lysende bokser som romdelere for å skape lys og letthet. En tanke var for eksempel å skape illusjonen av at møterommene svever, sier Eriksen.

- En tredjedel av våre ansatte er designere, så som bedrift er vi kanskje mer enn gjennomsnittet opptatt av arkitektoniske løsninger. Vårt kontor ser absolutt uvanlig ut visuelt, men vi blir stadig overrasket over hvor godt opplegget med akkurat slik soneinndeling fungerer for oss, sier Kullander til Klikk Bolig.

I kjøkkenhagen finnes et urtebord med en gammel gartnerlampe med plantelys nedsenket over den. © Foto: Ivan Brodey

Dette er kjøkkenhagen. Ikke så mye grønt å spore som gir følelsen av å være i en hage, men et kjøkken finnes det. © Foto: Ivan Brodey

Hage og hage, fru Blom

For en utenforstående kan det oppleves rart at soneinndelingene kalles for "hager". Det er jo ikke noen tvil om at vi befinner oss innendørs. Og det grønne innslaget i kjøkkenhagen består for eksempel av et einstaka urtebord med plantelys over.

- Dette med hagene er ment konseptuelt. Selvsagt er det ikke noen tvil om at vi er innendørs. Men i og med at lokalet er stramt i uttrykket med mye glass, rette kanter og sterile farger, føles hagekonseptet som en god måte å myke opp stemningen på. Og i praksis har vi plass til 40 til middag i kjøkkenhagen, så som sosial sone fungerer den veldig bra, sier Kullander.

Dette er skogslysningen. Her holder Netlife Research møter og presentasjoner. © Foto: Ivan Brodey

En skogslysning på kontoret

For skal man ha et kreativt kontor, skal det tydeligvis være gjennomført. Hos Netlife Reserach er du velkommen inn i skogslysningen.

- Ja, i loungen har vi laget det som kalles skogslysningen, med sofaer og bord i sterke grønntoner og søyler i bjerkefinér, sier arkitekt Eriksen til Klikk Bolig.

Visuelt fungerer dette grøntområdet bedre som hagekonsept enn kjøkkenhagen. Se bildet over. Denne plassen føles mer løssluppen i formen. Men hvordan føles det å jobbe her?

- Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra besøkende, og selv opplever vi også skogslysningen som behagelig. Her føles det lyst og romslig, og vi ender ofte med å dempe belysningen for å gjøre det ekstra lunt. Vi er en sosial bedrift, så helhetsutrykket er ikke så sterilt som på bildene du har fått. Her er det fullt av mennesker med aviser, mat og kaffekopper til daglig, sier Kullander.

Her var utfordringen å gjøre en lang, smal gang til nytteareal, derfor ble eikeboksene med leselys montert på veggene. Der kan ansatte jobbe på laptoper eller for eksempel lese. © Foto: Ivan Brodey

Enkelt grep for å utnytte arealet

Det mest iøynefallende ved Netlife Research-lokalene er likevel hvor effektivt arealet er utnyttet.

- Alt vi har gjort er enkle grep, selv om uttrykket ser radikalt ut. I en lang gang som i utgangspunktet virket ubrukelig som kontorareal, la vi inn sittebokser med leselys i vinduene. Det er en liten investering for bedriften, men sitteboksene skaper mye liv i den delen av kontoret, sier Eriksen.

Så bli man virkelig mer kreativ av å jobbe i disse lokalene?

- Vi føler oss priviligerte som får jobbe her hver dag, og opplever i hvert fall denne løsningen som veldig, veldig brukervennlig, sier Kullander til Klikk Bolig.

Les også:

Kontor midt i skogen

Hele kontoret er bygget av paller

Interiør på jobben

Sju smarte tips til hjemmekontoret

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!