Arkitektene delte huset.

UTELEK: I dette huset kan barna spille golf i en korridor midt i huset. © FOTO: Torimura Koichi

Sjekk denne generasjonsboligen i Japan

Dette huset har en minigolfbane i midten

Huset i Japan står på påler og har egen minigolfbane.

Det foregår mye spennende på arkitekturfronten i Japan. Stadig voksende byer, dyre tomtepriser og mange om beinet, når det gjelder hus og boliger, gjør at mange tvinges til å tenke alternativt når de skal skaffe seg et hjem.

Generasjonsbolig

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Freshome ble løsningen for denne familien en moderne og funksjonell generasjonsbolig litt utenom det vanlige.

I byen Fukushima i Japan ble arkitektene fra arkitektfirmaet no. 555 leid inn for å tegne et bolighus til denne unge familien, som skulle bygge sitt nye hjem på tomten til hans foreldre.

- Oppdraget med KKC, som prosjektet ble kalt, bestod i grove trekk i å skape et hjem for familien, som både skulle sørge for et godt samspill mellom de to familiene, samtidig som man skulle ivareta begges privatliv, forklarer arkitekt Takuya Tuchida til Bonytt.no.

Generasjonsbolig i Japan.

STRAM DESIGN: Fra utsiden er det ikke mye som minner om et vanlig bolighus. © FOTO: Torimura Koichi

Huset i Japan har vinduene lagt oppe på veggen.

LUKKET: Beboerne av dette huset nyter et godt beskyttet privatliv. © FOTO: Torimura Koichi

Det moderne huset ble ifølge arkitektene utviklet i nært samspill med naturen og miljøet rundt.

- Det første som ble en prioritet var å kunne bygge det nye huset uten å stjele for mye av hagen til huset som opprinnelig stod på tomten, forklarer Tuchida.

- At disse to husene hadde beboere som var i familie med hverandre gjorde saken til en enda større utfordring. Her skulle vi skape et nytt hjem for en familie som både skulle være knyttet til hjemmet til hans foreldre, men samtidig med nok privatliv til å tilfredstille alles behov.

Løftet huset

Løsningen arkitektene kom frem til var å heve huset, slik at strukturen står på påler og følger kurvene i landskapet rundt.

Moderne løsning på generasjonsbolig i Japan.

DELER TOMT: Sønnen i huset bygget sitt hjem på tomten til mor og far. © FOTO: Torimura Koichi

Spennende arkitektur i Japan.

UTEN INNSYN: Nyskjerrige naboer vil streve med å snoke inne vinduene i dette huset. © FOTO: Torimura Koichi

Det nye huset er bygget i to deler som adskilt av en lang åpen gangvei. Det overbygde området under selve strukturen fungerer som et stort multifunksjonelt område for utendørsaktiviteter.

- Den åpne gangveien, eller passasjen om du vil, går mellom det nye husets to ulike deler, og ender opp i hagen til tomtens opprinnelige hus, forklarer arkitekt Tuchida om prosjektet KKC House.

Offentlig og privat

Et annet viktig grep arkitektene gjorde når de gikk i gang med å tegne familiens nye hus, var å skille mellom husets ulike soner.

- Mange har påpekt at strukturen til huset minner om en sommerfugl, forklarer Tuchida.

For å bevare hagen til foreldrene så intakt som mulig ble det nye huset hevet.

PÅ STYLTER: Arkitektene gravde seg nedover for å få hevet huset opp fra bakken. © FOTO: Torimura Koichi

- Med korridoren som ryggen på sommerfuglen, mens husets to deler brer seg ut til hver side som vinger.

Arkitektene lot det nye bygget følge de naturlige kurvene i landskapet på tomten hvor huset står. Resultatet er et hus som utnytter tomten og samspillet med det eksisterende huset optimalt.

- Arkitekturen og designet forkuserer på å etablere kommunikasjon mellom husets forskjellige soner og i tillegg skape åpne soner for sosialt samvær for familiemedlemmene i huset, forklarer arkitekt Tuchida.

- Utformingen av boligen er firedelt, sonene er tilpasset de fire aktivitetene leve/opphold, spise, lage mat og sove.

Her leker barna trygt og under oppsyn.

MINIGOLF: Midt i det to-delte huset har arkitektene tegnet inn en minigolfbane - til stor glede for husets barn. © FOTO: Torimura Koichi

Lek og aktivitet

I passasjen mellom husets offentlige og private sone beveger man seg ute under åpen himmel. Store glassvegger gjør at området er godt synlig fra inne i huset.

- Vi laget en minigolfbane i korridoren som visuelt knytter de to volumene sammen, forklarer arkitekten bak prosjektet.

- Ikke bare fungerer nå området som et praktisk og morsomt lekeområde for husets barn, men i tillegg forsyner de store glassveggene rommene innenfor med mye og godt dagslys.

Her leker barna på sin egen minigolfbane.

INNELEK UTE: Korridoren som deler bygninen i to er under åpen himmel. © FOTO: Torimura Koichi

Store vinduer fyller huset med dagslys.

MODERNE: Interiøret i huset er lyst og moderne. © FOTO: Torimura Koichi

I tillegg, for å kunne skape ekstra plass til lek og aktiviteter, utnyttet arkitektene at huset er hevet opp på påler.

- Det var svært viktig for familien at huset var tilpasset utendørsaktiviteter, og at det var områder hvor barna kunne leke, samtidig som foreldrene kunne holde et øye med dem, forklarer arkitekt Takuya Tuchida.

Løsningen ble et stort, multifunksjonelt område også under boligen.

Interiøret innbyr til lek og samvær.

ÅPEN LØSNING: I denne delen av huset har man gått for en åpen planløsning. © FOTO: Torimura Koichi

Arkitektene har skilt mellom private og offentlige soner i huset.

DAGSLYS: Huset, som er hevet over tomten, drar nytte av mye dagslys gjennom store vinduer. © FOTO: Torimura Koichi

Samvær og sosiale soner

Ifølge arkitektene ble KKC House designet med det utgangspunktet at det skulle forholde seg til foreldrenes hus, som sitter i sentrum av tomten.

Gangveien, som fungere som et fysisk skille mellom det nye husets to deler, fører i den ene enden frem til foreldrenes hus.

- Det var en prioritet å beholde hagen til foreldrene så intakt som mulig, røper Tuchida.

- Nå er den bare fysisk rett og slett linket til det nye huset på tomten, noe som gjør at de to familiene kan nyte et nært forhold.

Moderne interiør i det nye huset.

UTSYN: Fra disse rommene kan foreldrene holde øye med barna som leker i "ute". © FOTO: Torimura Koichi

Spennende arkitektur i Japan.

GRØNN GANGVEI: Etter mørkets frembrudd skaper den opplyste korridoren et spennende skille mellom husets to deler. © FOTO: Torimura Koichi

Hagene, som er knyttet sammen via korridoren som løper gjennom det nye huset, er blitt et sted for samvær og uteaktiviteter for de to familiene.

- Vi ønsket at hagene og måten de møtes på skulle være en møteplass for familiene, forklarer Tuchida.

Skiller mellom soner og samspill

Fra utsiden ser huset nærmest ugjennomtrengelig ut.

- Vinduene ble plassert høyt oppe på veggen av to grunner, forklarer arkitekt Tuchida.

- Innsyn fra utsiden ble nærmest umuliggjort ved å plassere vinduene på denne måten, men i tillegg ble utsikten fra husets rom bedre.

Kommunikasjon og samvær mellom de to familiene skulle gjøres både mulig og tiltalende, men likevel med muligheten til til å kunne trekke seg tilbake til sitt eget prvatliv.

Nytenkende arkitektur i Japan.

STEMNINGSFULL: Den opplyste gresskledte korridoren skaper et spennede skille mellom husets to soner. © FOTO: Torimura Koichi

Optimal funksjon

For familien som bor i huset fungerer det nå på alle måter optimalt forklarer arkitekten:

- Å separere sove- og privatsoner fra de mer offentlige som kjøkken og stue fungerer bra for familien. Passasjen fungerer som et fysisk skille mellom sonene, men glassveggene gjør at alt likevel føles som del av samme bolig.

Arkitektene fra no. 555 har vunnet mange priser for sitt arbeid og er anerkjent både innenfor og utenfor Japans grenser.

- KKC er et spennende hus, som forandrer seg og utvikler seg i takt med beboernes behov og bruk. Det er alt man kan ønske som arkitekt når man lager et hjem, avslutter arkitekt Tuchida.

En korridor deler dette huset i to.

SONER: Arkitektene har skilt mellom offentlige soner som kjøkken og stue, og private, som bad og soverom, i dette huset. © FOTO: Torimura Koichi

Spennende arkitektur iJapan.

LØFTET HUSET: Arkitektene løftet huset opp på påler for å bevare hagen under. © Illustration: no.555

Generasjonsbolig i Japan.

NYTENKENDE: Tilpassede soner og mulighet for kommunikasjon og samvære var hovedprinsippet bak designet av dette huset. © Illustration: no.555

Kommentarer:

Mette Stene-Johansen Redaksjonssjef bolig

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

På forsiden av Inspirasjon

Oppbevaring som både er genial og enkel

Ta i bruk både gulv, vegger og senga.

Nina Holst, garderobe, oppbevaring=

Tre lekre og geniale garderobeløsninger

Nina Holst (35) og to andre stilbevisste jenter deler sine beste garderobe- oppbevaringsløsninger.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er langt verre enn matforgiftning

Det er mye rart du kan ta med deg hjem fra utlandet. Disse sykdommene bør du unngå.

artikkel bilde

Hvorfor er det vanskelig å servere Cola light i luften?

QUIZ: Dette visste du garantert ikke om fly.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaksjonssjef bolig:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør (konst.):

    Andreas H. Carlsen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Axel Walø

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Inspirasjon

Få god plass på et lite bad

Her er løsningene og produktene som fungerer på et lite bad.

Her shopper du heftig kunst til veggene

Løsningen mot kjedelige vegger bare noen tastetrykk og hundrelapper unna.

Nettets beste interiørbutikker

Stor guide til de kuleste interiørbutikkene på nettet.