I Japan er man kjent med å bo trangt. Det er mange som skal bygge og bo på relativt liten plass, og det er ikke slik at store flotte tomter vokser på trær, spesielt ikke i de overbefolkede byene.

Da denne unge familien, som var på jakt etter et hjem med sentral beliggenhet i byen Yokohama, kjøpte en liten tomt midt mellom store høyhus og annen urban bebyggelse, ble utfordringen å kunne utnytte tomten og bygge et hjem som skulle både fungere og skape trivsel i en hektisk hverdag.

For familien på fire, som ønsket seg et funksjonelt og barnevennlig hjem, kom løsningen i form av arkitektene fra anerkjente Takeshi Hosaka Architects.

Etter å ha blitt satt på saken med å tegne familiens nye hus, kom de opp med en spennende løsnning som har høstet oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Satte huset på hodet

Den lille tomten huset skulle bygges på bød på flere arkitektoniske utfordringer for arkitektene.

- Det største problemet var jo først og fremst at tomten i seg selv var såpass liten, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til nettstedet inHabitat.

Dette huset har ingen vinduer og ligger under bakken. Likevel er det fylt med naturlig dagslys.

HEMMELIG DØR: Boligen ligger under bakkenivå og nås via en trapp ned til inngangsdøren. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Ingen vinduer er satt inn i veggene på huset. Istedet har arkitektene benyttet seg av takvinduer for å slippe lyset inn i det lille huset.

SIDELEIE: Fra høyden ser Daylight House ut som om noen har tippet det over på siden. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

- I tillegg til den begrensede størrelsen, ligger tomten også inneklemt mellom høyhus, annen urban bebyggelse og infrastruktur.

Tomten familien kjøpte befinner seg bare fem minutters gange fra byens hovedjernbanestasjon, og er omringet av boligbebyggelse og høye kontorbygg. Hele boligen ligger derfor inneklemt i en slags dal mellom annen bebyggelse.

Naturlig dagslys som var tilgjengelig var begrenset. Men arkitektene fant raskt en mulig løsning på problemet:

- Lyset som strømmet ned direkte fra den blå himmelen over tomten, føltes for viktig til å bare skulle overse, forklarer Hosaka.

Daylight House

Løsningen arkitektene kom opp med, var å skape et hus hvor tilgangen på naturlig dagslys var optimal.

På den lille tomten har arkitektene fra Takeshi Hosaka Architects skapt et smart, kompakt og funksjonelt hjem på 85 kvadratmeter for familien på fire.

Arkitekt Takeshi Hosaka løste oppgaven med å bygge hus på en vanskelig tomt på en kreativ måte.

UNDER JORDEN: Husets hovedetasje ligger ett nivå under gatenivå, noe som gjør at man må gå ned for å komme seg inn. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Veggene i dette huset er helt uten vinduer.

ALLROM: Fra det store allrommet midt i huset har man tilgang på soverom og hjemmekontor. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Eigil Forbord

Sjekk trekanthuset!

Her er det 100 kvm uteplass under tak.

Under bakken

Arkitektene bestemte raskt at de måtte senke huset ned i bakken for å få best mulig utnyttelse av tomten. Husets grunnmur er derfor nedsunket til under gatenivå. Utvendige trapper leder til en smal hage foran boligen, noe som skaper en privat og delvis skjult inngang for beboerne.

Det mest spesielle grepet arkitektene foretok seg var å tegne huset fullstendig uten vinduer på noen av veggene. Men huset fremstår langt fra, som en mørk bunker. I stedet for vanlige vinduer sørger nå 29 store takvinduer for at dagslys slipper inn i den mye omtalte boligen.

- Hele huset, til tross sin begrensede størrelse, har en følelse av lys og luft, forklarer Takeshi Hosaka.

Sammen med sitt arkitektteam tegnet Hosaka inn 29 skylight-vinduer som nå er innstallert utvendig i det flate taket. Disse filtrerer lyset inn i boligen gjennom buede pleksiglassplater på innsiden.

- Nå strømmer lyset inn fra skylightvinduene, som er synlig uansett hvor i boligen man befinner seg. Og alle husets rom fylles av mykt naturlig lys fra de buede akrylvinduene i taket.

I tillegg tegnet arkitektene inn kunstige hvite lys, som ligger skjult oppe i det hvelvede taket.

Ovenfor de buede platene av pleksiglass ligger 29 store skylight-vinduer som slipper lyset inn.

GJENNOMLYST: I taket skaper en konstruksjon av buet pleksiglass med innlagt hvitt lyst husets spesielle interiør. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Lyst treverk i interiøret bidrar til boligens lette uttrykk.

FOLDEDØRER: Smarte dører som kan foldes tilbake skjuler soverommene på dagtid når de ikke er i bruk.

Praktisk og funksjonelt

- Dette er et hjem hvor beboerne lever under et naturlig lys fra himmelen ovenfor, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til nettstedet Designboom.

Tømmerveggene inne i boligen er helt uten vinduer. Fire soverom og et lite hjemmekontor er sentrert rundt et oppholdsrom med åpen planløsning.

Et bord midt i dette allrommet har glassplate som reflekterer lyset som kommer inn i huset.

Naturlig dagslys strømmer inn i huset som ligger under bakkenivå.

SKYLIGHT: Når man titter rett opp kan man skimte himmelen fra alle husets rom. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Lyst treverk øker romfølelsen.

STRAM: For å øke romfølelsen i det kompakte huset har arkitektene holdt en stram stil i interiøret. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Små stiger fører opp til to av soverommene som ligger på en messanin, noe som både er praktisk og i tillegg et spennende interiørelement for familiens barn.

Høye foldedører skiller soverom, bad og et lite hjemmekontor fra allrommet.

Lyset forandrer interiøret

- Når man kommer inn i boligen er det så lyst at det er vanskelig å forestille seg at huset i praksis ligger inneklemt i en mørk "dal" mellom andre høye bygninger, forklarer Hosaka.

- VI kalte huset Daylight House, ikke bare på grunn av dagslyset fra solen, men også fordi av kvaliteten på lyset forandres så mye og er så vakkert i måten det forandrer seg på i løpet av dagen.

Soverommene kan gjemmes bort når de ikke er i bruk.

KOMPAKT: Den lille boligen er på knappe 85 m2. Derfor var det viktig å tenke funksjonelle smarte løsninger i interiøret. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Midt i allrommet ligger kjøkkenet. Herfra har man utsikt til nesten alle boligens rom.

BLÅTIME: Et blålig lys spres i boligen etter mørkets frembrudd. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Taket og strukturen av pleksiglassplater på innsiden hjelper også til med å regulere miljøet inne i boligen.

Ved å benytte luftrommet mellom plaksiglasshvelvene og selve taket manipuleres luften slik at om sommeren slippes varmen ut, mens om vinteren fanges varmen inne i hulrommet og opptrer som en buffer som skaper en stabil innetemperatur i huset.

Tre soverom, hjemmekontor, baderom og allrom; det er plass til mye på kompakte 85 m2.

PLANTEGNING: Slik har arkitektene tegnet inn rommene i Daylight House. © ILLUSTRASJON: Takeshi Hosaka Architects

Arkitektene jobbet med å utnytte lysets forskjellige kvaliteter når de planla Daylight House.

MÅNELYST: Når solen går ned forandres lyset i huset og måneskinn, samt lys fra nærliggende bygninger, sprer et vakkert lys. © FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!