Babylonstoren - Vingård i Sør-Afrika

Lei av kulde og vinter? Reis hit, og mediter i et rede

Lei av kulde og vinter? Reis hit og mediter i et rede. Hvis ikke det frister, er det mye annet å ta seg til på opplevelsesgården Babylonstoren i Sør-Afrika.

Toppbilde babylonstoren

Toppbilde babylonstoren Foto: FOTO: Babylonstoren

Publisert Oppdatert

Vinter- eller mørketidsdepresjon er ikke uvanlig her i det kalde nord. Mange drømmer om å reise til varmere strøk nå som tempraturen kryper nedover på gradestokken og timene med dagslys er knappe. For å få skikkelig sol og varme, må man reise ganske langt. Da er Sør-Afrika et spennende alternativ, en av de store fordelene med dette reisemålet er at det ikke er noen tidsforskjell fra Norge. Sett deg på et fly om kvelden, sov deg til sydligere breddegrader, og våkne opp til en ny dag når du er fremme.

Babylonstoren er en av Sør-Afrikas eldste gårder i Cape Dutch-stil, som er stilen de tidligste europeiske bosetterne utviklet, sterkt influert av hollandsk arkitektur. Flere av Babylonstorens bygninger er fra 1700-tallet, mens selve gården har røtter tilbake til 1652.

Babylonstoren ligger i Franschhoek, omtrent seks mil øst for Cape Town. I dette området, rundt Simonsberg, et fjell i Taffelbergkjeden, ligger en rekke av Sør-Afrikas største og mest kjente vingårder. Fjellsidene er spesielt mineralrike, noe som gir gode vindruer. Klima er dessuten riktig for vindurer, med en lang og varm sommer og kalde nok vintere, slik at vinstokkene får en god hvile. I 1752 produserte gården vin for første gang, og i 2007 kjøpte dagens eiere Babylonstoren, mediemogulen Koos Bekker og hans kone Karen Roos. Hun er interiørdesigner og redaktør for sørafrikanske Elle Decoration. Med sikker hånd har hun iverksatt restaurering av den gamle gården, og oppdatert den til et moderne værested for livsnytere.

I dag er ikke Babylonstoren bare vingård. Den har også en gedigen grønnsakshage, et stort drivhus som også er tehus, hønsehus, andegård, bikuber, bakeri, osteproduksjon, gårdsbutikk, anerkjent restaurant, hotell, treningsstudio, badebasseng både inne og ute, samt spa.

Både sørafrikanere og turister kommer på besøk for å gå tur i de vakre omgivelsene, spise på restauranten og kjøpe produkter. Siden den åpnet i 2010 har gården fått internasjonalt ry, og er omtalt i prestisjefylte blader som Elle, Tatler, Conde Nast Traveller og Vanity Fair.

NYDELIG BELIGGENHET: Seks mil vest for Cape Town ligger en av Sør-Afrikas eldste vingårder, Babylonstoren, med Simonsbergfjellene i bakgrunnen. De over 100 endene som bor der har en viktig jobb å gjøre: De spiser sneglene som ellers vil ødelegge avlingene.

NYDELIG BELIGGENHET: Seks mil vest for Cape Town ligger en av Sør-Afrikas eldste vingårder, Babylonstoren, med Simonsbergfjellene i bakgrunnen. De over 100 endene som bor der har en viktig jobb å gjøre: De spiser sneglene som ellers vil ødelegge avlingene. Foto: FOTO: Babylonstoren

I Sør-Afrika begynner sommeren nå

DET GODE LIV: Gundula er gartner på Babylonstoren, hun tar gjerne med seg hunden sin på jobb.

DET GODE LIV: Gundula er gartner på Babylonstoren, hun tar gjerne med seg hunden sin på jobb. Foto: FOTO: Babylonstoren

Landet er Afrikas mest utviklede og moderne, men det sliter også med kriminalitet og fattigdom. De fleste turister besøker vinregionen, nasjonalparker og storbyene. Som turist opplever du stort sett bare skyggesidene om du oppsøker dem. Her er det sommer mens vi har vinter, 1 times tidsforskjell minsker problemer med jetlag, og prisnivået er omtrent som i Norge. Det går ikke direktefly, men flere flyselskap har ruter til Cape Town. Gjør et søk på en nettside som Finn.no eller Ebookers.no. For å komme til Babylonstoren må du leie bil, kjøreturen tar omtrent 45 minutter fra flyplassen. Du bor i et av 14 små hus, med kjøkken, flere soverom og bad. Priser fra rundt kr 2500 per natt.

Hagen og drivhuset

På 32 400 kvadratmeter vokser 300 forskjellige planter, og alle er spiselige. Du kan rusle rundt på egen hånd, eller låne en sykkel. Får du lyst til å smake på vekstene, er det fritt frem. Turen avsluttes i det 26 meter lange drivhuset, eller tehuset, som de kaller det. Her får du servert lette lunsjretter eller deilige kaker og te.

Restaurant & vinkjeller

Babylonstoren har tatt opp igjen egen vinproduksjon, første årgang heter 2011. De produserer hvit-, rosé- og rødvin. Den anerkjente restauranten Babel, som ligger i gårdens gamle fjøs, er innredet i en enkel og moderne stil. De bruker i all hovedsak ingredienser fra egen produksjon, og ellers produkter fra omliggende gårder.

EN LITEN MATBIT: I tehuset serveres enkel mat og te. Stoler fra Fermob er en gjenganger på Babylonstoren.

EN LITEN MATBIT: I tehuset serveres enkel mat og te. Stoler fra Fermob er en gjenganger på Babylonstoren. Foto: FOTO: Babylonstoren

TRADISJONELT MØNSTER: Under et persimontre har eierne laget en mosaikk av hollandske Delft-fliser. Mønsteret går igjen på serviset i restauranten, tehuset og drivhuset.

TRADISJONELT MØNSTER: Under et persimontre har eierne laget en mosaikk av hollandske Delft-fliser. Mønsteret går igjen på serviset i restauranten, tehuset og drivhuset. Foto: FOTO: Babylonstoren

Hotell og gjestehus

Du kan bo i de gamle gårdsbygningene eller i et av 14 små rekkehusene som ligger nær hagen. Husene har stue, kjøkken, ett eller flere soverom og bad. Arkitekturen på de nye husene passer til Cape Dutch-stilen uten at den kopierer den. Interiøret er moderne design med lyse, stramme løsninger som passer sømløst inn med den gamle byggestilen.

Les mer:

HELT PERFEKT: Ved de store vinduene på restaurant Babel kan du nyte både maten og utsikten til det vakre fjellandskapet.

HELT PERFEKT: Ved de store vinduene på restaurant Babel kan du nyte både maten og utsikten til det vakre fjellandskapet. Foto: FOTO: Babylonstoren

VELRENNOMERT: Restaurant Babel i den gamle låven har moderne innredning. Restaurantkritikere verden over lovpriser den relativt enkle maten.

VELRENNOMERT: Restaurant Babel i den gamle låven har moderne innredning. Restaurantkritikere verden over lovpriser den relativt enkle maten. Foto: FOTO: Babylonstoren

MODERNE PRODUKSJON: Vinkjelleren på Babylonstoren er relativt ny og moderne, den eldste årgangen er 2011. Siste fredag hver måned arrangeres vinturer med smaking. 27. november er tema vertikal smaking, som betyr at du får innsikt i hvordan vinene eldes.

MODERNE PRODUKSJON: Vinkjelleren på Babylonstoren er relativt ny og moderne, den eldste årgangen er 2011. Siste fredag hver måned arrangeres vinturer med smaking. 27. november er tema vertikal smaking, som betyr at du får innsikt i hvordan vinene eldes. Foto: FOTO: Babylonstoren

EGEN PRODUKSJON: Druer fra gården brukes til å produsere vin.

EGEN PRODUKSJON: Druer fra gården brukes til å produsere vin. Foto: FOTO: Babylonstoren

BREDT UTVALG: Chenin Blanc, Viognier, Mourverde Rose og Shiraz er noen av vinsortene produsert på Babylonstoren.

BREDT UTVALG: Chenin Blanc, Viognier, Mourverde Rose og Shiraz er noen av vinsortene produsert på Babylonstoren. Foto: FOTO: Babylonstoren

Her er Norges tøffeste betonghytte

35 kvm drømmeleilighet på toppen av garasjen

Her er noen av landets kuleste hytteprosjekter

BÆREKRAFTIG: Solcellepanel skal minske energiforbruket i gjestehusene, men det er ikke spart på komforten.

BÆREKRAFTIG: Solcellepanel skal minske energiforbruket i gjestehusene, men det er ikke spart på komforten. Foto: FOTO: Babylonstoren

STILSIKKERT: Gervasoni-sofa, himmelseng, Anglepoise-lamper og delikat sengetøy. Moderne, men likevel hyggelig.

STILSIKKERT: Gervasoni-sofa, himmelseng, Anglepoise-lamper og delikat sengetøy. Moderne, men likevel hyggelig. Foto: FOTO: Babylonstoren

REN LUKSUS: Baderommene er hvite og klassiske med en speilvegg i art deco-stil.

REN LUKSUS: Baderommene er hvite og klassiske med en speilvegg i art deco-stil. Foto: FOTO: Babylonstoren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning