For alle som bor på mer enn et plan er trapp i boligen et faktum. Det er selvsagt mange måter å bygge en trapp på, og der hvor noen kanskje alle helst "gjemmer" trappen i gangen, er det andre igjen som gjør selve bindeleddet mellom etasjene i boligen om til et kunstverk i seg selv.

Japan er et land hvor man de siste årene har sett mangt og mye av nytenkende og unik arkitektur. I de enorme og tettbebodde storbyene i landet er det ofte plassmangel og små tomter som gjør at arkitekter blir tvunget til å tenke nytt og kreativt.

Høy og tynn

Og det manglet absolutt heller ikke på verken kreativiteten eller evnen til å tenke nytt da arkitekt Akihisa Hirata tegnet dette meget spesielle huset for en ung familie i Tokyo. Huset, som har fått navnet S House, skulle nemlig settes opp på det som i utgangspunktet var en smal og vrien tomt, og ifølge design og arkitekturnettstedet Freshome, ble arkitekten nødt til å tenke i høyden for å få plass til et hjem for den lille familien på fire.

Trappen er en del av husets oppholdsrom.

BINDER SAMMEN: I dette huset er ikke trappen bare et bindeledd mellom etasjene, men et rom i seg selv. © FOTO: Torimura Koichi

Japan har mye spennende arkitektur.

ANONYMT: Ikke mye på utsiden vitner om hva som skjer på innsiden av dette huset. © FOTO: Torimura Koichi

Fra utsiden er det ikke mye verken bemerkelsesverdig eller uvanlig med det lille huset - som ligger i et svært tettbebygget boligområde i hovedstaden. Men det er bare til du tråkker deg på innsiden av boligen.

Trappen er kjernen i huset

I de fleste hjem over to eller flere etasjer er trappen bare bindeleddet mellom etasjene, verken mer eller mindre. Slik er det derimot ikke i dette huset.

- Tomten og plassen tilgjengelig å bygge på her var ikke stor, forklarer arkitekt Akihisa Hirata til nettstedet Trendhunter.com.

- Så for å få plass til de rom og fasiliteter som familien ønsket, var det ikke bare nødvendig å bygge i flere etasjer for å kunne utnytte plass i høyden, men også å "klemme" så mye bo- og oppbevaringsplass som mulig inn der hvor det kunnes.

Bor i trappen

Løsningen den unge arkitekten kom opp med, var å gjøre selve trappen til en sentral del av boarealet i huset, og innlemme både soner og rom i denne.

- Nå sentrerer hele interiøret seg rundt den store trappen, som er støttet av tre kraftige pilarer, forklarer Hirata.

- Så fra grunnetasjen hvor man kommer inn i boligen, og helt opp i toppen av huset, er det trappen som er det sentrale elementer som alle andre rom og funksjoner retter seg etter.

Trappen er kjernen i huset.

OPPBEVARING: Et spesiallaget hyllesystem strekker seg, i likhet med trappen, opp gjennom etasjene. © FOTO: Torimura Koichi

Smart løsning på trang tomt i Japan.

LEKEPLASS: Arkitekten nsket at barna skulle bruke trappen både som oppholdsrom, og også som lese- og avslappningssted. © FOTO: Torimura Koichi

Arkitekten forklarer at med det store fokuset som er på trappen, både visuelt og også funksjonelt, er det på mange måter som om resten av interiøret "falmer" litt inn i bakgrunnen.

- Her i dette huset er det trappen som får lov til å stråle.

Som en labyrint

Hele det lille huset er en unik miks av hjørner, kanter og trinn, og minner mer om en labyrint enn et familiehjem.

- Vi så for oss - da dette var en familie med barn - at huset skulle blir et spennende sted for barn å være og utforske, forklarer Hirata.

- Fra trappen åpnes flater direkte inn mot boligens ulike rom, samtidig som trappen i seg selv er både oppholdsområde og bindeledd mellom etasjene.

Samme type parkettgulv i trapp og alle rom gjør at skillet mellom disse nesten fremstår som "visket" vekk.

For å forsikre nok lys inn i boligen, perforerer mange småvinduer veggene, noe som gjør at både trappen og også rommene rundt fylles med naturlig dagslys - og gjør at det lille huset fremstår som større enn det i realiteten er.

Arkitekt Hirata står bak S House i Japan.

LABYRINT: Arkitekt Hirata ville at trappen skulle virke som en labyrint som dro deg høyere og dypere inn i huset. © FOTO: Torimura Koichi

Smarte løsninger i Japan.

VINDU: Gjennnom hele bolige perforerer små vinduer alle ytterveggene. Dette sørger for rikelig med dagslys. © FOTO: Torimura Koichi

Et smart og lett tilgjengelig hyllesystem dekorerer veggene, og gjør plass til massevis av oppbevaring, samtidig som ting alltid står lett tilgjengelig og i øyesyn.

Passer for dem som liker orden

Arkitekt Hirata har full forståelse for at å bo i en "spiral" som man gjør i dette huset, ikke ville passet for alle.

- Nei, her er jo alt ganske så åpent og "fremme", forklarer arkitekten.

- Så jeg vil anta at denne typen hjem er best for dem med orden og struktur, og som ikke har mye rot som ligger og slenger rundt.

Den lille boligen huser kjøkken, spiseplass, et hjemmekontor, stue og tre soverom.

- Men det som gjør trappen - og også huset - mest unikt, er jo alle de små "rommene" som dukker opp der hvor trappen vrir og vender på seg, forklarer Hirata.

- Her har man lykkes med å skape små lese-kroker, prate-plasser eller rett og slett bare et sted å slappe av på. Disse små rommene oppdager man når man klatrer seg opp trappen og gjennom de ulike etasjene.

Smarte løsninger i Japansk bolig.

DAGSLYS: Til tross huset plassering tett innimellom annen bebyggelse, sørger mange vindu for godt lys. © FOTO: Torimura Koichi

Mang en lesestund tilbringes i trappen.

PÅ UTSTILLING: Trappen fungerer på mange måter også som bibliotek. © FOTO: Torimura Koichi

Unik arkitektur i Japan.

KJØKKEN: Selv dette viktige rommet har blitt en del av trappen. © FOTO: Torimura Koichi

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!