Dette oppsiktsvekkende murhuset på Vestlandet er en type bolig som mange kan drømme om, ikke minst når det regner og blåser.

Hele 100 kvadratmeter av murbygningens bakkeplan er nemlig et overbygget uteområde.

God arkitektur for aktive mennesker

Her er tanken at man skal kunne være ute selv om været ikke er topp. Dette er nyttig, ikke minst for barnefamilier som har mange gjøremål utendørs hele året.

Den samme holdningen til livet utendørs, at man bygger også med tanke på livet som leves ute, kan man se også på denne superkompakte skihytta og de nye design minihyttene som er kommet på markedet.

Annen etasje er vridd noen grader

- Boligen vi har tegnet er løftet opp for å gi stor uteplass for lek, biler og samling under tak. Samtidig er annen etasje vridd litt i forhold til første nivå og bygningen er lagt inntil terrenget slik at eierne får direkte utgang til skogen fra annen etasje, sier arkitekt MNAL Sixten Rahlff i 3RW i Bergen til bonytt.no

Villa vestlandet 3RW Arkitekter

KJØR BILEN INN I HUSET: Fra siden ser du hvordan innkjøringen til huset og carporten samt inngangen til huset er plassert. © FOTO: Trond Opstad, Informasjonspartner

Villa Vestlandet 3RW Arkitekter Villa Vestlandet 3RW Arkitekter=

IDYLL UNDER TAK: I de overdekkete områdene rett under huskroppen beskyttes beboerne fra vær og vind. © FOTO: Trond Opstad, Informasjonspartner

Måten annen etasje er vridd på gir huset i tillegg til en spenstig, dynamisk form og en stor, trekantet takterrasse med panoramutsikt.

Kjør rett inn, under huset

Dette originalt vridde volumet bidrar også til å skape et praktisk innkjørselsparti for biler og sykler - helt frem til og under huset.

Her inne finner du både en carport og direkte inngang til entreen med trapp opp til annen etasje.

Villa Vestlandet 3RW Arkitekter=

ET LOGISK HUS: Bilen kjøres rett inn under huset, og herfra er det kort vei til gangen og trappen opp til annen etasje. Legg merke til de lyse, blanke flisene på veggene. © Trond Opstad, Informasjonspartner

Luftige soner og arealeffektivitet

Disse spesielle, arkitektoniske grepene utendørs er en frukt av blant annet en arealeffektiv organisering av hele boligflaten på 250 kvadratmeter.

Ett soverom ligger på bakkeplan ved siden av entreen, mens annen etasje er oppdelt i en rekke luftige soner; kjøkken, stue og to soverom og bad.

Fjellveggen bak huset og de høye trærne er omhyggelig tatt vare under byggeprosessen.

Dette skaper en bakvegg som gir boligen utmerket kontakt med naturen omkring.

En gjennomført materialmiks

Huset er bygget opp av stålsøyler og Leca som er pusset med en rustrød, armert murpuss. Denne materialmiksen huset et rent og enkelt visuelt inntrykk.

Alle yttervegger er pusset innvendig.

Taket er laget av Leca-elementer med isolasjon og tekking. Taket har fall bakover og her er det lagt takrenner.

Uteområdene under tak er belagt med blanke, hvite fliser. Disse forsterker ytterligere inntrykket av et dette er et kvalitetshus. Prisen i byggeperioden 2008-2010 ble 3,5 millioner kroner.

Villa vestlandet 3RW Arkitekter=

KULE ROMKOMBINASJONER: 3RW Arkitekter tegnet annenetasjen med de ulike rommene organisert som soner som grenser til hverandre. © Trond Opstad, Informasjonspartner

Et hus som varer

- Villaen med den enkle arkitekturen preges av varige materialer, sier Ole H. Krokstrand i bransjeorganisasjonen Bygg uten grenser.

Isoblokker egner seg for dagens murhus fordi når muren er oppe er veggen ferdig, og med varmeisolasjon og andre tiltak i bygget kan kravene til passivhusstandard tilfredsstilles.

- Murhus utmerker seg med blant annet god motstand mot brann og råte. Om huset er korrekt designet og håndverket riktig utført vil fasadene kunne stå uten vedlikehold i opp mot 20-30 år. Dette forutsetter imidlertid at huset males med en mineralsk maling, sier senioringeniør Noralf Bakken i SINTEF.

På to linjer oppsummerer arkitektprofessor Einar Dahle ved AHO kvalitetene i dette urgamle byggematerialet:

- Med mur formes rom og vegger av samme materiale. Mur holder på varmen og puster for et godt inneklima. Jord, ild vann og luft forenes i mur, bærekraft for de neste tusen år.

Villa Vestlandet 3RW Arkitekter=

VIDSYNT PROSJEKT: Her ser du hvordan trappen kommer opp fra første nivå og til stuen i annen etasje. Herfra er utsikten enorm. © Trond Opstad, Informasjonspartner

3RW Arkitekter=

DET KREATVE 3RW-TEAMET: Fra venstre arkitektene Jakob Røsvik, Ingvild Bennet, Susanne Puchberger, Sixten Rahlff, Thomas Pfeffer, Haakon Rasmussen, Espen Folgerø, Espen Rahlff, Eirik Astrup og Eva Leonardi. © FOTO: 3RW Arkitekter

Villa vestlandet 3RW Arkitekter

Grunnplaner og snitt © TEGNING: 3 RW arkitekter

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!