Desto kaldere det blir i været, desto kraftigere kjøttmiddager, og desto heftigere rødviner. Det er jo lammesesong, og da er rioja noe av det beste du kan drikke til denne flotte råvaren. Det går også an å ta seg en pause i blant med litt sjømat, og da passer det ofte veldig godt med sancerre eller pouilly fumé.

Men vi skal holde oss til rødvinene, og av det kraftige slaget. Vi skal nemlig til Sør-Afrika. Her har de laget vin siden boerne ankom på midten av 1600-tallet. Vinproduksjonen fikk imidlertid først et voldsomt oppsving mer enn 300 år senere da apartheidstyret falt og handelsboikotten ble avviklet. Dette førte til både kapitalinnsprøytning og kvalitetsforbedringer, og sør-afrikansk vin er inne i en god trend.

Pinotage og steen

Det aller meste av vinproduksjonen i Sør-Afrika finnes i en bue langs kysten og sentrert rundt Capetown og Kapp det gode håp. Triangelet Stellenbosch-Paarl-Franschhoeck, et kort stykke inn i landet fra Capetown, er historisk sett kanskje det viktigste vinområdet, men det kommer stadig flere til.

Når det gjelder druer, har Sør-Afrika to særegenheter. Blant de røde finner vi pinotage, som er en krysning av pinot noir og cinsault. Den viktigste druen er likevel den allestedsnærværende cabernet sauvignon, selv om det også dyrkes andre druer etterhvert, hvor kanskje syrah/shiraz er den mest vellykkede.

På hvitvinssiden finner vi steen. Dette er ikke en særegen drue i seg selv, det er faktisk chenin blanc, som vi kjenner fra Loire-dalen i Frankrike. Det særegne er at det eneste stedet hvor denne druen dyrkes i større volumer utenfor Loire, er i Sør-Afrika. Ellers finner vi noen allestedsnærværende hvitvinsdruer også, hvorav chardonnay og sauvignon blanc er de viktigste.

Rødviner under 150 kroner

Vi ville gjerne finne ut hvordan det står til med kvaliteten på de sør-afrikanske rødvinene, og vi bestemte oss for å teste viner mellom 100 og 150 kroner. I dette prisleiet finnes det ganske få viner i basis, så vi utvidet med viner i bestillingslisten fra produsenter vi vet vanligvis leverer god kvalitet. Innen vår deadline hadde vi fått inn 13 viner, og anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Det var veldig tett i toppen, og Allesverloren gjorde det veldig skarpt, med tre viner blant de fem beste. Men det var Porcupine Ridge Syrah som tok førsteplassen. Både denne og tre av de andre vinene er imidlertid i bestillingslisten, så hvis du vil handle inn allerede til helgen, skal du velge andreplasserte Allesverloren Tinta Barocca, som er tilgjengelig i basis. Hyggelig priset er den også.

Rødt kjøtt

Alle våre fem beste viner er av det kraftige slaget, og når det gjelder mat til disse, må det bli rødt kjøtt, det være seg okse, lam eller vilt, gjerne også i form av gryteretter. Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinene.

Lammeskanker

Biff med soppstuing

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!